Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka je ubožák, zuří šéf ANO. Premiér: Babiš mi má být za Schillerovou vděčný

Autor: ČTK, Václav Suchan - 
20. května 2017
15:20

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je zvědav, zda Alena Schillerová zůstane náměstkyní ministra financí i poté, co se šéf ANO Andrej Babiš tak rezolutně distancoval od jejího zetě a sponzora hnutí Davida Rusňáka. Majitel investiční skupiny DRFG je jedním z dvacítky obviněných v případu úniku z policejních spisů a trestních řízení. Sobotka dnes na sociálních sítích napsal, že mu Babiš může děkovat za to, že před pár dny odmítl Schillerovou jako novou ministryni financí. Vicepremiér ovšem místo vděku označil Sobotku za „ubožáka“.

Předseda ANO po zveřejnění případu nařídil jihomoravské organizaci, aby vrátila sponzorský dar od Rusňáka a podala návrh na jeho vyloučení z hnutí. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) ale chtěl navrhnout jen pozastavení členství, než se kauza vyřeší. Rovněž vrácení daru by prý zvážil až ve chvíli, kdy se případně prokáže vina podnikatele. Ctí presumpci neviny, uvedl.

Sám podnikatel se nicméně členství rozhodl vzdát sám. „Vzhledem k tomu, do jakých souvislostí je tato záležitost uváděna na politické scéně a jak je napadána moje rodina, rozhodl jsem se ke dnešku ukončit své členství v politickém Hnutí ANO 2011, kde jsem stejně nikdy nebyl aktivním členem,“ uvedl majoritní vlastník investiční skupiny DRFG. Doplnil, že je pravda, že brněnské buňce pomohl nepeněžitým darem v roce 2014, dál se však podle něj už věnoval výhradně své práci.

Dostala se Schillerová na ministerstvo díky svému zeti? Podívejte se na video:

Sobotka: Měl by mi být vděčný

Sobotka dnes napsal, že Babiš teď Rusňáka „zapudil, nařídil jeho vyloučení, bude mu vracet jeho dary ve výši 1,7 milionu, jeho ženu, co je v Brně radní za ANO, chce stáhnout z kandidátky do Sněmovny“, přitom před týdnem mu prý „nutil“ Rusňákovu tchýni Schillerovou jako novou ministryni.

„Když je teď A. Babiš vůči tomuto brněnskému milionáři najednou tak zásadový, je otázka, proč si nechává jeho tchýni jako náměstkyni pro daně a cla na ministerstvu financí?“ uvedl Sobotka na svém facebookovém profilu.

Andrej Babiš se ve vyjádření pro Blesk proti Sobotkovi ostře ohradil: „Pan Sobotka je skutečně ubožák! Takto se to řeší v Severní Koreji nebo za komunistů. Když třeba někdo emigroval, tak byla postižena celá rodina. Nevím, kdo mu radí.“

Podle vicepremiéra by měl Bohuslav Sobotka rezignovat kvůli skandálu kolem rozdělování financí pro sport. „U paní Valachové je korupce, jeho přítel Březina rozděloval peníze do sportu, u nás nebyla žádná korupce. Je to skandální a paní Valachová je jen oběť,“ uvedl Babiš a dodal: „Vidíme, jak to funguje v ČSSD, kde pan Sobotka popravuje jednoho odpůrce za druhým, pana Zimolu, je to směšné. On sám měl rezignovat.“

Podle vicepremiéra je celá kauza organizovaným útokem. „Nejde o to, že jsem skončil jako ministr financí. Jde o to, abych skončil v politice, abych byl zlikvidován a samozřejmě dlouhodobě slyším, že se pracuje na tom, abych skončil ve vězení,“ řekl Babiš.

ANO si dělalo z lidí legraci?

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou vyšetřuje rozsáhlý případ úniku informací z policejních databází a trestních řízení. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů. Rusňák je řadovým členem brněnské ANO, jeho manželka je brněnskou radní a jeho tchyně náměstkyní na ministerstvu financí.

Sobotka už v pátek uvedl, že o kauze má informace pouze z médií a žádné jiné informace neměl ani dříve. Případ podle něj nicméně jen potvrzuje důvody, které ho vedly k odmítnutí Schillerové jako nástupkyně Babiše v čele ministerstva.

Sobotka dnes řekl, že nyní vychází najevo, jak silně je Rusňákova rodina propojena s ANO. „V každém případě je jasné, že si ANO dělalo z lidí legraci, když tvrdilo, že paní Schillerová je jen obyčejná úřednice,“ míní premiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prdlinka ( 27. května 2017 12:03 )

Už můj děda i můj otec mě říkal,že politika je špína. Ale co předvádí pan Sobotka to je hnus a doufám, že lidi si to budou pamatovat.

panda82 ( 22. května 2017 15:57 )

V tom máte pravdu přímo svatou to co se povedlo Sobotkovi udělat v Česku za bordel, to se ještě nikomu nepovedlo, ani komoušům tam byl apoň řád, a co to bude mít za dohru to si ani Sobotka neuvěomuje a myslím, že ho voliči vynesou v zubech; proč je na kandidátce JM

joudajoudovy ( 22. května 2017 08:12 )

lybuno smucu a proc neinformujes obcany, ze i dalsi miliardari, financne podporujici politicke strany, vlastni media? nakonec i tvuj chlebodarce? hascak + dospiva -vazba na realisty robejska https://www.krajskelisty.cz/praha/16673-tento-cesky-miliardar-si-koupil-atomovy-kufrik-jak o-pojistku-a-specialni-investici-bude-zase-lip.htm bakala - vazba na CSSD, TOP, karla, havloidy, islam + jeho ksefty s lidskymi zivoty. http://www.stop-multikulti.cz/products/temny-bakala-miliardar-obchodujici-s-multikulturalismem/ k retinsky + tkac - mimo jine chlebodarci blesku. http://ekonomika.idnes.cz/kretinsky-eph-vetsina-063-/ekonomika.aspx?c=A170224_201111_ekonom ika_bur savov http://www.zivnostenskelisty.cz/clanky/565-jak-si-zije-muz-na-uteku pokud se ctenar zameri i na druh podnikani jmenovanych, je jasne, kterou politickou stranu protezuji a proc je nutne odstranit babise sediciho na prameni penezovodu. de fakto vsechny tradicni politicke strany s kalousek, kde zakony prosly napric politickych stran.

joudajoudovy ( 21. května 2017 18:33 )

neboj dockas se? pujde jich brucet mnohem vice. babis ma vyhodu, co se dal na politiku, kalousek na nej, ubozak zavistivy, na vse strany i do zahranici, posila anonymni udani a dvere se s kontrolami netrhnou. nyni kali bobky sam kalousek, co financak zjisti a to bude sarada pred volbami.

joudajoudovy ( 21. května 2017 18:28 )

jestli si na tohoto knoura BS uz nekdo nepocka a nastrelinu chybejici stetiny. tato kreatura by exelovala za protektoratu ci komaru. ma to v genech prodejna prostitutka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa