Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Neznají ani české tradice.“ Veronika učí děti našich euroúředníků v Bruselu

Autor: tmp - 
21. května 2017
05:40

Učení dětí malovat ji doslova pohltilo. Veronika Téglás Simon je slovenská výtvarnice a pedagožka maďarského původu, která už šestým rokem vede v belgické metropoli úspěšný projekt Ateliérik Brusel. Zejména děti slovenských a českých úředníků tam učí rozvíjet výtvarné cítění a fantazii. Blesk.cz teď prozradila, jak se jí to daří.

Veronika absolvovala volné výtvarné umění v Ateliéru grafiky a experimentální tvorby pod vedením profesora Rudolfa Sikory. Je vdaná a žije už šest let v Bruselu.

Tvořivým dílnám na profesionální úrovni se začala věnovat během působení na pozici galerijního pedagoga ve Východoslovenské galerii v Košicích před šesti lety. „Potom mi přišlo logické s tím nějak pokračovat i tady v Belgii,“ vysvětlila. Se startem jí pomohla kolegyně Stela Mojžíšová, se kterou rozběhla projekt Ateliérik Brusel. „Když jsem začínala, tak jsem učila jenom slovenské děti a postupně se přidali Češi, a teď už učím skoro víc českých dětí než slovenských,“ usmívá se.

„Více se zapojují“

„Děti jsou z rodin rezidentů, kteří tu pracují v evropských institucích,“ upřesnila. Většinou tak k ní chodí potomci euroúředníků. „Jsou to všeobecně velmi talentované děti. A velmi rády se zapojují do všech aktivit. Já jsem učila i galerii v Košicích, kde byl zájem o kurzy značně nižší. Tady se sami hlásí. Ta komunita se tady více spojuje, a umění tu má velký význam,“ prozradila Veronika.

Některé děti, které se v Bruselu narodily, podle ní kolikrát ani neznají české a slovenské tradice. I proto je podobný kroužek, jako ten její, pro ně důležitý. „Mám s nimi velmi dobré zkušenosti,“ pochválila si.

Češi jsou v Bruselu i na pozici europoslanců:

V současnosti působí Veronika v prostorách La Maison des Enfants (Dům dětí – pozn. red.) v Etterbeeku. Kromě toho ale ještě pracuje se dvěma česko-slovenskými skupinami dětí v jiné části Bruselu. „Takže, jak vidíte, kmitám po městě mezi ateliéry. Baví mě to, ale přiznám se, že v budoucnosti bych chtěla založit i vysněný kamenný ateliér,“ připustila. 

Nejčastěji učí skupiny šesti až deseti dětí ve věku 4 až 11 let. „Docházím též za žáky, kterým dávám individuální hodiny. Minulý rok jsem vedla výtvarné kurzy i pro dospělé, které inicioval místní Expat Club,“ dodala. Její projekt se těší čím dál tím větší oblibě, a tak není divu, že na vlastní tvorbu Veronika už nemá tolik času, jak by si představovala. „Ale pomalu se k ní opět vracím,“ uzavřela.



djaba ( 21. května 2017 21:46 )

Ač jsem rodilý český občan znalý i našich bratrů Slováků , tak nějak mi české i slovenské tradice unikají . Pomlázka , koleda , vánoce ? Nebo , že by pití piva , lihovin , zlodějna či závist ? prosím , poraďte mi .

ccir ( 21. května 2017 14:32 )

... nestabilite ...

ccir ( 21. května 2017 14:29 )

V nadpise článku ako aj v texte článku je jasne uvedené že neovládajú české tradície. Slovenské tam nie je tak ako pridávate v svojom príspevku! Súhlasím s vami že je to chyba ich rodičov keď im taja svoj pôvod a tiež že ich rodičia ako europoslanci zrejme pre Česko veľa nedokážu. Teda predpokladám že týchto v tom európskom parlamente nazývate eurobolševíkmi. Rozhodne takéto pomenovanie nepatrí ostatným členom toho parlamentu!!! Ich deti určite také problémy ako tie české nemajú. To treba rozlišovať! Nie ihneď hádzať na všetkých kolektívnu vinu. Teda chybu treba hľadať v prvom rade doma v Česku a českej neszt, nikde inde.

andorea ( 21. května 2017 12:05 )

beruna:

agfor ( 21. května 2017 11:41 )

Proč by měli učit české zvyky. Stejně do přijedou jenom na návštěvu, nebo se lacino léčit.

Zobrazit celou diskusi