Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záhadný milion od Rusňáka pro ANO: Ve výkazech chybí, o dar prý nešlo

Autor: Jakub Veinlich - 
25. května 2017
05:02

Až doposud nikdo nerozporoval, že David Rusňák – zeť Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové – věnoval v roce 2014 hnutí ANO dar přes jeden milion korun. Měla to být podpora do komunálních voleb. Rusňáka teď vyšetřuje policie v kauze úniků z policejních spisů, Andrej Babiš tak nařídil podnikatele z hnutí vyloučit a také, aby mu jihomoravská buňka vrátila zmíněný dar. Jenže ten teď najednou vlastně darem tak úplně není. Hnutí ANO ho ani nemá vykázaný ve výroční finanční zprávě za rok 2014. 

„Pro nás je nepřijatelné, abychom měli takové sponzory. Já jsem okamžitě nařídil krajské organizaci, protože to je jejich sponzor, krajské organizaci Jihomoravského kraje, aby okamžitě ten dar vrátili a aby dali návrh na vyloučení pana Rusňáka z hnutí,“ řekl Babiš minulý týden poté, co policie začala šetřit kvůli únikům z policejních spisů i Davida Rusňáka. Ten je nakonec mezi 18 obviněnými.

O pár dní později je ale všechno jinak. Rusňák své členství v hnutí ukončil raději sám a údajný dar nebyl podle všeho vlastně darem. I když o něm tak mluvila ve studiu Blesk.cz například i Rusňákova tchyně – náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. 

„Asi milion a půl – potvrdil mi to, řekl mi, že v podstatě měl pocit, že Brno chce změnu a chtěl pomoci tomu hnutí – daroval to v někdy v září 2014,“ řekla ve Studiu Blesk Schillerová s tím, že i přesto neměl Rusňák v hnutí žádný vliv a nebyl politicky aktivní.

Ukázalo se ovšem, že ANO ve své výroční zprávě za rok 2014 nic podobného nevykázalo. Babiš vše vysvětluje tím, že žádný dar vlastně nikdy přijat nebyl, protože na smlouvě chyběl jeho podpis.  

Alena Schillerová potvrdila ve Studiu Blesk, že její zeť věnoval hnutí ANO finanční dar. Podle Andreje Babiše to ale nebylo možné, protože na to neexistuje smlouva: 

Babiš: Nešlo o žádný dar

O daru ale mluvila přitom v LN také Schillerové dcera – manželka Davida Rusňáka a radní Brna za hnutí ANO Petra Rusňáková. Hnutí věnovala před komunálními volbami – tedy ve stejné době jako její manžel – 200 tisíc korun. Ona sama už ale nemluví o přímém peněžním daru, ale o službách.

„Já jsem poslala 200 tisíc korun na účet ANO. Manžel poskytl či uhradil materiál a služby k podpoře volební kampaně v roce 2014 za celkem 1 milion a sto tisíc korun,“ řekla Rusňáková Lidovým novinám. Dnes Rusňáková figuruje na osmém místě jihomoravské kandidátky ANO pro volby do Poslanecké sněmovny.

A v podobném duchu se pro Blesk.cz vyjádřil také samotný David Rusňák. Potvrdil, že hnutí ANO podpořil před volbami nepeněžitým plněním ve výši 1,1 milionu korun. Vyúčtování už bylo podle něj na samotném hnutí. 

„Jestli to byl dar a jakým způsobem to strana měla evidovat ve svém účetnictví, to mi nepřísluší posuzovat. Já jsem jen poskytl podporu straně, jejímž řadovým členem jsem tehdy byl. Žádnou podepsanou smlouvu jsem od hnutí neobdržel a ani jsem v té souvislosti neuplatňoval slevu na dani z titulu daru,“ napsal Rusňák Blesk.cz v textové zprávě. 

Andrej Babiš tvrdí, že hnutí nemohlo od Rusňáka ve formě daru dostat nic, protože na to neexistuje podepsaná smlouva. 

„Pan Rusňák nám nedal žádný dar. Protože smlouva neexistuje. Nebyla podepsaná. A podle stanov tu smlouvu musím podepisovat já nebo někdo pověřený. Takže ta smlouva sice existuje, ale nepodepsaná a momentálně se prověřuje, jestli skutečně krajská organizace přijala to plnění, nebo nepřijala,“ řekl Andrej Babiš Blesk.cz s tím, že chce v jihomoravské organizaci provést finanční audit, který má vše objasnit.

Jenže podle mluvčího Rusňákova koncernu DRFG Jiřího Hrabovského byly smlouvy ze strany firmy v pořádku a ANO dostalo asi 30 položek, od pastelek přes lepicí pásky až po reklamní bannery, uvedl server irozhlas.cz.

Pokuta přes dva miliony 

„Pokud bylo nějaké plnění, tak ho musí krajská organizace prokázat, pokud ho prokážou, tak to pak budeme řešit,“ řekl Babiš Blesk.cz.

O dar-nedar už se zajímá také sněmovní Kontrolní výbor, který letos kontroloval finanční správy stran a hnutí. Šéf výboru Vladimír Koníček (KSČM) bude chtít nejdříve vysvětlení šéfa ANO Babiše, poté se prý obrátí na příslušný finanční úřad, který může vše prověřit.

Pokud by se opravdu prokázalo, že Rusňák dal hnutí dar i v nefinančním plnění, může mít Babišovo hnutí podle Koníčka problém.

„I toto se uvádí jako dar. Na to je speciální kolonka ve finanční správě. Vyplňuje se jak nefinanční plnění od fyzických, tak i právnických osob,“ řekl Koníček Blesk.cz a dodal, že takových příkladů jsou ve finančních správách desítky.

Hnutí ANO navíc mohlo pochybit podle Koníčka dvakrát – poprvé, když dar neuvedlo, a podruhé, když k němu nedodalo potřebné smlouvy. „Pokud je to plnění nad 50 tisíc celkem, tak tam musí být přiloženy i ty darovací smlouvy,“ dodal Koníček a doplnil, že nic z toho ve finanční zprávě od hnutí ANO za rok 2014 není. Problém by měl projednat výbor na svém výjezdním zasedání příští týden na Štiříně.

Pokud se navíc prokáže, že hnutí neuvedlo ve zprávě pravdivé údaje, může dostat pokutu až do dvojnásobku daru. V tomto případě by to bylo více než dva miliony korun.

Vysvětlení od svého politického konkurenta chce také předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého se Babiš do celé věci začíná zamotávat. „Hnutí ANO by si mělo udělat jasno, zda mají pravdu zástupci jihomoravského hnutí ANO, nebo Andrej Babiš. Ten tvrdil, že hnutí dar vrátilo, aby později stejný Andrej Babiš tvrdil, že žádný dar neexistuje, protože nebyl podepsán,“ uvedl premiér.

Podrobnější kontroly

Finanční zprávy za rok 2016 byly poslední, které kontroloval Kontrolní výbor Sněmovny. Od příštího roku si na ně posvítí nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Jeho předseda Vojtěch Weis kritizuje dosavadní zákon jako „nešťastně napsaný“.

Kontrolní výbor totiž neměl téměř žádné pravomoci. „Kontrolní výbor nezkoumal správnost údajů, které byly uvedeny v těch výročních zprávách, ale jen jejich úplnost,“ řekl Weis Blesk.cz. Jinými slovy, Kontrolní výbor až dosud nezkoumal, jestli například dárce peněžního daru skutečně existuje, ale jestli jsou vyplněny všechny příslušné kolonky. To by se mělo od příštího roku změnit, Weisův úřad bude totiž prověřovat, i zda dárce skutečně existuje a nejde například o smyšlenou osobu.

 

vagen ( 25. května 2017 19:29 )

Zlojed Babiš je uplne stejnej jak Barta.Lži,manipulace,tunelovaní!

komin ( 25. května 2017 19:27 )

bezpaterni podvodnik babis jen lze,lze a lze

komin ( 25. května 2017 19:25 )

tragikomicky krivak-stbak babis se do celeho podvodu dobre zamotava.....

kukukuuu ( 25. května 2017 12:51 )

Nespokojení, že se krade málo ... ta podivná individua na demonstracích by chtěla krást víc. Ani tak jednoduchou větu jsi nepochopil.

kukukuuu ( 25. května 2017 12:46 )

A nikdo se nebude rozčilovat ani když Sobotka prohlásí, že sama Valachová nic neukradla a že těch pár měsíců do voleb už ve funkci vydrží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa