Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Rozhlas mě zesměšnil. Zestátním ho,“ hrozí Okamura. Ředitel ČRo: Krok k totalitě

Autor: ČTK, Mii - 
24. října 2017
14:20

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura si chce „posvítit“ na veřejnoprávní média: Českou televizi a Český rozhlas. Ideálně by je rád zestátnil a zrušil koncesionářské poplatky. Uvedl to rozčileně v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, když se ho redaktorka optala, zda SPD nehrozí podobně jako Úsvitu finanční spory. Ředitel rozhlasu René Zavoral se proti politikově prohlášení ostře ohradil, domnívá se, že šéf SPD svými výroky ohrožuje demokracii.

Moderátorka pořadu nastínila, že SPD získá po volbách díky výsledkům 173 milionů korun. Zeptala se v této souvislosti předsedy, zda nehrozí podobné finanční problémy, které postihly jeho předchozí projekt – Úsvit. 

Strana totiž řešila incident, kdy z jejich stranických účtů „mizely“ finanční prostředky. Okamuru tehdy v té souvislosti vyšetřovala policie. Měl si totiž částky účtovat sám sobě za marketingové a mediální poradenství. 

„Jestli má někdo problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ zareagoval Okamura v rozhovoru. Podle něj je hospodaření Rozhlasu netransparentní.

Ohradil se například, že Český rozhlas Plus vytvářel z veřejných peněz jeho kreslenou karikaturu, kde ho podle jeho slov před volbami zesměšňoval. „To je skutečně na hloubkovou kontrolu, na co tady vynakládají prostředky. Ano, Český rozhlas má velké problémy, a když budeme ve vládě, tak se na Českou televizi a Český rozhlas zaměříme,“ sdělil Okamura.

Zavoral: Zavádějící tvrzení

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral s Okamurovými výroky nesouhlasí. „Hospodaření Českého rozhlasu bylo, je a bude vždy zcela transparentní,“ reagoval v prohlášení zveřejněném na stránkách rozhlasu. Zprávy o hospodaření byly bez výhrad schváleny Poslaneckou sněmovnou a Český rozhlas se rovněž nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ, připomněl ředitel.

Úvahy o zestátnění médií veřejné služby by pak podle něj znamenaly pošlapání demokratického zřízení v Česku. „Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ odmítl Zavoral myšlenku šéfa SPD.

Tvrzení pana Okamury na adresu Českého rozhlasu jsou nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící, dodal.

S veřejnoprávní Českou televizí má problém i prezident Miloš Zeman. Kameramanovi ČT hrozil zabitím:

Video  „Vyžeňte ho, nebo ho zabiju.“ Zeman hrozil drsně novináři.  - Česká televize: Newsroom 24
Video se připravuje ...

Zestátnění? Nesmysl!

Představitelé předních politických stran v Česku nesouhlasí s pondělními výroky předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury o zestátnění veřejnoprávních médií. Podle politiků by to vedlo ke konci demokracie v Česku.

„Návrhy na zestátnění ČRo a ČTV z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!“ uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. „Budeme tomu bránit ze všech sil,“ řekl.

Jakékoliv zestátnění veřejnoprávních médií „rezolutně odmítá“ i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). „Veřejnoprávní média musí zůstat svobodná a nezávislá,“ reagoval na twitteru mluvčí strany Karel Kreml.

Zestátňovat nemíní ani vítěz sněmovních voleb hnutí ANO. „Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit,“ uvedl předseda Andrej Babiš. S takovými nápady absolutně nesouhlasím, dodal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Piráti označili Okamurovy výroky za nebezpečné. „Jakákoliv cenzura je nepřípustná. Je třeba se proti tomu ohradit,“ stojí na twitteru strany. V programu Pirátů však je zrušení koncesionářských poplatků, příjem vysílání podle nich nemá být zpoplatněný.

Zrušení koncesionářských poplatků podporují i komunisté, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Veřejnoprávní televize a rozhlas by se podle něj mohly platit ze státního rozpočtu, odmítl však jejich zestátnění. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš podotkl, že KSČM si přeje co nejobjektivnější fungování veřejnoprávních médií kontrolované mediálními radami. „Nepřejeme si ale vládní televizi, ani vládní rozhlas,“ dodal.

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se v úterý na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že Miloš Zeman se netají skeptickým názorem na koncesionářské poplatky. „Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo,“ připomněl mluvčí.

agfor ( 25. října 2017 13:37 )

Myslel jsem, že rozhlas i ČT jsou státní, protože soukromý podnik by nemohl občany vydírat o výpalné, i když jejich vysílání skoro nikdo nesleduje. Ale v tomhle banánistánu je možné všechno. Hlavně, když se za cokoliv platí 2x i 3x.

dlabec ( 25. října 2017 09:32 )

Souhlasím zestátnit ceskou televizi vykopnout Moravce arogantního blba už konečně udělat pořádek,pořady české televize je katastrofa jen určitá banda se pakuje, neskutečné platy mafie humus.A pořady katastrofa nebýt komunistické tak není se na co dívat nejhorší jsou vánoce s pořady čtyřicetiletou tradici sedim na wc a vím co hrají stále stejný humus. Ale vedení schrábne miliardy udělají si rauty rozdělí neskupečné odměny a s lidí dělají přiblblé diváky.Ale co jde televizi,novinářum,redaktorum,politolgum nejlépe jsou podrazy,křivárny,lži, až fanatické utoky nna Babiše,Zemana,Okamuru ale na zloděje,tunaláře,rabovací gardy,ODS CSSD TOP KDU ani jediný článek proto žadám vedeni ANO SPD zrušte nedemokraticé jmenovaný humus který jen rozeštváva národ ve prospěch kavárny,aktivistu,nadací,neplatiču daní,zloděju a jmenovaných politických stran s pětadvacetiletou tradici mafie !!!

japome ( 25. října 2017 04:21 )

mrd.vola ( 25. října 2017 03:02 )

Okamuro - zruš tu telku a moravce toho šupáka nech zavřít do Valdic

homednes ( 24. října 2017 21:57 )

wp3t: tak pod toto se podepisuji, takto jsme bohužel dopadli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa