Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co přinesou běžným Čechům čínské miliardy? Letos nic, za pár let možná práci

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. dubna 2016
06:14

Do konce roku 2020 by do Česka měli Číňané investovat necelých 232 miliard korun. Poznají to ale nějak běžní občané? V tomto případě neplatí úsloví „všechno, nebo nic“. Češi sice čínské miliardy nepocítí hned, ale také není pravda, že z nich nebudou mít žádný užitek. Myslí si to ekonomka Markéta Šichtařová. Blesk.cz oslovil odborníky v reakci na podepsání tří desítek obchodních dohod spojených s návštěvou prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

V krátkodobém horizontu nebudou mít dohody žádný efekt. V horizontu dvou tří let se mohou projevit,“ myslí si ekonomka Markéta Šichtařová, jak uvedla pro Blesk.cz. Důležité podle ní je, že Číňané neinvestují do zcela nových projektů.

„Nejde o investice 'na zelené louce', které by znamenaly, že vyroste nový podnik se zcela novými pracovními místy,“ vysvětluje Šichtařová.

Opatrnější je v hodnocení makroekonomický analytik Petr Dufek z ČSOB. „Vzhledem k tomu, že investice směřují do existujících fungujících firem, je zatím předčasné hodnotit, co to bude pro ekonomiku nebo přímo pro zaměstnance znamenat. Pokud by tyto investice vedly k expanzi těchto firem na domácím i zahraničním trhu, šlo by nepochybně o pozitivní výsledek," řekl Blesk.cz.

Čínské miliardy = nákup vlašského salátu?

Češi přístupují k čínským investicím vyhraněně - málokdo jejich přínos podle odborníků zvažuje realisticky. Je nepravděpodobné, že Česko bude profitovat z každé z 232 miliard. Stejně nepravděpodobné ale je, že čínské investice budou znamenat to samé, co nákup vlašského salátu v obchodě.

„Ta pravda je někde uprostřed. Důvodem, proč chce firma být prodána je, že potřebuje peníze na další rozvoj. Koupě sama o sobě je jedna věc, ale ti investoři většinou do těch firem nalijí peníze a rozšíří například výrobu,“ osvětluje problematiku Šichtařová a dodává: „Ten dopad bude třetinový, maximálně poloviční, tzn. ze sto miliard se reálně projeví třeba 30.“

Čína zatím pro Česko znamená nevelkého investora. Investice se teprve pomalu „odlepují“ od bodu nula. „Pro ČR by bylo také velmi přínosné, pokud by se podařilo výrazně zvyšovat export na čínský trh,“ doufá v úspěch Dufek. Pro české podniky je podle ekonomů totiž velmi složité se do Číny dostat, vzhledem k podrobnému dohledu úřadů.

Podívejte se na prohlášení prezidenta Miloše Zemana, které se týká mimo jiné čínských investic:

Video Zeman: Doufám, že se Česká republika stane vstupní branou Číny do EU - Blesk TV
Video se připravuje ...

Europoslanec varuje před přílišným nadšením

Stejně jako ekonomové varuje před přílišným optimismem také europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. „Do Číny jsme v roce 2015 vyvezli zboží za 42 miliard, což je něco přes 1 % našeho vývozu. Není to ani desetina vývozu mimo země EU (ten je kolem 16 %). 'Do Číny' šlo zhruba stejně zboží jako do Turecka nebo Rumunska a přibližně polovina objemu vyvezeného do Belgie, Maďarska nebo Holandska,“ reagoval Niedermayer na poprask kolem čínských miliard.

Europoslanec má také jasno, kdo bude na "čínském boomu" nejvíce profitovat. „Zdá se, že největší prospěch z 'utužení přátelství s Čínou', bude mít Home Credit, usilující o laskavé svolení k posílení postavení svého businessu v Číně,“ přemítá bývalý viceguvernér České národní banky a zdůrazňuje potřebu růstu těch firem, které alespoň část zisků využijí doma. Ne těch, jejichž kapitál volně odplyne do zahraničí.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze se podívejte ve fotogalerii:

Témata:
Přidat názor
vvogh.t ( 4. dubna 2016 08:49 )

Kdibi pan europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer rozumněl financím jak tady dělá chytrýho, tak by se neulejval a nereprezentoval ten nejhorší xindl v EU a dělal by něco užitečného ve své profesi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud