Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Popelníček na palubě i zkrácený program kvůli vlhku: Zeman míří do Vietnamu

Autor: Mii, ČTK, vr - 
5. června 2017
14:35

Prezident Miloš Zeman v pondělí odlétá na návštěvu Vietnamu a Kazachstánu. Oproti původním plánům bude jeho cesta zkrácená, kvůli zdraví a zdejšímu klimatu navštíví jen Hanoj a zahájení výstavy Expo 2017. Zeman jako vždy poletí vládním speciálem, na jehož palubě nebude chybět jeho oblíbený popelníček – zákaz kouření se totiž na prezidenta nevztahuje.

Zeman bude ve Vietnamu od úterý do čtvrtka. Setká se zde s prezidentem Tran Dai Quangem, s kterým bude jednat o zrušení víz, přímém leteckém spojení mezi ČR a Vietnanem a o obchodních vztazích. Tématem má být také početná vietnamská menšina žijící v Česku a smlouvy o policejní spolupráci a o vydávání odsouzených osob, kvůli kterým Zemana doprovází i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Chybět nebude ani setkání se zástupci vlády, parlamentu a komunistické strany.

Dalším důležitým bodem Zemanovy návštěvy bude účast na česko-vietnamském obchodním fóru, kvůli kterému do země s prezidentem jede početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR.

VIDEO: Zeman se při nedávné návštěvě Číny postaral o pozdvižení hned při výstupu z letadla

Video  Prezident Miloš Zeman zavrávoral při výstupu z letadla.  - alp
Video se připravuje ...

Zeman se měl zúčastnit i ekonomického semináře v Ho Či Miově městě, ale ten nakonec vypustí. Důvodem je prý zdejší klima – ve Vietnamu se momentálně teploty nepohybují o moc výše než v Česku, panuje zde ale více než 80procentní vlhkost a prší. „Takové počasí spojené i s dvouhodinovým přeletem by bylo pro prezidenta vyčerpávající,“ sdělil serveru Lidové noviny zdroj z diplomatického prostředí. Pražský hrad jen uvedl, že ke kroku přistoupil po zkušenosti z návštěvy Číny, kde Zeman působil unaveně.

Zeman otevře český pavilon 

Místo cesty do někdejšího Saigonu tak Zeman pojede z Hanoje rovnou do hlavního města Kazachstánu Astany. V pátek zde bude jednat s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem a novým prezidentem Uzbekistánu Šavkatem Mirzijojevem, který ve funkci nahradil zesnulého Islama Karimova. Vyloučena není ani schůzka s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem.

Po jednáních se státníky se Zeman přesune na zahájení mezinárodní výstavy Expo 2017, která je letos věnována budoucnosti energie. Osobně otevře český pavilon, jenž bude mít dvě patra a bude mu dominovat koncept sportovního letounu s elektrickým motorem. Rozpočet pro českou účast na letošním Expu činí okolo 98 milionů korun.

Vizualizace podoby českého pavilonu na Expo 2017 Vizualizace podoby českého pavilonu na Expo 2017 | Astana Expo 2017

Jeden popelníček, prosím

Náročný let a dlouhé cestování si Zeman bude moci alespoň zpříjemnit dýmáním. Prezident – vášnivý kuřák – má na palubě vládního speciálu i přes přísný zákaz totiž povoleno kouřit. 

„Je na ministru obrany, jaká pravidla nastaví v případě cestování armádními letouny. Pokud jde o pana prezidenta, není vůbec žádným tajemstvím, že má jako vrchní velitel ozbrojených sil povoleno za letu kouřit,“ sdělil již v květnu pro Blesk prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval tak na fakt, že ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zakázal na palubě vládních letů prodej tvrdého alkoholu.

Kouření je ve vládních letounech zakázáno od roku 2008.

VIDEO: Co si Zeman myslí o protikuřáckém zákonu, který před několika dny vstoupil v platnost?

Video  S prezidentem v Lánech – zákaz kouření v restauracích  - Blesk TV
Video se připravuje ...

tgbg ( 6. června 2017 08:28 )

Vlhko bude mít akorát hradní ožungr v gatích!!!

aIIahakbar ( 5. června 2017 17:52 )

Oni tě budou transportovat z Vietnamu?

sores ( 5. června 2017 17:15 )

Nástupce Babiše je ještě větší šme.jd a kre.tén co chce zrušit důchody, tak aby ještě lidi nelitovali až Zeman nebude prezidentem!! Nastoupí místo nej ještě horší sice lepší na chůzi ale na hlavu 100x horší!! Politika se dělá hlavou a ne nohama. Zatím dělají ostudu všichni český politici, ukažte který NE.

taha ( 5. června 2017 17:12 )

Hej kavárno, ten Vás zase nasral co? :o))) ale když si oba Vašíkové lítali po světě vládním speciálem to jste drželi huby a teď tady blijete ty Své kidy,tak nevím kdo je více nenávistný,že kavárníci,a teď prskejte ať se můžu bavit .o))))))))))

xiioma ( 5. června 2017 16:41 )

Zeman je podle svých slov prezidentem dolních 10 miliónů, tj. dělá si co chce, na předpisy kašle a ukazuje, že nenávist může klidně jít až za hrob. Tím dává "obyčejným lidem" příklad, který rádi budou následovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa