Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Otcovská dovolená bude: „Je to vyčůrané,“ zaútočil Kubera na Marksovou

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. dubna 2017
11:20

Pro novopečené tatínky týden placeného volna, a to ve stejné výši jako pobírá matka mateřskou. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) obhájila v Senátu otcovskou dovolenou. Novela zákona o nemocenském pojištění prošla i přes řadu výtek zejména ze strany opozice. Norma má zavést mimo jiné také stoprocentní náhradu platu pro dobrovolné hasiče, kteří se při zásahu zraní. Nyní poputuje k podpisu prezidenta.

„Je to pro tatínky, kteří si platí nemocenskou, jsou tedy pojištěni. Po dobu jednoho týdne v období šestinedělí ve výši 70 % toho takzvaného denního vyměřovacího základu. Jde tedy o stejnou výši, jako pobírají matky mateřskou,“ hájila v úvodním slově novelu ministryně Marksová.

A byla úspěšná, pro novelu nakonec zvedlo ruku 58 senátorů (většina členů za vládní koalici), proti byla pouze Daniela Filipiová z ODS. Většina opozičních senátorů za ODS a STAN se v hlasování zdržela. Důvodem byla podpora vyšší pomoci dobrovolným hasičům, na které se horní komora napříč stranami během středečního projednávání bez problémů shodla.

Otázky ale vyvolalo právě plánované zavedení týdenní otcovské dovolené po narození potomka. Podívejte se na reakci ministryně po schválení novely. Proč nechápe výtky o možném zneužívání nové sociální dávky?:

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) se například ministryně ptal, zda budou moci otcovskou čerpat i otcové, kteří s matkou svého dítěte nežijí, nebo naopak nevlastní otcové, „kteří se zrovna v tu dobu objevili“, a pak zase zmizí. „Je to vyčůrané, dělat takovéhle balíčky. Na hasičích se všichni shodneme, ale otcovská je nadbytečná. Je to populistický tah, který má před volbami ukázat, jak na ně stát myslí,“ bouřil jeho kolega Jaroslav Kubera (ODS).

 

Podívejte se na názor Miloše Vystrčila na videu:

Starosta Božího Daru Jan Horník (STAN) měl zase obavu, že státní rozpočet dlouhodobě vyplácení nové sociální dávky neunese. „Dítě dokáže vnímat až tak od tří let, pak mu může otec předávat zkušenosti. Jsem rozporuplný, proto se zdržím hlasování,“ dodal také ke svým námitkám. Přiznal také, že při narození potomka sám řešil problém, kdy byla jeho partnerka ještě oficiálně provdána za jiného muže.

S Horníkem souhlasila například senátorka za ANO Zuzana Baudyšová. Ani ona nebyla přesvědčena, že státní kasa bude na otcovskou mít.

Podporu měl návrh například u předsedy SPO Jana Veleby. „Je to alespoň nepatrný signál na podporu rodičovství. Co do peněz ze státního rozpočtu, je to věc zanedbatelná. Já to podporuju,“ prohlásil senátor.

Podívejte se na názory senátorů za ČSSD:

Předběžná čísla hovoří o tom, že by zavedení otcovské vyšlo na 630 až 800 milionů korun ročně. Podle ministerstva práce by norma měla přinést větší zapojení otců do péče a posílení vazeb v rodině. Opatření vítá Liga otevřených mužů i další organizace na podporu rodin.

Proti normě je kromě pravice také například Hospodářská komora. Novela počítá také s tím, že by dobrovolní záchranáři pobírali vyšší nemocenskou a že nárok na sirotčí důchod by mohlo mít více dětí, které přišly o rodiče. Předloha, pokud ji podepíše prezident, bude účinná od devátého měsíce poté, co vyjde ve sbírce. Účinnosti tak nabude v některém z prvních měsíců příštího roku.

Otcovská dovolená je uzákoněna podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí ve 23 z 28 zemí Evropské unie. V celém světě je to kolem 80 zemí. V EU nemají otcovskou dovolenou na Kypru, Maltě, v Irsku a na Slovensku. Nemá ji ani Švýcarsko.

Délka otcovské dovolené se v EU pohybuje od jednoho dne v Itálii do 28 týdnů ve Francii. Po Francii mají otcové nejdelší otcovskou dovolenou v EU v Lucembursku (26 týdnů) a Portugalsku (21 týdnů). Vedle Itálie mají nejkratší dovolenou po narození dítěte otcové v Nizozemsku a Řecku (dva dny). Nejčastější délkou jsou dva týdny, v ČR to bude týden. Nejdelší otcovskou dovolenou na světě si mohou vzít otcové v Jižní Koreji a Japonsku (53 týdnů).

VIDEO: O roli otce v rodině debatovala Marksová i ve Studiu Blesku

Video  Když táta střídá na rodičovské, dostane bonus. Političky v duelu o rodině.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zednik ( 19. dubna 2017 19:53 )

Senátoru Vystrčilovi klidně odpovím já. Vidím to tak, že otcovskou dovolenou budou čerpat i otcové, kteří s matkou svého dítěte nežijí. Jen doufám, že se někde prokáží rodným listem dítěte. Kde, to nevím. Naopak nevlastní otcové, „kteří se zrovna v tu dobu objevili“,to budou mít složitější, ale všechno jde, když se chce. Matka ani miminko otce po celou dobu čerpání jeho dovolené asi ani očkem nezahlédnou. Kdo by to také kontroloval, vždyť jsme bohatý stát...

MILLLIS ( 19. dubna 2017 16:05 )

ninga ( 19. dubna 2017 15:20 )

Kuberu mrzí, že si nevrzne a že to už nevyužije.

dzery ( 19. dubna 2017 14:08 )

Jsou ještě horší.

parizanka ( 19. dubna 2017 13:50 )

 tak jak to bude? To bude platit i pro svobodne otce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa