Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ředitelem České televize je opět Dvořák. Rada ho jednomyslně zvolila

Autor: ČTK, Mii - 
26. dubna 2017
17:01

Post generálního ředitele České televize obhájil Petr Dvořák. V prvním kole získal 14 hlasů z 15, v druhém 15 z 15. Do druhého kola s ním postoupil bývalý šéf TV Prima Martin Konrád. Dvořák uvedl, že chce navázat na své dosavadní působení v čele televize. Bývalého ředitele TV Nova favorizovali i mediální experti. 

O místo generálního ředitele České televize se utkalo pět kandidátů – současný šéf Petr Dvořák, bývalý ředitel TV Prima Martin Konrád, bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník a ekonom Petr Vinklář. Původně se hlásilo 12 zájemců, z nichž rada ČT vybrala pět finalistů.

Dvořákovi vyprší mandát a začne nový letos 30. září, kdy bude v Česku vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny. Ke zvolení ředitele ČT bylo potřeba minimálně deseti hlasů z 15 členů rady.

Kandidáti prezentovali své vize

Každý z kandidátů Radě České televize odprezentoval, co by společnosti přinesl a jaké jsou jeho vize.

Jiří František Potužník řekl, že chce zvýšit rozpočet na původní tvorbu a hledat další zdroje financování vedle konsecionářských poplatků. Jako základní veřejnou službu ČT považuje ověřené zpravodajství, televize by proto podle něj měla falešné zprávy a nepravdy odhalovat a uvádět na pravou míru. Soustředit se chtěl také na rozšíření nabídky služeb v on-line oblasti, které by oslovily mladší generaci. Některé služby by mohly být zpoplatněné.

Česká televize si volila nového generální ředitele. Na snímku Jiří František Potužník. Česká televize si volila nového generální ředitele. Na snímku Jiří František Potužník. | ČTK

Petr Dvořák chtěl navázat na své dosavadní působení v čele ČT, zachovat bezplatný příjem kanálů ČT po přechodu pozemního vysílání na standard DVB-T2 a zaměřit se na nová média. Základní princip veřejné služby podle něj spočívá v její univerzálnosti, proto se nechce vydat cestou preferování jen některých žánrů nebo formátů.

Karel Novák uvedl, že chce prosadit sloučení České televize a Českého rozhlasu. Chtěl se také zasadit o indexaci koncesionářského poplatku. Myšlenka sloučení ČT a ČRo jakožto národního vysílatele není podle Nováka nová. V současnosti ale nabývá na aktuálnosti v souvislosti s nutností vyřešit financování obou institucí. Výhodou pro stát by pak mělo být, že by získal jednoho silného partnera k jednání.

Česká televize si volila nového generální ředitele. Na snímku Karel Novák. Česká televize si volila nového generální ředitele. Na snímku Karel Novák. | ČTK

Martin Konrád si myslí, že nejlepší pro Českou televizi by bylo odklonit ji od komerčního směřování zpět k plnění její veřejnoprávní funkce. Chtěl hledat úspory v provozu i ve výrobě. V programové rovině chtěl Konrád klást důraz na původní českou hranou tvorbu, například na daleko více historických formátů, a také obnovit tradici komediálních formátů.

Petr Vinklář chtěl, aby televize pokračovala v současném směřování televize. Financování považuje za zastaralé. Koncesionářské poplatky by proto doplnil příjmy z obchodní činnosti. ČT by podle něj také měla iniciovat debatu o změnách zákonů, které se jí dotýkají.

I ČTK volí ředitele

Volba generálního ředitele probíhá ve středu i v další veřejnoprávní instituci – České tiskové kanceláři. O místo se ucházeli čtyři zájemci.

Vedle stávajícího generálního ředitele Jiřího Majstra chtěl národní tiskovou agenturu dalších šest let řídit vedoucí PR a marketingu Národní galerie Miroslav Krupička, bývalý předseda Rady České televize Jan Mrzena a bývalý programový ředitel Radio United Broadcasting Martin Rigler. Martin Rigler však v průběhu středy kandidaturu stáhl.

Nakonec vyhrál i na dalších šest let Jiří Majstr, který je generálním ředitelem od roku 2011.

VIDEO: Reportérce České televize se stal přešlap. Zaměnila hymny na sjezdu ČSSD

Video Trapas na ČT: Reportérka záměnila hymny na sjezdu ČSSD. - Repro ČT24
Video se připravuje ...

panda82 ( 26. dubna 2017 19:25 )

Smutná zpráva pro diváky, žádný čerstvý vítr, zas jen protřepaný archív, repasovaná Arabela to nezachrání, zas budeme plnit kapsu Holanďnům za Skylink

stacho ( 26. dubna 2017 19:16 )

Z bohem realito, další léta budeme čumět na tisíc krát opakované zhova..dilosti a lži.....

1pravda1 ( 26. dubna 2017 18:43 )

Takže odporná mediální žumpa Česká televize bude opět pokračovat ve stejném duchu americké volební noci, antizeman, antibabiš, korunovaná žvásty přihřátého dementa Hlodavce..... Čt potřebovala změnu jako sůl za naše peníze, ale zase to budou jen lži a polopravdy a lezení do zadku EU.

agfor ( 26. dubna 2017 18:10 )

To se máme zase na co těšit - samá repríza, reklamy i tam, kde nemají být. Hlavně, že exsoudruh si bude za nám ukradené peníze žít dál jako prase v žitě. Měl by za to skončit před popravčí četou.

Jardah775 ( 26. dubna 2017 17:21 )

Tak ČEST PRÁCI

Zobrazit celou diskusi