Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok od čínské návštěvy: Hrad jásá, investice podle ekonomů pokulhávají

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. března 2017
05:12

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga podle Pražského hradu splnila svůj účel a rozhýbala ještě více čínské investice v Česku. Ekonom ČSOB Petr Dufek ale upozorňuje, že přínos je zatím menší, než se očekávalo. Číňané totiž skupují už existující firmy, místo aby vytvářeli nová pracovní místa.

Zvýšení dovozu i vývozu v bilanci obchodu s Čínou není dramatický. Jde navíc jen o jedno procento z celkového zahraničního obchodu České republiky. Kde tedy hledat přínos vřelejších vztahů s Čínou? Podle makroekonoma ČSOB Petra Dufka se spotřebitelé mohou těšit z nižších cen. Čeští výrobci pak naopak mohou lamentovat nad bojem s levným dovozem, kterému často nemohou konkurovat.

„Prozatím jsou vidět především nákupy existujících nemovitostí či firem, nicméně se spíše čekaly nové investice,“ komentoval rok od návštěvy čínského prezidenta Dufek. Obtížně se podle něj odhaduje, zda se slibované investice ještě rozhýbou, či zda se vůbec neuskuteční.

Za poslední rok se vývoz z ČR do Číny zvýšil o necelá tři procenta. Podíl Číny na českém exportu však představuje pouze 1,1 %. Zatímco do Číny jsme například v roce 2016 vyvezli zboží za 36 mld., odtamtud sem směřovaly výrobky za 322 mld. Nečekám, že by se v tomto směru letos něco změnilo. Náš deficit obchodu s Čínou bude spíše narůstat,“ dodal ekonom.

Na Pražském hradě přesto vládne spokojenost. Prezident vřelejší vztahy s asijskou velmocí považuje za vhodnou ekonomickou diplomacii. „Mimořádně významná návštěva prezidenta ČLR v naší zemi určitě splnila svůj účel. I přes neustálá zpochybňování je prostě faktem, že do České republiky proudí čínské investice, a tento trend bude nadále pokračovat. To neznamená, že bychom měli sedět se založenýma rukama. Proto se pan prezident i nadále setkává s čínskými investory, příkladem je minulý týden. Osobně tak příliv investic z ČLR nadále podporuje,“ odpověděl mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček na dotaz, zda splnila návštěva Si Ťin-pchinga svůj účel.

Připomeňte si, jak probíhal pobyt čínského prezidenta v Praze:

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman se přitom do Číny chystá letos v květnu už potřetí, oproti jediné návštěvě čínské hlavy státu v Praze. Prezident nejlidnatější země světa zřejmě v nejbližší době Zemanovu návštěvu neopětuje. „Pan prezident zavítá do ČLR u příležitosti summitu, který je věnován projektu nové hedvábné stezky. Jde o další významnou příležitost pro Českou republiku. Pan prezident se samozřejmě setká i se svým čínským protějškem. Otázka na další návštěvu prezidenta ČLR v ČR je předčasná,“ poznamenal Ovčáček.

Schwarzenberg: Už je to za námi

V Praze se během návštěvy Si Ťin-pchinga koncem března loňského roku hojně demonstrovalo. Částečně v reakci na čínské „vítače“ s mávátky a vlajkami, částečně proti porušování lidských práv. Vrcholem policejních zásahů byl postup mužů zákona proti vyvěšení tibetské vlajky na FAMU a stopka pro demonstranty na Hradčanském náměstí. Tam byl Tibet a dodržování lidských práv podpořit i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Za to celé nebyli zodpovědní policisté, nýbrž ti, kteří je řídí a dávají jim rozkazy. Jednotliví policisté, musím říci, se chovali velice slušně,“ vzpomíná na zákaz vstupu Schwarzenberg. Na dotaz Blesk.cz, kdo to podle něj nařídil, jen se smíchem reagoval: „Hádejte.“

Prezident Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech odmítl, že by policejní zákroky objednal on:

Video  „Policejní zákroky jsem neobjednal,“ naráží Zeman na čínskou návštěvu.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Pozitivně nevidí bývalý šéf TOP 09 ani slibovaný nárůst investic a českého vývozu do Číny. „Někdo napsal, že největší růst našeho exportu do Číny byl v době, kdy já jsem byl ministrem zahraničí. A neklaněl jsem se před Číňany,“ poznamenal s tím, že návštěva byla především o ohýbání páteře. „Už je to díkybohu za námi a jenom jsem rád, že lidé pomalu přichází na to, že ani to, co někteří očekávali, nebude,“ dodal.

Tlačenice během protestu na podporu Tibetu: Uprostřed Schwarzenberg, Žantovský, Martin Bursík a Kateřina Jacques Bursíková Tlačenice během protestu na podporu Tibetu: Uprostřed Schwarzenberg, Žantovský, Martin Bursík a Kateřina Jacques Bursíková | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Skeptický je i správce státní kasy

Zdrženlivý byl k přílivu čínských peněz do Česka také ministr financí Andrej Babiš (ANO). Dokonce kvůli tomu vznikl jeden z mála rozporů mezi ním a prezidentem Zemanem.

„Byly podepsány dohody a já jsem ve velkém očekávání, co z toho partnerství vypadne konkrétně pro českou ekonomiku,“ řekl vicepremiér v Interview ČT24. „Dosavadní investice skupiny CEFC jsou v nákupu nemovitostí do portfolia soukromých vlastníků nebo akcionářů. Takže nějaké investice z čínské strany, které by měly přímý pozitivní vliv na český rozpočet, zatím nevidím,“ upozornil na podzim.

Prezident Zeman se přitom několikrát pochlubil, že i díky pražskému setkání spojenému s podpisem několika memorand a smluv narostly investice asijské země v Česku. „Byl jsem informován, že v současné době objem čínských investic dosáhl zhruba 50 miliard korun,“ uvedl Zeman.

Babiš ale kontroval, že neví, kde prezident čísla sehnal. Podle něj naopak některé firmy litují, že spojenectví s čínskými partnery uzavřely. „Ta bilance, že dovážíme desetkrát víc, než vyvážíme, je stejná,“ uznal na podzim Babiš.

Protesty na Kampě: Na podporu čínského prezidenta i proti jeho návštěvě v Praze a na podporu Tibetu Protesty na Kampě: Na podporu čínského prezidenta i proti jeho návštěvě v Praze a na podporu Tibetu | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Jeho tvrzení podporují i čísla Českého statistického úřadu. Za poslední 4 měsíce loňského roku vyvezlo Česko do Číny zboží za zhruba 17,5 miliardy korun. Oproti tomu opačným směrem putovalo ve stejném období téměř 160 miliard korun.

Prezident Zeman je ale přesvědčen, že šéf státní kasy nemá pravdu. „Andrej Babiš není informován nebo není správně informován. Nejen že čeští investoři se neodvracejí od čínských, ale naopak až v překvapivě vysokém počtu s nimi chtějí spolupracovat,“ ukončil přestřelku Zeman.

Na dotazy, zda vicepremiér a šéf hnutí ANO svůj názor od podzimu změnil, Andrej Babiš nereagoval.

joudajoudovy ( 28. března 2017 11:03 )

nejdrive boure proti cine a dnes jsou nespokojeni? proc se kriklouni vlastne neraduji, ze cina investuje malo?

tgbg ( 28. března 2017 09:49 )

Zeman se snažil prodat naši republiku komunistickým *urvám!

snehulak ( 28. března 2017 08:57 )

Netuším, jak je to skutečně, ale včera redaktor Borek na ČT24 převedl statistiky, podle kterých u nás Čína dosud investovala za rok 30 miliard a na další chystá 25, aby 30 vteřin poté s „EXPERTEM“ rozebírali další dlouhé minuty teorii, že u nás Čína investovala jen 12,5 miliardy, zatímco v Maďarsku 50. Nejde náhodou o propagandu? Ostatně na ČT nejde nejspíš nikdy o nic jiného!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa