Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanec nutí skautům datové schránky. „Máme je řešit na táborech?“ volá Junák

Autor: Václav Lang - 
7. dubna 2017
06:05

Budou datové schránky povinné i pro nadace, spolky nebo společenství vlastníků jednotek? Návrhem poslance Ivana Pilného (ANO) se bude v pátek zabývat Sněmovna v třetím čtení novely zákona o odpovědnosti za přestupky. Vlnu nevole jeho iniciativa vyvolala u skautů, kteří tvrdí, že jim taková povinnost výrazně zkomplikuje práci.

„Mít datovou schránku může být pro skautská střediska výhodou, zavedení povinnosti je ale pro skautské dobrovolníky naopak zásadní komplikací. Je povinnost ji pravidelně sledovat a včas reagovat na došlou poštu. Jak ale tuto situaci řešit, když jste s dětmi tři týdny na stanovém táboře, tedy často mimo signál a bez výpočetní techniky?“ ptá se Jitka Taussiková mluvčí Junáku – českého skautu.

I na něj by totiž dopadla nová povinnost, jejíž pomocí chce Pilný zvýšit využívání datových schránek, za jejichž provoz stát platí České poště ročně půl miliardy korun. Nově by si je tak povinně musely zřizovat také například nadace, spolky, obecně prospěšné společnosti nebo společenství vlastníků jednotek.

„Když se datové schránky zřizovaly, tak povinnost je zřizovat dostaly všechny právnické osoby, které jsou zapsány v obchodním rejstříku. Od té doby ovšem vznikl veřejný rejstřík, který zahrnuje další organizace, které tam podle rejstříkového zákona patří. Jsou to spolkový rejstřík, nadační rejstřík, rejstřík ústavů, rejstřík společenství vlastníků jednotek a rejstřík obecně prospěšných společností. Můj návrh směřuje tedy k tomu, aby povinnost vést tyto datové schránky byla určena také těmto subjektům,“ obhajuje Pilný svůj návrh.

V praxi by to znamenalo, že si datové schránky bude muset zřídit třeba mládežnický fotbalový tým, spolek včelařů, vodácký oddíl a podobně. Zkrátka všichni, kteří se zapíšou jako spolek, což je z definice dobrovolná skupina nejméně tří osob, které mají společný zájem a rozhodnou se takto zaregistrovat.

Pilný: Možná bude přechodný odpor

Zmínění skauti vidí problém v tom, že nová povinnost dopadne na jejich dobrovolníky. Ústředí Junáka prý datové schránky využívá, ne však většina z jejich mnoha poboček. „Ve stovkách skautských pobočných spolků pracují pouze dobrovolníci, nikoliv zaměstnanci. Své úsilí věnují zajištění kvalitního programu pro desetitisíce holek a kluků ve skautských oddílech i tomu, aby splnili všechny zákonné požadavky. Nemají k dispozici administrativní zázemí nebo zaměstnance. Poslanci se jim nyní chystají přidat zátěž v podobě povinnosti zřízení datové schránky, kterou je ze zákona povinné sledovat, na došlou poštu okamžitě reagovat a povinně ji používat i v situacích, kdy to je pro dobrovolníky náročné,“ protestuje Taussiková.

I takhle se baví děti na skautských táborech:

Video  Skauti si užívají klouzačku v bahně při pořádném lijáku.  - Natálie Böhmová/Youtube
Video se připravuje ...

„Stát by měl práci dobrovolníků, a nejen těch pracujících s dětmi a mládeží, podporovat, ne ji komplikovat zbytečnými plošnými nařízeními, která neberou v potaz dopady na tyto spolky, datová schránka by měla zůstat dobrovolnou,“ dodává starosta Junáka Josef Výprachtický.

„I myšlenky poslanců mají své limity. Netušil jsem, že skauti nosí do terénu datové schránky,“ reagoval na dotaz Blesk.cz bez dalších podrobností Pilný. 

Ten při druhém čtení zákona v únoru zdůvodňoval svůj návrh tím, že se datové schránky málo využívají. „Datové schránky a jejich podávání se staly něčím unikátním v Evropě, protože jsou dražší, než když se dělá obyčejná korespondence,“ argumentoval.

Změny, jež navrhl, podle něj ušetří 50 až 100 milionů korun na tisku listinných zásilek a na doporučeném doručování. „Je možné, že tak jako to bylo u zavádění datových schránek, v té první fázi vznikne možná nějaký přechodný odpor k tomu, že datové schránky budou zřizovány povinně. Ale na případě advokátů, kteří se tenkrát stavěli proti tomu, aby datové schránky dostali povinně, a dneska si vůbec nedovedou představit svůj život bez nich, si myslím, že tahle změna je velmi prospěšná a argumenty, které jsem uvedl, jsou validní,“ uzavřel.

vladimir1950 ( 7. dubna 2017 09:16 )

Jak jsem Pilného kdysi bral jako rorumného, v tom Babišově ANO totálně zblbnul. Smutný konec..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa