Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Den asistenta europoslance: Co dělá a kolik bere? Nahlédněte do zákulisí EU

Autor: Tomáš Polák - 
18. června 2017
06:20

Práce v podstatě na 24 hodin denně. Tak mluví o svojí pozici asistenta Tomáš Křížek (24), který asistuje europoslanci Miroslavu Pochemu (ČSSD) od loňského listopadu. Blesk.cz zjistil, jak vypadá jeho typický den i jaký má plat. S kamerou se podíval také tam, kam běžný občan nedohlédne. Přímo do poslancovy kanceláře.

Budík v 7:30, v kanceláři nejpozději v půl deváté a práce minimálně do půl šesté. Tak vypadá běžný den asistenta Tomáše Křížka. Z domova se pak pokaždé připravuje ještě na další pracovní den. Za to inkasuje v přepočtu asi 40 tisíc korun měsíčně.

„Poté co jsem vystudoval v Anglii a Holandsku, tak jsem si chtěl zkusit, jaké je to pracovat v evropském prostředí. A vzhledem k tomu, že jsem vystudoval evropské právo, tak jsem si to logicky tady chtěl zkusit,“ vysvětlil Tomáš.

Kanceláře jsou stísněné

Blesk.cz ho zrovna zastihl v bruselské kanceláři, která sestává ze dvou místností. V té první sídlí asistenti a tu druhou má pro sebe europoslanec. Kancelář není moc velká, nevejde se tam ani polička na tiskárnu. Také varná konvice s kávovarem leží na zemi.

„Ty kanceláře jsou malé na to, že jsme tady čtyři. Ale například ve Štrasburku je to ještě stísněnější, tam ta místnost je jenom jedna, proto tam jezdí maximálně dva asistenti,“ prozradil Poche. Ten má ve své místnosti také malou pohovku, kterou prý k odpočinku nevyužívá. „Tam sedí většinou asistenti během porad, ale tu jsem zdědil, nemá ji každý ve své kanceláři,“ řekl poslanec.

Tomáš místo sdílí se svojí bruselskou kolegyní. „Teď jsem služebně v Bruselu, ale jinak pracuji hlavně v pražské kanceláři jako lokální asistent,“ upřesnil. Na starosti má hlavně připravování všemožných podkladů na jednání ve výborech i na plénu. „Dneska se konkrétně připravujeme na zítřejší konferenci pana europoslance, který jede do Německa reprezentovat Českou republiku ohledně západního Balkánu,“ řekl Tomáš.

Asistent chce do politiky

Čerstvý absolvent hovoří plynně anglicky a má základy ruštiny. Jazyková vybavenost je podle jeho šéfa Pocheho dnes pro asistenta úplně základním požadavkem. „Musí mít nějakou odbornost v rámci výkonu poslaneckého mandátu, to znamená odborník buďto na právo, nebo na zahraniční politiku,“ dodal europoslanec. K samotné práci se pak může zájemce dostat přes stáž. To je ostatně případ i Tomáše.

„Moje kancelář má vždy jednoho stážistu, ať už českého, nebo ze zahraničí a Tomáš Křížek byl jedním z asistentů, kteří tady pracovali v loňském roce, a protože se osvědčil a můj stávající asistent odešel pracovat ze státní správy, tak jsme oslovili právě jeho,“ přiblížil Poche.

Práce prý Tomáše naplňuje a do budoucna má také vlastní politické ambice. Možná tak o něm ještě uslyšíme. „Baví mě samozřejmě to evropské prostředí a že jsem součástí současného dění v Evropě, a také, že se stále děje něco nového a vždy se něčemu novému přiučím,“ uzavřel.



ttom ( 18. června 2017 14:00 )

Pane asistente, na plat 40 tisíc z našich daní si nestěžujte, nakonec, nemusíte tam přeci být. Ale podle fotogalerie z článku se vám tam sedí víc než dobře. Podívejte se třeba na práci ve fabrice, ve slévárně v nepřetržitém provozu, svátek, nesvátek, sobota, neděle, noc, atd., za 17 tisíc čistého na účet. Co vy na to, berete? A poličku na tiskárnu a kávovar na podlaze tam nebudete mít vůbec. Budete mít v ruce akorát kovové kleště na odebírání žhavých odlitků ze stroje. Tak co na to říkáte?

hanka666 ( 18. června 2017 10:10 )

Co dělá????? Velké h o v n o. Celá EU je antidemokratický spolek lumpů, kteří za nic nezodpovídají a jsou na svá místa dosazováni. Novodobá diktatura, která se lidem montuje úplně do všeho. Nikdo neví, co dělá pravá ruka a levá noha.Vlády si samy nevládnou, vše je rozhodováno z Bruselu. Vládne nám elita, která si myslí, že je nejchytřejší a z obyčejných lidí dělá blbce.A nemáme moc je odvolat, reálná moc totiž nepatří parlamentu EU ale úředníkům EU.Prostě bruselské koryto je NEJ. V budovách, ze kterých nám vládnou mají velká obchodní centra, kadeřníky, lazebníky atd. JEN PRO SEBE.

auslak ( 18. června 2017 09:18 )

Asistent chce do politiky protože zjistil jaká je to dřina !!!

moiaza ( 18. června 2017 07:13 )

A to ještě neznáte skutečnou pravdu o platech asistentů. Já jsem byl proti EU.Proto mám čisté svědomí.

jarda304 ( 18. června 2017 06:42 )

A jaky užitek z toho pro nas je ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa