Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka si v Bruselu postěžoval na teplo. Šéfové EU řeší brexit i bezpečnost

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
22. června 2017
18:30

V Bruselu se sešli lídři Evropské unie, které čeká téměř dvoudenní jednání. Dohady se čekají o ochraně hranic před uprchlíky. A také kvůli brexitu a přerozdělování institucí po odchodu Velké Británie z EU. Vše podstatné sleduje z místa i reportér Blesk.cz.

„Zdá se mi po příletu, že je tu ještě větší teplo, než je momentálně v Praze nebo Brně,“ postěžoval si při příchodu na jednání Evropské rady v Bruselu premiér Bohuslav Sobotka(ČSSD).

Jednání hlav států a předsedů vlád Evropské unie je naplánované na čtvrtek a na páteční dopoledne. „Ta agenda je velmi nabitá,“ zdůraznil Sobotka. Lídři EU budou jednat nejen o migraci, boji s terorismem, ale také o brexitu. Před českým ministerským předsedou přišla i britská premiérka Theresa Mayová.

Ještě před zahájením jednání Evropské rady se sešli premiéři Visegrádské čtyřky. Tedy šéfové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

Celá osmadvacítka usedla k jednacímu stolu v půl čtvrté odpoledne. „Začneme bezpečnostní otázkou – budeme mluvit o vnější a vnitřní bezpečnosti, o boji proti terorismu, o společné zahraniční politice. A večer budeme také jednat o brexitu, kde předpokládám, že dostaneme prvotní informace o tom úvodním zahřívacím kole jednání, které se odehrálo teď v pondělí,“ nastínil Sobotka program jednání Evropské rady v nedávno otevřeném novém sídle.

„Česko jednoznačně podporuje pakt, aby v letošním roce se Evropa dohodla na schválení systému registrace při vstupu a výstupu (migrantů, pozn. red.). Jednoznačně schvalujeme schválení systému ETIAS tak, abychom měli možnost v předstihu reagovat u všech lidí, kteří vstupují do Schengenského systému, jestli nepředstavují riziko z bezpečnostního, nebo migračního hlediska,“ řekl český premiér před jednáním o bezpečnostních otázkách. Dodal že ČR dál nesouhlasí s kvótami na přerozdělování uprchlíků.

Co je systém ETIAS se dočtete zde:

„My nesouhlasíme s těmi návrhy, které se týkají přerozdělování uprchlíků, povinných kvót. Vidíme tam velká rizika, zopakoval Sobotka. Je rád, že by se měl v pátek ráno s Macronem sejít společně s premiéry dalších zemí Visegrádské skupiny. Chci zdůraznit argumenty, které máme z hlediska migrační krize,“ podotkl.

Mayová odejde s kávou a dezertem

Slavnostní večere předsedů vlád Evropské unie má trvat tři a půl hodiny. Organizuje ji stálý předseda Rady Donald Tusk. Britská premiérka tu má představit kroky, které mají vést k brexitu. Jak by měla Evropská unie vypadat a fungovat, až ji Velká Británie opustí. Jakmile přijde na řadu dezert a káva, Theresa Mayová místnost opustí a jednat bude dál už jen 27 zástupců evropských států.

Vyjednávání se očekává v posledním bodě čtvrtečního programu, kdy mají státníci jednat o článku 50 Lisabonské smlouvy, který upravuje právě brexit. Dohady se dají čekat u přerozdělování odborných agentur. Téměř všechny státy chtějí převzít od Británie sídlo pro zdravotnictví. Česká republiky stojí o přesun Evropského bankovního úřadu, který by mohl mít sídlo u nás.

Tato Evropská rada by podle Sobotky neměla o přesunutí agentur ještě definitivně rozhodovat. Zástupci států by se ale měli dohodnout, jak se určí státy, do kterých se tyto agentury přesunou.

„Mým cílem je, aby se do tohoto rozhodování mohly zapojit všechny členské země Evropské unie. Chceme, aby to bylo transparentní, aby se ty velké země nedomluvily mezi sebou a nepřeválcovaly ty ostatní,“ řekl Sobotka.

Prodloužení sankcí proti Rusku

Ministři zahraničí zemí Evropské unie v pondělí rozhodli, že se sankce proti Rusku znovu prodlouží. Až to do června 2018. Schválit to má Evropská rada. O situaci mají na summitu informovat německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Sobotka předpokládá, že evropští lídři prodloužení sankcí na vývoz zboží do Ruska prodlouží.

Český premiér je pro další prodloužení sankcí vůči Rusku

Pokud nepokračuje plnění Minských dohod, tak si lze jen obtížně představit, že bychom měnili náš postoj na evropské úrovni. „Předpokládám, že pokud nedostaneme nějaké nové, překvapivé informace nad rámec toho, co už víme, že se děje na východě Ukrajiny, tak předpokládám, že sankce mohou být prodlouženy o dalších šest měsíců,“ dodal před jednáním Sobotka.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa