Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš dostal ultimátum: Musí „věrohodně“ vysvětlit nákup dluhopisů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. března 2017
18:19

Poslanecká sněmovna uložila Andreji Babišovi (ANO), aby do konce dubna „věrohodně“ vysvětlil záležitost kolem korunových dluhopisů, které získal od firmy Agrofert. O Babišovi se ve středu jednalo ve Sněmovně – bez Babiše, který vyrazil slavnostně zahájit stavbu nového úseku D3 na jih Čech. Za „pohrdání“ to označil Miroslav Kalousek (TOP 09). Vysvětlení požaduje i Babišův koaliční partner Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

„Je to divadlo a šaškárna,“ vzkazoval Andrej Babiš (ANO) z jihu Čech do Sněmovny, která na svůj středeční program zařadila bod, který vzešel od Miroslava Kalouska (TOP 09). Nazval ho „Daňové podvody ministra financí“. Kalousek ve Sněmovně uvedl, že Babiš podle něj spáchal celkem čtyři daňové podvody.

Babiš se na plénu bránit nemohl – o urychleném přejezdu do Prahy prý přemýšlel, jenže návrh ANO na přesunutí debaty od 17:00, až se Babiš vrátí, neprošel. „Také byste mohli navrhnout, že parlament zasedá, když má Andrej Babiš čas a chuť,“ rýpl si do ANO Zbyněk Stanjura (ODS). Jednání Poslanecké sněmovny jsme na Blesk.cz sledovali online.

Babiše zkritizovali za korunové dluhopisy

Za údajnými daňovými podvody, za které chtěli kalouskovci a další Babiše pranýřovat, stojí především kauza korunových dluhopisů. Ty pořídil od Agrofertu sám Babiš coby fyzická osoba.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Babišovo počínání v minulosti označil za „ojeb*ní“ českého státu. Babiš odmítá, že by se daňových podvodů dopustil.

„Já žádné daňové podvody nedělám,“ hájí se Babiš. Poslanecká sněmovna však přijala usnesení, aby Babiš situaci kolem korunových dluhopisů do 30. dubna věrohodně vysvětlil. A vyzvala zároveň premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby v opačném případě vyvodil důsledky. Ty však sněmovní prohlášení nespecifikuje.

Šéfovi ANO vytkli i „srabáctví“

Rušno však bylo již kolem samotné absence Andreje Babiše ve Sněmovně. Kalousek označil to, že si Babiš vybral zahajování stavby nového úseku dálnice D3, za „pohrdání Poslaneckou sněmovnou a parlamentní demokracií“. „Doslova srabácky dnes na toto jednání nepřišel,“ přisadila si Markéta Adamová (TOP 09).

„Určitě to není pohrdání, já jsem byl omluven. Já jsem neměl mít žádný bod. Tenhle bod pana Kalouska z nepochopitelných důvodů podpořila naše koalice,“ řekl Blesk.cz Babiš. 

VIDEO: Kalousek kritizoval Babiše za absenci ve Sněmovně

Kořenek (ČSSD): Babišovi to vynáší 90 milionů ročně

Princip dluhopisů popisoval poslanec Petr Kořenek (ČSSD), který se u toho také náležitě rozvášnil. Upozornil, že Andrej Babiš coby fyzická osoba neplatí daně z dluhopisů za 1,5 miliardy korun, které koupil od Agrofertu. „1,5 miliardy korunových dluhopisů s úrokem šest procent vytváří ministrovi financí osobní zisk 90 milionů ročně,“ vypočítával Kořenek. 

Stejnou částku si pak Agrofert mohl odepsat z daňového základu, což další poslanci v debatě označovali za „malou domů“. „Je to v podstatě úplně stejné, jako když při dotacích na Čapí hnízdo, při kterých druhý nejbohatší člověk v České republice se přestrojí za drobného podnikatele. Výnos z korunového dluhopisu je šest procent. To je šest haléřů. A protože je to bagatelní částka, žádná daň se neplatí. I když takových dluhopisů máte 1,5 miliardy,“ popisoval Kořenek.

„Korunový dluhopis je stejný příběh, jako když přijdete k benzinové pumpě a zeptáte se kolik stojí kapka benzinu. Nic, odpoví vám obsluha. Tak prosím nakapat plnou nádrž. A takhle my si tu v té české kotlině žijeme. Bohužel i s ministrem, který ostatní dusí, ale sám čerpá a nechává si nakapat,“ dodal Sobotkův poslanec.

Bělobrádek promluvil o možných důsledcích pro vládu

Celá kauza přitom poškozuje důvěryhodnost vlády a v mezinárodním kontextu i samotného Česka, míní šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Je potřeba, aby skutečně ministr financí a vicepremiér věrohodně vysvětlil příjmy na nákup dluhopisů své vlastní firmy a zároveň vyvrátil podezření z daňových úniků,“ uvedl po jednání Sněmovny.

Bělobrádek se vyjádřil i k ultimátu 30. dubna pro Babišovo vysvětlení. „Domnívám se, že je tam dostatečný časový prostor pro to, aby ministr financí celou situaci skutečně jednoznačně vysvětlil,“ míní šéf lidovců.

Co kdyby však Babiš dluhopisy nevysvětlil? „Když pan Babiš nevysvětlí řádně všechny otázky, které tady jsou nad jeho finančními operacemi, tak žádám, aby z toho předseda vlády vyvodil důsledky. A ty důsledky mohou být různé. Např. vyvolání koaličního jednání, dohadovacího řízení, konzultace s prezidentem republiky. Těch možností je celá řada.

Bělobrádek se také pozastavil nad tím, že Babiš na jednání nedorazil. „Asi to má na háku, jak občany, tak Poslaneckou sněmovnu,“ míní.

Faltýnek: Koaliční partneři nás podráží každý den

„Pan ministr měl dlouhodobě plánovaný program a ten bod byl zařazen teprve včera. A nešlo odhadnout úplně přesně, kdy to bude,“ omlouval Babišovu nepřítomnost první místopředseda ANO a „anděl smrti“ Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek.

Ve Sněmovně předtím útočil na Kalouska, vytýkal mu, že byl nejhorším ministrem, který má na svém kontě řadu kauz a přečetl Babišův vzkaz, ve kterém šéf ANO nákup dluhopisů od Agrofertu s úrokem šest procent vysvětloval.

Verdikt Sněmovny označil Faltýnek za výsledek předvolební kampaně politických stran. „Všichni se spojili opět proti nám. Hlavně pan Kalousek s panem Sobotkou, kde společně prohlasovali usnesení, které de facto bez soudu odsoudilo pana Babiše k tomu, že neplatí daně, že nemá pořádek v účetnictví atd. Pro nás je to absolutně nepřijatelné,“ říkal Faltýnek novinářům.

Kalouska obvinil, že „lže v přímém přenosu“. „Tradiční politické strany tady nechtějí naše hnutí a nechtějí tady pana Babiše,“ navázal Faltýnek na předvolební rétoriku ANO. „Naši koaliční partneři nás podraží de facto každý den. My už jsme si na to zvykli, ale musíme se s tím naučit nějak žít,“ doplnil Faltýnek.

Babiš měl na 17:00 do Sněmovny skutečně dorazit, uvedl Faltýnek. „Vůbec je nezajímalo, jestli tam pan ministr je, a nebo ne. Pokud by Sněmovna měla zájem vyslechnout stanovisko pana ministra, tak klidně mohla ten bod přerušit, jak se to dělá běžně. Ale u pana ministra Babiše to holt není možné. Kdyby to byl jiný ministr, určitě by to bylo možné,“ komentoval Faltýnek jednání Sněmovny.

VIDEO: Faltýnek hájil Babiše. Četl jeho vzkaz poslancům o nákupu dluhopisů

velka_0 ( 16. března 2017 16:25 )

Jaromír Mikulanda, Mariánské Lázně : - Sobotka ať podrobně vysvětlí privatizací OKD, za kterou je přímo odpovědný - Kalousek ať vysvětlí padáky a modernizaci tanků T-72 O všem rozhodoval, ale za nic nenesl právní odpovědnost, vysvětluje Nadační fond proti korupci, proč nebyl úředník a politik Miroslav Kalousek nikdy obviněn za své působení na Ministerstvu obrany v 90. letech - Bělobrádek ať objasní, jak peníze na církevní restituce pomáhají občanům této republiky Do té doby ať výše jmenovaní drží hubu a krok ! -------------------------------------------------------------------------- Milan Klail, Teplice : Proč poslanci a vláda udělali takový dluh. Každá vláda která půjde do minusu hezky doplatit ze svého. A uvidíme kdo bude chtít být ve vladě. Pujčovat si uměj ale vracet ne a kde je zoodpovědnost. Volit budeme Ano a podporovat Babiše. Konečně jim někdo šlapal na paty, já tě Babiši obdivuji, jsi borec , taky jsem bojoval proti KSČ ALE BYLO NÁS MÁLO, jiná generace to dokázala a já jim děkuji ale ti co je nahradili jsou zase prospěcháři. A že mohu jezdit do ciziny když na to nemám tak to mi je k ničemu. Chci klid a kvalitní jídlo . -------------------------------------------------------------------------- Milan Harmáček, Praha 2 : Žádná "závažná podezření" neexistují. Audity EY a PW prokázaly, že A.Babiš měl na nákup korunových dluhopisů dostatek vlastních zdaněných peněz a ještě mu cca 1 miliarda zbyla na živobytí. Institut korunových dluhopisů zcela legálně využilo cca 500 českých firem. Jde o lživý hon tunelářů na A.Babiše. Volím ANO. -------------------------------------------------------------------------- Oldřich Šiller, Přezletice : Sobotka skončí společně s chemikem, ani pes po nich neštěkne ... My doplníme : Škoda ČSSD, kdyby Sobotka neměl vzor v Kalouskově mocenské nenažranosti, tak by byl super. Sobotka hned po VŠ nastoupil do PSP, tak se mu stali i křiváci vzorem.

xander ( 16. března 2017 12:36 )

Vypadá to, že Bohuš a spol. jsou nepoučitelní. Jen ho zase pozvěte do sněmovny, ať to tam vysvětlí a v přímém přenosu. Podobně jako s Čapím hnízdem. On si tam zase udělá tisíce hlasů navíc tím, že Vám tam zase naservíruje ty Vaše zlodějiny a tunely. Kalousek se chytil příežitosti jako exkrement košile.Svou fatální chybu teď předělá na Babišovu krádež. To je hroší kůže jako Brno. A naivní Bohuš se spojí třeba s ďáblem, jen aby uhájil korýtko. Politika jak má být,zákulisní boje o moc vrcholí. A co takhle zájmy voličů? Je jasné, že ten Slovák, který se rozhodl konečně obohacovat stát, čili nás všechny, který se nebojí jako první finančák opravdu vybírat daně, je nepohodlný a musí zmizet, abychom mohli okrádat stát vesele dál... No nejsme my banánová republika?

prezny ( 16. března 2017 12:09 )

Kolikrát to vysvětlení chce Kalousek slyšet? Sám utajil a zakamufloval co šlo.

panda82 ( 16. března 2017 11:42 )

Zdeněkk - stíníš tady, vem si rozum, aspň do hrsti, uleví se ti

panda82 ( 16. března 2017 11:36 )

No když Babiš tak všichni, Sobotko začni , přiber Kalouska, rovnost platí pro všechny vládní potentáty, ještě přidat kolonku, kolik kdo dal na různou charitu, no a zase Babiš nejvíc, kolik Kalousek, Jurečka, Bělobrádek, Fiala, no a kníže ten si nechal za dotace vylepšit rybníky, každá mince má líc a rub, Sobotka svoji kulturou jednání tam nemáš co dělat, není politik neukočíroval to,chybí sebekázeň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa