Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišova náměstkyně: Zaorálek to přehnal. Advokát Schillerové ho zažaluje?

Autor: Jakub Veinlich - 
22. května 2017
18:10

Náměstkyně Andreje Babiše Alena Schillerová zvažuje žalobu na místopředsedu ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Úřednici ministerstva financí se nelíbila slova politika na její adresu, které šéf diplomacie použil v souvislosti s obviněním zetě Schillerové, Davidem Rusňákem. 

„Výroky pana ministra už překročily únosnou mez, kdy došlo k naprosto veřejné dehonestaci mé osoby a zejména mé práce,“ řekla Alena Schillerová Blesk.cz s tím, že se o dalších krocích radila se svým právníkem. Ten má připravit možné varianty řešení.

Žalobu oddaluje dovolená

Schillerová nevyloučila, že se bude proti Zaorálkovi bránit u soudu. Mezi zvažovanými variantami je i žaloba. Náměstkyně jen počká, až se advokát vrátí z dovolené. „V tuto chvíli nevylučuji nic – on vše zanalyzuje, seznámí se s těmi podklady, na které jsem ho upozornila, a připraví mi varianty řešení. Takže v tuto chvíli nejsem rozhodnuta pro žádnou z nich,“ řekla Schillerová pro Blesk.cz na ministerstvu financí.

Zaorálek si za svými slovy stojí – a trvá na odchodu Schillerové z ministerstva. „Místo právních kroků vůči mé osobě by paní Schillerová měla spíš učinit kroky pro svůj odchod z Ministerstva financí České republiky. Nechová se jako státní úředník,“ kontroval pro Blesk.cz Zaorálek.

Šéf diplomacie zmínil v neděli v diskusním pořadu Primy, že vnímá setrvání náměstkyně v souvislosti se zatčením jejího zetě Davida Rusňáka kvůli unikům z policejních spisů za vážný problém. Rusňáka policisté obvinili.

Alena Schillerová promluvila pro Blesk.cz, proč uvažuje o žalobě na Lubomíra Zaorálka i jak řeší situaci s Andrejem Babišem, dcerou a svým obviněným zetěm: 

Ten důvod je podle mě v tom, že zatčení nebo vazba a obvinění pana Davida Rusňáka v Brně je pro mě docela zajímavý důvod k přemýšlení, uvedl Zaorálek. Rusňák podle něj nebyl běžným členem brněnské organizace ANO, ale měl mimořádný vliv. „Byl také podezříván z velrybářství,“ tvrdil Zaorálek. Rusňákovu podnikání s dluhopisy a finančními instrumenty se podle něj hodí vazba na finanční úřady. „Představte si, že máte takovýto byznys s dluhopisy a jinými věcmi a máte náměstkyni ministra financí jako svou tchyni,“ prohlásil Zaorálek.

Rusňák jako součást předvolební kampaně?

Ke svému výslechu se vyjádřil i zeť Aleny Schillerové, podnikatel a předseda představenstva Firmy DRFG David Rusňák. „DRFG s politováním vnímá, že je v posledních dnech proti své vůli bezdůvodně zatažena do předvolební kampaně,“ stojí na začátku prohlášení Rusňákovy firmy, které má redakce Blesk.cz k dispozici.

Podle informací Blesk.cz si najala Rusňákova firma experta na krizovou komunikaci, kterého využívali například lékaři v době akce „Děkujeme, odcházíme“. „Není pravda, že DRFG je součástí nějaké „chobotnice“ propojující svět politiky, veřejné správy a byznysu,“ stojí dál v prohlášení.

Rusňák odmítá, že by jeho manželka Petra Rusňáková, radní města Brna, někdy sjednala firmě nějakou výhodu. „Stejně tak je pravda, že DRFG nikdy nijak netěžila (ani nemohla těžit…) z faktu, že tchyně Davida Rusňáka, paní Alena Schillerová, postupovala ve své kariéře úřednice státní správy až do pozice náměstkyně ministra financí,“ dodal Rusňák v prohlášení. O svém výslechu na policii není v dokumentu ani slovo.

Alena Schillerová nechtěla v rozhovoru pro Blesk.cz o rodinných problémech těchto dní mluvit. Prý se o politice s dcerou ani zetěm vůbec nebaví.

„O víkendu jsem se chtěla postarat jen o vnuka,“ zmínila náměstkyně, se kterou se prý její dcera neradila ani o tom, zda má zůstat dál na osmém místě na kandidátce hnutí ANO v Jihomoravském kraji pro volby do Poslanecké sněmovny. „Je to naprosto její věc a je to věc hnutí ANO, což se mě vůbec netýká,“ řekla Schillerová.

Její dcera věnovala hnutí před komunálními volbami v roce 2014 dar 200 tisíc korun, manžel David Rusňák byl ještě štědřejší. Hnutí ANO věnoval přes milion korun. Andrej Babiš nařídil po vypuknutí současné aféry ho vyloučit. Ani toto Schillerová prý ale neřeší. „Je to věcí ANO a mě se to absolutně netýká,“ tvrdí náměstkyně.

Schillerová chce zůstat i s Pilným

Už v úterý přijme prezident Miloš Zeman adepta na ministra financí Ivana Pilného. Hnutí ANO přitom původně navrhovalo právě náměstkyni Andreje Babiše pro cla a daně Alenu Schillerovou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji ale odmítl. Pokud Zeman Pilného ministrem jmenuje a utne tak vládní krizi, Schillerová předpokládá, že pro něj bude dál pracovat jako náměstkyně.

„Zákon o státní službě jasně stanoví důvody pro odvolání a jsem přesvědčená, že žádný z nich nesplňuji,“ řekla Blesk.cz náměstkyně s tím, že o své rezignaci ani neuvažovala a o problémech ve své rodině se s Andrejem Babišem ani nebavila. „Nechtěl ode mě stanovisko, řešíme spolu jen pracovní věci,“ uzavřela Schillerová.

Alena Schillerová chce zůstat na ministerstvu financí náměstkyní i po odchodu Andreje Babiše: 

joudajoudovy ( 23. května 2017 16:40 )

mne vice zajimaji sliby chybi zaoralka cssdtelevize - 16.7.2012 - L.Zaorálek: Vláda se k lidem chová jako k póvlu, nedůvěra je na místě - 16.7.2012 https://www.youtube.com/watch?v=5xtFSuVXhRs cssdtelevize - 28. 2. 2012 - L.Zaorálek:Vládní chybná zahraniční politika poškozuje ČR v rámci EU. https://www.youtube.com/watch?v=KSQR0im_hN0 jak zaoralek lovil volice v minulych volbach na vyrovnani s cirkvemi. a jak to narovnal a na ktere barikade vlasne stal? cssdtelevize - 9.8.2012 - L.Zaorálek:ČSSD se nenechá při kritizování církevních restitucí zastrašit! https://www.youtube.com/watch?v=qBR8sbA2XOU

hejhej ( 23. května 2017 13:02 )

udoucí ministr financí se vyjádřil k blábolům Zaorálka jasně a stručně: Pokud má nějaké důkazy na Schillerovou, až podá trestní oznámení. Zaorálek plácá nesmysly stejně jako Sobotka - bez důkazů by měli držet huby.

chyba.tretiho.uctu ( 23. května 2017 12:15 )

já bych jim naprděl, ale zeťák hned lup jim tam milionek, lidi viděli ste to???

zdenekk- ( 23. května 2017 10:31 )

Babiš je frajer on a Zeman,jediní dva normální slušní lidi na svých místech,zbytek v čele s židovskou zkurrvenou trojicí Sobotka,Chovanec a Kalousek patří postřílet k nim ještě pyča Fiala z ODS. Lidi,udělejme noc dlouhých nožu jako byla v německu za vlády Adolfa,potom bude líp,zabít milion DEBILNICH ČECHŮ a bude klid , pořádek a demokracie v tomto podání,je plíživý fašismus. At žije Babiš a at vyhraje volby.STEJNĚ JE VYHRAJE

makkovkka ( 23. května 2017 09:39 )

Zaorálek je takový český brouk Pytlík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa