Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Už nebudeme muset na úřad? Elektronické občanky prošly Sněmovnou

Budeme potřebovat nové občanky?
Budeme potřebovat nové občanky?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: zst - 
7. dubna 2017
16:36

Daně nebo sociální dávky. To by už za dva roky mohli Češi řešit z pohodlí domova. Sněmovna totiž posvětila návrh ministerstva vnitra na zavedení elektronických občanských průkazů. První náběh novinky by Milan Chovanec (ČSSD) rád viděl už za rok. Opozice je ale skeptická k jejich funkčnosti. Předlohu dostanou na stůl senátoři.

Zdarma a kompatibilní s novější technikou, tak si představuje ministerstvo vnitra fungování nových občanských průkazů s elektronickými čipy. Lidem by stačily novější počítače, nebo čtečka za zhruba 150 korun. Oproti současnému stavu by navíc byly čipové občanky zdarma a pro starší lidi až na 35 let. Aktuálně se přitom musí měnit po 10 letech.

Lidé také budou moci žádat o vydání průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Doklad by za vyšší poplatek měli získat do jednoho pracovního dne (1000,-), nebo do pěti dnů (500,-) od podání žádosti. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Proti schválení návrhu byla opozice. Předseda poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura upozorňoval na to, že bez dalších úprav bude nutné normu, která byla nyní schválena, novelizovat. Nynější předloha bude podle něho jinak znamenat jen to, že nyní jsou občanské průkazy "s čipem na nic za 500 korun, následně budou na nic zadarmo".

Vnitro: Čtečka do dvou set korun

Podle ministerstva vnitra by lidem, kteří budou chtít elektronickou identifikaci využívat, neměly vzniknout žádné velké náklady. Většina novější techniky dokáže s čipem pracovat, čtečka pak vyjde maximálně dvě stě korun. Blesk.cz to řekl náměstek pro informační technologie Jaroslav Strouhal.

Už nyní je v systému otestována komunikace s Českou správou sociálního zabezpečení a připravuje se Generální finanční ředitelství. Zjednodušeně řečeno je otestována komunikace kvůli sociálním dávkám a připravuje se stejná možnost pro oblast daní. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si je jistý, že čipové občanky budou fungovat. Reagoval tak na výtky opozice, že na čipy nebude možné nic nahrát.

"Bude tam i komerční zóna, aby do toho mohly vstupovat případně banky nebo jiné finanční ústavy. Cílem je, aby byl občanský průkaz s čipem zadarmo, aby občané nad 70 let nemuseli platit správní poplatek a aby se pro tyto lidi lhůta pro obnovení prodloužil ana 35 let," řekl novinářům po schválení Sněmovnou Chovanec.

Poslechněte si celý komentář ministra vnitra a jeho náměstka. Budou na portál elektronické občanky napojedny i zdravotní pojišťovny? Dozvíte se ve videu:

Opozice vyčítá nutnost dalších změn

"Pan ministr chce, abychom to dneska schválili, ale už minule v druhém čtení přiznal, že ten zákon budeme opět novelizovat," kritizoval ministerstvo Stanjura. "K čemu nám budou? Kdo bude schopen z úřadů, institucí ten čip, který je bezesporu užitečný, a je užitečný k tomu, že tam mohou být informace, které nechceme, aby byly jednoduše čitelné. Kdo bude umět ty informace načíst, zpracovat a na základě těch informací rozhodnout?" ptal se poslanců.

Jeho apelování na odložení rozhodnutí poté, co bude projednán zákon o elektronické identitě, bylo ale marné. Koaliční návrh podpořili všichni kromě ODS a TOP 09.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Lidé by mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.

Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin by lidé museli uhradit 1000 korun, u dětí do 15 let polovinu. Pokud by žadatel dostal průkaz do pěti dnů, zaplatil by za něj 500 korun, platba za děti by činila 300 korun. Mnohem vyšší sazby by úřady vybíraly za pasy. Za cestovní dokument vydaný do 24 hodin by inkasovaly 6000 korun, za děti do 15 let by rodiče platili za pas 2000 korun. Za cestovní doklad vydaný do pěti dnů by poplatky činily 3000 korun a 1000 korun pro děti.

bizon_pepa ( 7. dubna 2017 16:29 )

Dalsi tunel, ktery nebude fungovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa