Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Před rokem Británie vyšlápla z EU. Rozvod je pomalý, říkají politici

Autor: Jakub Veinlich - 
24. června 2017
19:17

Přesně před rokem Britové v referendu rozhodli o odchodu z Evropské unie. Od té doby má za sebou Velká Británie spíš období krize. Vedle teroristických útoků šli Britové nečekaně k mimořádným volbám, které ale premiérku Theresu Mayovou příliš neposílily. Vyjednávání o odchodu Britů připomíná podle českých europoslanců spíš přešlapování na místě. Problémy jsou hned na začátku – Mayová moc v EU zatím nenadchla návrhem na postavení občanů Unie v Británii, až se od společenství země odtrhne. Problematika se přitom týká i tisíců Čechů. 

„Rozvodové stání“ Evropské unie a Velké Británie trvá už rok. Potřebný článek 50. Lisabonské smlouvy spustili Britové až v březnu. Zatím ale žádný viditelný výsledek nepřinesl. Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek a v pátek na jednání Evropské rady v Bruselu příliš nenadchla. Poprvé musela navíc při jednání evropských státníků za dveře.

„My jsme s paní Mayovou žádnou diskusi nevedli na toto téma. Rada není tím, kdo by měl vyjednávat s britskou premiérkou o brexitu. A pokud bychom vedli jakoukoli debatu, tak by to mohlo být už považováno za vyjednání,“ řekl na závěr Bruselského summitu český premiér Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka o jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou o brexitu v rámci zasedání Evropské rady v Bruselu. 

Problémy v první fázi vyjednávání mezi EU a Británií připustil na závěr jednání také předseda Evropské rady Donald Tusk. Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek své kolegy seznámila se základními obrysy návrhu, jak chce po odchodu z EU zajistit práva občanů zemí EU, tedy i Čechů v Británii. Tusk následně prohlásil, že návrh nenaplňuje očekávání, která v této věci mají ostatní země EU. Za průlom nepovažuje představený návrh například ani německá kancléřka Angela Merkelová.

„My jsme skutečně nedostali žádnou podrobnou informaci. Dostali jsme spíš avízo a anotaci, než že bychom dostali nějakou konkrétní informaci. Bylo to čistě verbální vyjádření bez následné diskuse. Diskutovali jsme až po té, co paní premiérka opustila jednání Rady. Diskutovali jsme zejména o postupu a taktice vyjednávání,“ řekl k jednání Evropské rady český premiér Bohuslav Sobotka.

Celá unie tak čeká na pondělí, kdy má Mayová odhalit podrobnosti. Tuto oblast přitom EU pokládá za základní prioritu vyjednávání, které začalo začátkem týdne.

Podle šéfa české vlády je v tuto chvíli především důležité, aby zbylá 27 držela při vyjednávání pohromadě a žádná země nejednala sólo.

„V takových zásadních otázkách, jako jsou práva občanů, nebo v takových zásadních otázkách, jako je otázka na společný evropský trh, si těžko jednotlivé členské země EU mohou vyjednat nějaké speciální podmínky. To prostě možné není. Z povahy věci,“ řekl v Bruselu po jednání Evropské rady Sobotka.

 

Čeští politici v EU: Rozvod je pomalý

Podle české eurokomisařky Věry Jourové se o sobě EU a Britové navzájem za uplynulý rok dost dozvěděli. “Britové teprve možná zjistili, že si něco neuvědomili, nebo že v něčem nebyli úplně dobře informovaní. A my jsme si na straně Evropy uvědomili, jak je pro nás Británie důležitá jako strategický partner,“ hodnotí uplynulý rok Jourová.

Je ale prý dobře, že ostrá jednání konečně začala. „Máme na to už dost málo času,“ řekla Jourová, podle které se ale dá stále zabránit tomu, aby to byl rozvod plný hádek a praní špinavého prádla. „I Češi a Slováci mohou být inspirací, kdy při těch jednáních při rozvodu byly obě strany velkorysé,“ řekla Jourová Blesk.cz.

Právě na pondělní zprávy o postavení občanů EU a VB po odchodu z Unie Jourová netrpělivě čeká. Přesně to je totiž její oblast, které se v Evropské komisi věnuje. „ Pro mě je důležité, abychom se dostali k dobré dohodě o lidech. To znamená, jak už to u rozvodu bývá, nejdříve se mají řešit děti – to jsou pro mě občané,“ říká Jourová k jednáním a věří, že britská premiérka dodrží slib o nabytých právech každého občana.

„Obavy mám ale z jednání o penězích, protože se musí vypořádat celá řada závazků na obou stranách. A důležitá otázka je také v oblasti jak vyřešit hranice,“ dodala Jourová.

Podle českého europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09/STAN) zatím připomíná vyjednávání spíše přešlapování na místě. Britská premiérka prý ztratila po předčasných volbách silnou vyjednávací pozici. „Volby a potažmo brexit přinesly politickou nestabilitu, nevítězství konzervativců, čímž je mrtvý tvrdý brexit – úplného odchodu VB z EU. Britští politici budou muset znovu definovat, jaký brexit chtějí – tedy jaké chtějí do budoucna vztahy s Unií,“ řekl Blesk.cz Pospíšil, podle kterého Británie ztratila čas, kdy se nevěnují tamní politici reformě školství, nebo zdravotnictví.

Mayová nenadchla

Celý proces brexitu má trvat zhruba dva roky. Čeští politici se většinou shodují na tom, že je to ale krátký čas. Všechny státy Unie musejí na závěr schválit dohody ještě v národních parlamentech a Britové si musejí vyjednat s každým státem také například obchodní smlouvy.

„Díky tomu, že se Theresa Mayová dost nečekaně rozhodla vyvolat předčasné volby, které si sama de facto prohrála, tak došlo k obrovskému zdržení,“ není spokojená s vývojem vyjednávání další česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Konečná ale doufá, že se Britové po volbách sjednotí na tom, co opravdu chtějí a co chce samotná Unie.

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová je z výsledku britského referenda nešťastná a považuje ho za velkou prohru Evropské unie. Britské rozhodnutí už je ale podle ní nezvratné. „Ta forma není zatím moc kooperativní. Bohužel to tak zatím vypadá,“ okomentovala průběh vyjednávání pro Blesk.cz Šojdrová.

Žádná velká pozitivní očekávání prý od Theresy Mayové nemá. „Model, který se snaží nastolit, není zatím příliš reálný, žádný podobný zatím neexistuje, očekávám spíš, do kdy se to samotným Britům bude líbit, kdy si uvědomí, že to opravdu není dobrý postup,“ uzavřela Šojdrová.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ondra.dos ( 28. června 2017 20:39 )

Brexit je bohužel smutnou komplikací jak pro samou Británii, tak i pro EU. Je škoda, že se Britové takto rozhodli, protože pro náš i celoevropský trh představují cenné odbytiště, které je teď v šachu nejistoty.

SimonH ( 27. června 2017 01:04 )

Podle mě udělali Britové diletantskou chybu, když se rozhodli EU opustit. Brexit nikomu nepřinese nic dobrého a nejvíce to uškodí samotným Britům. Nikdy nesmíme dopustit, aby ČR vystoupila z EU, protože pro nás by byly důsledky ještě horší. My nemáme tak silnou ekonomiku, takže po odchodu z EU bychom výrazně zchudli.

aleksandra ( 26. června 2017 23:43 )

Britové se k brexitu rozhoupávají skutečně dlouho a po volbách budou ještě déle. Tady jsou vidět důsledky hloupého populismu. Snad nám EU vyjedná co nejlepší podmínky, jsme ve vyjednávání ti silnější.

Jakub_96 ( 26. června 2017 21:42 )

Rozvod pomalý být musí, je třeba zajistit, aby trh a dál fungoval a nikdo, zvláště ne EU a my, na tom netratil. Brexit se povedl jen díky lžím, netrestejme za to Brity.

honzarezabek ( 26. června 2017 13:04 )

Brexit, Trump, Le Pen a Wilders jsou nejlepší reklamou na EU. Díky lidem jako oni a díky brexitu se nyní v kontinentální Evropě mobilizují proevropští občané a pomáhají zahnat hrozbu populismu a euroskepticismu. Kéž by se jen podařilo na této vlně zahnat i Babiše, to by bylo krásné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa