Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

EU chce jen prověřený palmový olej. Poc: Jsou v něm i toxiny

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. dubna 2017
20:35

Zprávu europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), která si klade za cíl zmírnit často drastické dopady produkce palmového oleje na životní prostředí či lépe informovat spotřebitele, zda a jaký palmový olej se ve výrobcích nachází, jednoznačně podpořili europoslanci ve Štrasburku. Mezi nimi i Pavel Poc (ČSSD), který varuje, že při úpravě produktu vnikají toxické látky. Proti naopak byl Petr Mach (Svobodní). Varoval, že podraží Nutella. To Poc označil za nesmysl.

Historicky první zprávu k palmovému oleji podpořil v úterý Evropský parlament. Za zprávou přitom stojí česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), která upozorňuje na to, že kvůli produkci palmového oleje dochází mj. k likvidaci deštných pralesů.

Jeho produkce tak výrazně poškozuje životní prostředí, varuje Konečná. „Zpráva se zaměřuje především na to, aby palmový olej, který se dostává do Evropy, jednoznačně zaručil, že kvůli němu nejsou vypalovány deštné lesy, není zhoršována sociální situace obyvatel na daném území a že nevznikl tak, že jsme kvůli němu vybili 30 druhů zvířat. To znamená, že jsou zachována kritéria udržitelnosti, o které nám jde,“ řekla Blesk.cz Konečná.

Pro zprávu hlasovalo 640 poslanců z 686 přítomných. Proti bylo jen 18, zdrželo se 28 europoslanců.  

„Doufám, že je to silný signál pro Evropskou komisy, že musí začít něco dělat a musí se přestat vymlouvat. Komise stále čeká na studie o odlesňování a podobné věci a moc se jí do toho tématu nechce. 640 poslanců, kteří se vyslovili napříč politickým spektrem, jasně dokázalo, že je to opravdu vážná věc,“ říká dále zpravodajka návrhu Konečná.

VIDEO: Konečná v Europarlamentu šila do palmového oleje 

Palmový olej je přitom součástí biopaliv, ale i potravin. „U omezení přidání palmového oleje do biopaliv jsme bohužel museli přistoupit na kompromis s pravicí, aby text tak jednoduše prošel. Pouze žádáme komisi, aby přijala opatření. Chtěli jsme se jim to dát razantněji napsáno a úplně vyjmout palmový olej po roce 2020 jako složku přidávanou do biopaliv. I tak si myslím, že je ta formulace dost silná,“ uvádí Konečná.   

Poc: Vznikají látky, které by v potravinách být neměly

Zpráva sklidila řadu pochvalných reakcí. „Evropané se zajímají o to, zda a jak svými spotřebitelskými preferencemi pomáhají k ničení životního prostředí, biodiverzity i místních komunit v tomto případě ekosystému deštného pralesa,“ pochvaloval si europoslanec Pavel Poc (ČSSD) ve Štrasburku.

Sám Poc se prý nyní soustředí na zdravotní rizika spojená s konzumací rostlinných olejů a zejména právě palmového oleje. V čem spočívají?

„Palmový olej při svém zpracování musí procházet třístupňovou rafinací. Jako surový není jako rostlinný olej, který by šlo lisovat za studena a používat jako panenský olej nebo něco takového. Palmový olej, když se vylisuje, tak je poměrně nechutná, smradlavá tekutina. Problém je v tom, že třetí stupeň rafinace znamená zahřátí na poměrně vysokou teplotu kolem 240 stupňů. Při této rafinaci vznikají nebezpečné chemické látky, které jsou rakovinotvorné, genotoxické a v podstatě by se v potravinách vůbec neměly vyskytovat,“ řekl nyní Poc Blesk.cz.

Na mysli má např. glycidol, který u palmového oleje vzniká při třetím kroku rafinace - při zbavení zápachu a nepříjemných chutí, kdy se olej zahřeje horkou párou. „Tam se tomu prostě nevyhnete,“ pokračuje europoslanec. Vznikají i další kontaminanty. „Tyto látky vznikají ve všech rostlinných olejích, které prochází takovou tepelnou úpravou při rafinaci. Ale palmový olej jich obsahuje šest až desetkrát víc než ostatní,“ dodává Poc.

VIDEO: Poc o produkci palmového oleje: „Partnerům můžeme říkat: My s vámi neuzavřeme dohody“

Video  Kvůli palmovému oleji rakovina? Nutelly už se nepřejídám, svěřil se europoslanec  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Poc nyní doufá, že Evropská komise a členské státy udělají vše pro to, aby od roku 2020 byl používán výhradně palmový olej z udržitelné produkce. K tomu, že by podle zprávy mohlo být postupně ukončeno používání palmového oleje jako složky biopaliv, dodal: „V tomto ohledu bych uvítal tvrdší výsledek, ale toto je začátek.“

Mach hlasoval proti. Schytal to za „hanebný populismus“

Ne všichni čeští europoslanci však měli ze schválené zprávy radost. „Kvůli europoslancům zdraží Nutella a porostou zisky Agrofertu. Evropský parlament odhlasoval výzvu k zavedení cel a dalších obchodních překážek na palmový olej dovážený z tropů. Hlasoval jsem proti, protože jsem pro volný obchod,“ reagoval Petr Mach (Svobodní) na sociální síti.

Vyzval, aby EU zrušila povinné přimíchávání biopaliv do nafty a uvedl, že čtvrtina dovážených biopaliv do EU je právě palmový olej a polovina dováženého palmového oleje jde na biopaliva. „Pokud se bude v tropech pěstovat palmový olej jen k potravinářským účelům, k žádnému nadměrnému odlesňování docházet nebude,“ tvrdí Mach.

Machova slova však europoslanec Poc odmítl. „Je to kombinace všech možných populistických prohlášení. Všechny evropské instituce chtěly biopaliva první generace už dávno odstavit na vedlejší kolej. Tlak nepochází z EU, kde je jak komise, tak parlament chtěly odstavit, ale tlak pochází z členských států. Tohle je od něj hanebný populismus,“ uvedl pro Blesk.cz Poc.

Ohledně údajného zdražení Nutelly dodal: „Je to nesmysl. Co se týká Nutelly, tak tam výrobce tvrdí, že si s tím dokáže poradit prostřednictvím změny technologie rafinace. V žádném případě to nemá spojení s touto zprávou. Ferrero, které je výrobcem Nutelly, tvrdí, že ono už dávno používá palmový olej z certifikované produkce. Zpráva v podstatě nic jiného nechce, než aby se používal palmový olej z certifikované, udržitelné produkce.“ 

Lepší informace pro běžné spotřebitele

Likvidaci deštných pralesů kvůli palmovému oleji označuje přitom za jeden z největších ekologických problémů dneška i europoslankyně Dita Charanzová (ANO). „Alarmující je zejména rychlost likvidace deštných pralesů, které fungují jako plíce naší planety. Pokud bychom chtěli problematiku ilustrovat na rozloze ČR, pak ještě před 30 lety čítaly palmové plantáže v jihovýchodní Asii rozlohu odpovídající zhruba dvěma procentům našeho území, dnes je to plocha stonásobně větší, plocha téměř dvou celých Českých republik,“ poznamenává. 

Europarlament dal svým postojem dle ní jasně najevo, že si uvědomuje naléhavost problému. Kvituje, že výsledný materiál obsahuje řadu konkrétních kroků. „Ať už se jedná o zavádění minimálních standardů pro palmový olej dovážený do EU, prokazatelnost jeho původu, zajištění větší transparentnosti informací pro nás spotřebitele i závazek se problému i nadále věnovat vytvořením akčního plánu EU proti odlesňování,“ doplňuje Charanzová.

Nad informacemi pro spotřebitele se pozastavuje i Konečná. „Je důležité, aby spotřebitel byl informován, že je palmový olej přidáván a jaký je přidáván, zda udržitelný, nebo neudržitelný palmový olej. O to nás žádali sami spotřebitelé velmi intenzivně, že i když by rádi pomohli tím, že nebudou kupovat výrobky z neudržitelného a necertifikovaného palmového oleje, tak zatím tu informaci na výrobcích nemají,“ řekla Blesk.cz Konečná.

Dalším cílem v boji proti necertifikovanému palmovému oleji tak nyní je s Evropskou komisí řešit, jakou značku vytvořit pro to, aby spotřebitel jasně věděl, jaký výrobek s jakým palmovým olejem kupuje, dodala europoslankyně.  

khonsun ( 6. dubna 2017 00:05 )

Precte-li si clanek nedospely jedinec, muze nabyt dojmu, ze pravidla ceskeho pravopisu jsou zbytecna. Viz napr. „Doufám, že je to silný signál pro Evropskou komisy, že ..."

krtek. ( 5. dubna 2017 21:32 )

nwm proc by meli zdrazit zdrovna nutelu, kdyz 60% tvori cukr , palmovy olej do 10% a zbytek je chemie , to spis zdrazi "bio" naftu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa