Vědci varují: Rostlinné oleje škodí mozku a vedou k demenci
Vědecké výzkumy odkrývají alarmující výsledky – rostlinné oleje jsou prý toxické a způsobují Alzheimerovu chorobu nebo demenci. Upozornil na to web britského deníku DailyMail.
Už nějaký čas se rostlinný olej hojně využívá. Oblibu si získal jakožto dobrá alternativa k máslu nebo smetaně, které obsahují vysoké množství nasycených tuků, a přispívají tak k vyšší koncentraci kardiovaskulárních nemocí. Vědci však zjistili, že rostlinný olej vytváří v mozku tzv. plak, který je předchůdcem neurodegenerativních poruch. „Říkat lidem, že rostlinný olej je dobrá volba, byla chyba,“ řekla poradkyně na výživu a doktorka pro rodinu Catherine Shanahan.
V padesátých letech minulého století bylo spotřebitelům řečeno, aby přestali jíst nasycené tuky a začali se spíše soustředit na rostlinné oleje. Svou popularitu si však produkt nezískal kvůli vědeckému tvrzení.
Restaurační a jiná zařízení se na rostlinný olej obrátila z důvodu nákladů a dostupnosti. Olivový olej je totiž 10krát až 50krát dražší. „Také je velmi snadné použít rostlinný olej při vaření, protože tam není vysoký bod kouřivosti a navíc se vyrábí v mnoha variantách – řepkový, palmový, kukuřičný, sójový, slunečnicový, ze světlice, bavlníku, rýžových otrub nebo i z hroznů,“ dodala doktorka.
Oxidativní stres a demence
Podle ní ale mají všechny tyto typy olejů dopad na lidské tělo. Mohou vyvolávat v člověku pocit únavy nebo migrénu. Dokonce mohou vést k onemocnění, jako je Alzheimerova choroba nebo později demence.
„Tyto oleje totiž způsobují tzv. oxidativní stres, který poškozuje mozkové blány a vytváří na nich plak,“ poznamenala doktorka. „Některým pacientům s Alzheimerovou chorobou byla provedena biopsie části mozku. Výsledky jsou alarmující. Nalezli jsme plak, který vytvořily právě rostlinné oleje,“ tvrdila odbornice. Dr. Shanahan také poznamenala, že i když budou lidé jíst zdravou stravu připravovanou na rostlinném oleji, možným následkům se nevyhnou.
„Chtěla bych udělat sedmidenní výzvu, omezit rostlinný olej. Lidi by si uvědomili, že je ve všem,“ navrhla doktorka. „Pokud se rostlinného oleje zbavíte, ucítíte zlepšení. Budete se cítit plní energie a ochutnáte skutečně jídlo tak, jak chutnat má,“ tvrdila expertka.
Zpráva, kterou vydal v květnu 2016 Úřad pro bezpečnost potravin, hovoří zase o nebezpečných komponentech, které obsahuje palmový olej. Je to nejvyužívanější rostlinný tuk v průmyslu a obsahuje prý karcinogenní a toxické látky. Jeho hojné množství naleznete například v oblíbené Nutelle.
Palmový olej je zlo?
Zástupce společnosti Ferrero, která vyrábí Nutellu, se snažil obhájit využití palmového oleje v produktech společnosti. „Olej je fermentovaný, vařený při nižší teplotě a proto obsahuje méně nečistot,“ tvrdil. To sice podle doktorky rizika snižuje, ale ne výrazně. „Je to jako říct mámě, že budete kouřit. Místo celé krabičky si dáte ale jen tři cigarety denně,“ dodala Shanahan.
Dalším důvodem, proč firmy rády využívají rostlinné oleje, je fakt, že tyto oleje jsou antimikrobiální – prodlužují trvanlivost a zabraňují tak rychlé zkáze.
Rostlinný olej byl podporován vědci jako zdravý produkt, který obsahuje jednoduché nenasycené mastné kyseliny a omega-3 mastné kyseliny. Na druhou stranu ale také obsahuje množství složitých mastných tuků. Ty snadno oxidují, vyčerpávají tělo antioxidanty, způsobují záněty a mutace v buňkách. Dále obsahuje trans tuky, které svou toxicitou otevírají dveře dokořán rakovině, obezitě nebo cukrovce.
V poslední době se výzkumy zaměřují opět na máslo, ve kterém vědci znovu nacházejí velké výhody. Dobrou alternativou je i avokádo. Rostlinné oleje by tak bylo vhodné vyměnit za olivový olej, olej z kokosových ořechů, avokádový olej nebo arašídový olej. Ale i zde je třeba dbát zvýšené opatrnosti. A vybírat ty oleje, které se řadí mezi nerafinované.
Před r. 1989 potraviny se nejmenovaly BIO a byly zdravé. Bylo to normální. Moje babička říkávala, že brambory, které prodávají nyní, by nedaly ani prasatům.