Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek: Odmítl jsem hvězdnou kariéru u Babiše, proto se nemáme rádi

Autor: val - 
22. března 2017
11:35

Rivalita mezi stávajícím ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09) má podle prvního z nich své kořeny v roce 2004. Šéf TOP 09 tvrdí, že mu předseda ANO tehdy nabídl politický růst výměnou za prospěch pro jeho firmu Agrofert. Kalousek to řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kalousek v rozhovoru o údajných daňových machinacích ministra financí napadl jeden ze znaleckých posudků. Babiš podle něj znalce „finančně motivoval“ k příznivému hodnocení. „Tak jako si Andrej Babiš kupoval své státní zástupce a policisty a také své politiky. Já jsem jedním z těch, kteří tu nabídku dostali a odmítli ji,“ naznačil.

Miroslav Kalousek ve sněmovně osočil Andreje Babiše z pohrdání demokracií:

A pokračoval ve vyprávění: „Je rok 2004, střecha hotelu Aria, kde mi Andrej Babiš řekl, že si vybrali tři mladé nadějné politiky, každého z jiné strany: Stanislava Grosse (ČSSD), Ivana Langera (ODS) a mě. A že stojí o spolupráci. Že bude kompenzovat politickou kariéru s tím, že politická rozhodnutí ve prospěch Agrofertu jsou samozřejmostí.“

Grossovi s Langerem zařídil úspěch

„Já nemám rád těsno u krku. Už jenom proto, že Andrej Babiš v tu chvíli neustále používal plurál. ‚My bychom tě chtěli podpořit. My v tobě vidíme budoucnost.‘ Tak jsem se ptal, jestli to ‚my‘ znamená Agrofert, StB, nebo KGB? Oběd skončil tak, že jsem si ho zaplatil sám. Od té doby se nemáme rádi,“ odpověděl na dotaz, co tenkrát Babišovi odpověděl.

Takto se k sobě Kalousek s Babišem měli před televizní debatou:

Video  Andrej Babiš a Miroslav Kalousek se „zahřívají“ před televizní debatou.  - Blesk/ Vera Renovica
Video se připravuje ...

Vyjádřil se také ve smyslu, že se Babišovi tehdy podařilo pro spolupráci získat zmíněné dvě osoby: Ivana Langera, který se stal v roce 2006 ministrem vnitra, a dnes již zesnulého Stanislava Grosse, jenž šéfoval vnitru do roku 2004 a následně se stal premiérem. „Nepochybuji o tom,“ uvedl Kalousek na dotaz, zda za jejich úspěchem stál Babiš. Jezdili za ním prý do Průhonic, kde je úkoloval a oni ho „poslouchali jako hodinky“.

Zmíněné postavy ale Kalouskovo tvrzení na dotaz Aktuálně.cz odmítly. „Zoufalství Kalouska v boji proti mně a ve lžích dosáhlo nového rozměru. Jsou to lži a nesmysly,“ odmítl nařčení šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jakoukoli dohodu s ministrem financí odmítl také Langer. „V Průhonicích jsem byl mnohokrát, s panem Babišem dvakrát: při oficiálním otevření sokolovny, kam jsem byl pozván, a pak poté, co jsem ukončil působení ve veřejných funkcích kolem roku 2011,“ řekl.

Andrej Babiš odmítá, že by se v kauze korunových dluhopisů dopustil podvodu:

salto ( 23. března 2017 14:43 )

Od plyšáku uběhlo více jak čtvrt století a měli jsme pouze dva "křišťálově" čisté politiky (Gross+Kalousek) a to je podle mého soudu slabota. Jen více a houšť (jako např. Kožených)

e.44 ( 22. března 2017 22:32 )

Klídek vzteklá trumpeto, nemám to ani od Kalouska a už vůbec ne od novinářů.

e.44 ( 22. března 2017 20:44 )

Dle předpokladu - blbka balika nepochopila

keller ( 22. března 2017 19:08 )

Putnam !! Máš pravdu !!! Jak to že ten ožrala a hrobař ČR ještě nesedí na Borech ?????

havran2 ( 22. března 2017 17:21 )

Kalous,zavři už tu hubu,mucha Ti tam vletí ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa