Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministr Pilný podržel šéfa finanční správy. I po kauze neprávem zlikvidované firmy

Autor: base, ČTK - 
25. září 2017
18:10

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) nevidí důvod pro odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka kvůli zajišťovacím příkazům. K takovému kroku ho ani nevyzvala vláda, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet v pondělí dostal pro informaci analýzu ministerstva financí k využívání zajišťovacích příkazů a ke kontrolám tzv. korunových dluhopisů.

Finanční správa přitom v posledních měsících čelila kritice, že příkazy zneužívá, a likviduje tak i řadu poctivých firem, které se do řetězových obchodů mohly dostat neúmyslně. Po obstavení účtů totiž mnoho firem není schopno pokračovat v podnikání a někdy se očistí až za několik let.

V pátek například Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech pro opavskou firmu FAU za zhruba 340 milionů korun. Celní úřad podle něj neměl důvod pro tak masivní zajištění. Finanční správa firmu FAU podezřívá z vědomého zapojení do karuselového podvodu. Celníci v pondělí informovali, že podají kvůli rozsudku kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Nevidím žádné důvody k tomu, proč bych měl odvolávat pana Janečka. Nevyzval mě k tomu ani rozpočtový výbor a ani dnes vláda. Štvanice na finanční správu je bezpředmětná,“ uvedl v pondělí Pilný.

Podle materiálu připraví MF k využívání zajišťovacích příkazů novou metodiku a navrhne změnu zákona. Nová metodika má spočívat například v tom, že správa před vydáním zajišťovacího příkazu bude firmám více vysvětlovat alternativní možnosti úhrady jistoty. Jde například o zástavní právo zřízené k majetku třetí osoby, ručení třetí osoby, finanční záruky nebo jiné způsoby.

Z analýzy MF vyplývá, že finanční správa letos do konce července vydala 960 příkazů na 1,17 miliardy korun. Loni to bylo 1561 zajišťovacích příkazů na 3,3 miliardy korun, o rok dříve 1605 příkazů na 3,6 miliardy korun. Na jednu firmu může správa vydat více zajišťovacích příkazů. V letošním roce se tak příkazy týkají 204 firem, za celý loňský rok to bylo 309 firem. Celkem finanční správa ke konci července evidovala zhruba 514.000 plátců DPH.

Kvůli korunovým dluhopisům pak finanční správa podle materiálu prověřuje 1526 firem a osob. Zatím provedla 757 místních šetření a získala 34 dodatečných daňových přiznání.

Podívejte se na proslov Miloše Zemana po jmenování Ivana Pilného ministrem financí:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

funebrak ( 26. září 2017 11:46 )

Kdo nemá rád ANO, nemá rád estébáky a komouše.

jir-ka ( 25. září 2017 19:05 )

Jenom pilní idioti volí Ano .

agfor ( 25. září 2017 18:57 )

Příklad toho, že na úřednický ksindl nemá cenu si stěžovat. Tento dobytek je nutné střílet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa