Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tejc praští s politikou. Pučista z Lán si chce prý zachovat „rovnou páteř“

Autor: val - 
31. března 2017
14:48

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) se po třech volebních obdobích ve Sněmovně rozhodl v říjnových volbách nekandidovat a odejít z politiky zpět k právničině. Oznámil to v pátek na tiskové konferenci. Důvodem je nesouhlas se stávající politikou sociální demokracie. Chce si zachovat „rovnou páteř“, což mu prý setrvání ve vysoké politice za současného vedení ČSSD neumožňuje.

„Myslím, že by bylo pokrytecké, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátce do Poslanecké sněmovny a čtyři roky zasedal v Poslanecké sněmovně výměnou za to, že popřu své názory,“ prohlásil Tejc v pátek odpoledne.

Bylo by prý od něj nepoctivé, kdyby za takové situace seděl v parlamentu a pobíral poslanecký plat. „Proto jsem se rozhodl, že dnešním dnem odstoupím z primárních voleb do Poslanecké sněmovny a o důvěru v říjnových volbách se ucházet nebudu,“ řekl.

VIDEO: Takhle Tejc oznámil konec v politice:

Vrátí se k právničině

Tejc se na březnovém sjezdu ČSSD neúspěšně ucházel o post prvního místopředsedy strany, delegáti ho těsně nezvolili ani řadovým místopředsedou. Na tiskové konferenci například zkritizoval navyšování daní či liknavost vůči slibu zdanit církevní restituce. Vymezil se také vůči reorganizaci policie.

„Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Současná situace v sociální demokracii a rozhodnutí sjezdu mi však tuto možnost nedává,“ prohlásil a dodal: „Každý z nás čas od času stojí před rozhodnutím, zda dá přednost rovné páteři, nebo kariéře. A já jsem se rozhodl pro to první.“

Dodal, že až do voleb zůstane členem poslaneckého klubu soc. dem., zachová si i členství ve straně, ale o návratu do politiky neuvažuje. Vrátí se prý ke své původní profesi – advokacii. 

Tejc je členem ČSSD od roku 1997. Na přelomu tisíciletí začínal jako asistent poslance, zároveň se stal brněnským zastupitelem. V roce 2005 založil vlastní advokátní praxi a o rok později byl poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny. Mandát obhájil ještě v roce 2010 a 2013, mimo jiné předsedá ústavně-právnímu výboru.

Po volbách v roce 2013 se zúčastnil tzv. lánského puče, kdy skupina poslanců odjela tajně za prezidentem Milošem Zemanem údajně osnovat plán na svržení Bohuslava Sobotky. Tehdy Tejc rezignoval na funkci předsedy poslaneckého klubu.

Své kolegy o rozhodnutí skoncovat s politikou Tejc dopředu neinformoval. „Jeho rozhodnutí mě překvapilo, nicméně jej respektuji,“ komentoval pro Blesk.cz předseda sněmovny a člen užšího vedení strany Jan Hamáček. Premiér Sobotka se nevyjádřil. 

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

prezny ( 2. dubna 2017 16:40 )

Pučista svolávající tajně do Lán je carminovec.

prezny ( 2. dubna 2017 16:37 )

Hej Tejci, nemám tě moc rád, ale dnes boduješ!!!!!Pučista z Lán svolal pučistu Sobotku. Dobře děláš.

dzery ( 31. března 2017 19:37 )

Koukám že ti léčení moc nepomohlo.

agfor ( 31. března 2017 17:36 )

Měli by jít do pr*ele všichni partajní paraziti.

moiaza ( 31. března 2017 16:44 )

Jo, zní ta pohádka docela dobře. Kdo tomu věří, určitě bude nadšený. Jen je otázka, jestli takový někdo existuje. Marné, koryto nevyšlo, korytko nestačí, tak šup ven. Teď bych mu doporučil vstoupit do ODS, nebo TOP 09. Tam jsou všichni s "rovnou páteři".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa