Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babišův „pindík“ v manuálu ČSSD: Dostali notičky, jak mě urážet, bouří šéf ANO

Autor: simao, val - 
21. března 2017
13:45

ČSSD připravila manuál pro své členy, co by mohli psát na sociální sítě v souvislosti s aktuální kauzou korunových dluhopisů Andreje Babiše (ANO). Sociální demokraté se brání, že nejde o „kuchařku pro útočení“ na Babiše. V materiálu se přitom objevily narážky na Babišovo svlékání se do naha i ukazování „pindíka“. Šéf ANO to považuje za „notičky“, jak ho mají urážet. „Super koaliční partner,“ posteskl si.

Kauza korunových dluhopisů, jejichž pořízení má Andrej Babiš (ANO) dle usnesení Sněmovny do konce dubna věrohodně vysvětlit premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), opět získala pikantní nádech. Sám Babiš již dříve v Partii na FTV Prima ke svým obchodům uvedl: „Já jsem se svlékl do slipů, ale pindíka vám ukazovat nebudu.“

ČSSD se toho chytila i ve svém manuálu pro poslance ČSSD, jak mají kauzu komunikovat směrem na veřejnost na sociálních sítích. „@Andrej Babis jako chytrá horákyně. Svlékl se donaha, pindíka neukázal. Zadal audity, nejsou to audity. Dotažené jsou jen ty nezaplacené daně,“ citují Seznam zprávy z materiálu, který se dostal na veřejnost. 

„Rozhodně nejde o ‚kuchařku‘ pro útočení na Andreje Babiše, ale o určitý podklad pro ty poslance, kteří se třeba v té dané věci dopodrobna neorientují. Pan ministr Babiš v tomto případě hledá problém, kde není, a snaží se odvést pozornost od vlastních potíží,“ odmítl v reakci pro Blesk.cz kritiku, která se rázem začala linout z ANO, mluvčí ČSSD Mikuláš Klang.

V manuálu se přitom naráží mj. na pořízení dluhopisů i prověření, které si nechal v případě svých financí vypracovat ministr financí Babiš u dvou auditorských firem. Padají přitom i přirovnání Babiše k podvodníkovi a padělateli, kterého ztvárnil Leonardo DiCaprio ve filmu Chyť mě, když to dokážeš. Další návrhy pojednávají o údajném Babišově „mlžení a vykrucování“.

Babiš: Dostali notičky, jak mě urážet

Babiše samotného dokument z dílny ČSSD naštval. „Koukám, že sociální demokrati dostali notičky, jak mě napadat a urážet. Super koaliční partner. Jak mám pak panu premiérovi věřit ty jeho řeči, že chce, abych všechno vysvětlil, a že ctí presumpci neviny?“ reagoval v úterý Babiš, který vyrazil na jednání ministrů financí do Bruselu. 

Považuje to přitom za připravenou kampaň. „Pravda by ve Sněmovně nikoho nezajímala. Poslanci měli jasnou strategii do mě kopat. Ale chápu, ČSSD prostě rozjela tvrdou předvolební kampaň a opět mě má jako hlavní téma. Pokolikáté už?“ postěžoval si Babiš.

VIDEO: Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz promluvil o tom, že premiérovi Sobotkovi vše vysvětlí dopisem

ČSSD: Jde o komunikační doporučení

Sociální demokraté se brání, že jde o standardní informační materiál. „Komunikační doporučení bylo napsáno a rozesláno tiskovým oddělením ČSSD. Jedná se o standardní informační materiál, který dostávají i poslanci jiných stran,“ uvedl mluvčí ČSSD Klang.

„Tiskové oddělení takovýchto přípravných materiálů vytváří každý týden k různým tématům celou řadu, často na žádost samotných poslanců. A je na nich, do jaké míry je využijí,“ dodal na dotaz Blesk.cz. 

Mezi ČSSD a Babišem to přitom poslední dobou opět vře. Sociální demokraté nešetřili šéfa ANO ani během jednání minulý týden ve Sněmovně, kde se na schůzi Poslanecké sněmovny probíral bod „Daňové podvody ministra financí“.

Prosadil jej na pořad jednání Miroslav Kalousek (TOP 09), na závěr debaty si Sněmovna odhlasovala, že Babiš má co vysvětlovat. Podezření jsou prý vážná. Andrej Babiš se však v rozhovoru pro Blesk.cz navezl do Kalouska, že je pouze beranidlem ČSSD. A novým spojencem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Babiš přitom ve Sněmovně během projednávání jeho údajných pochybení nebyl přítomen. Vyrazil totiž na jih Čech, kde mj. vystoupil před studenty nebo asistoval u slavnostního otevření stavby nového úseku dálnice D3. Kalousek to označoval za pohrdání Sněmovnou i parlamentní demokracií. 

VIDEO: Sobotka kritizoval na sjezdu ČSSD v Brně Andreje Babiše. Nemá podle něj rád demokracii.

Video  Sobotka střílel na Babiše: Nemá rád demokracii, chce absolutní moc a použije k tomu všechno.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Z manuálu ČSSD: „Podivná morálka ministra financí“

V rámci svého manuálu přitom ČSSD připravila řadu útoků na Babiše. „Kauza korunových dluhopisů Andreje Babiše odhaluje podivnou morálku ministra financí a jeho nechuť platit daně z velkých majetků. Čím více se sám do celé kauzy zamotává, tím více nám dává nahlédnout pod dlouhé prsty miliardářů a jejich praktik při neplacení daní,“ stojí v dalším z návrhů.

„(Ne)audit usvědčuje AB z toho, jak vydělával miliardy obchodováním sám se sebou, tedy prodával firmy jiné svojí firmě, následně jí půjčoval peníze za třikrát větší úrok, než byl běžný, navíc formou korunových dluhopisů, osvobozených od daní,“ uvádí další bod manuálu ČSSD, který zveřejnily Seznam zprávy.

VIDEO: První místopředseda ANO Faltýnek hájí Babiše: Koaliční partneři nás podráží každý den

abyss ( 21. března 2017 21:24 )

tramping, já si na rozdíl od blbečka jako jseš ty nic nakukat nenechám. Já si skutečné informace hledám sama. Zkus to taky, jestli na to nejseš moc línej a blbej.

e.44 ( 21. března 2017 21:13 )

Nebej ty jouda a debil ..... Ale co, že ty bys to pochopil vážně není šance.

joudajoudovy ( 21. března 2017 18:57 )

placi placi a nikde nic neni. v uvodu se pouze mely porovnat manualy ANO se socany.

panda82 ( 21. března 2017 17:31 )

Sobotko trochu politického bontonu ne jen podrazy, potápíš ČSSD do hnoje, ani církevní prachy ti nepomohou

abyss ( 21. března 2017 16:55 )

Faltýnek to stejně udělal na Burešův befel a oběma je nějaká pokuta u zádel, tu oni platit nebudou, tu bude platit stát kterej stejně odrbávaj hanebným způsobem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa