Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš: Kalousek dělá beranidlo pro ČSSD. Sobotkovi napíšu dopis

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. března 2017
16:30

„Srabáctví“ a „pohrdání parlamentní demokracií“. I takovou kritiku schytal vicepremiér Andrej Babiš (62, ANO) od šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska (56) a jeho lidí za to, že ve středu nedorazil do Sněmovny. Poslanci tu přitom řešili Babišův majetek a vyzvali ho, ať do konce dubna objasní dohady kolem jeho dluhopisů. Šéf ANO teď pro Blesk vysvětluje, proč byl raději na jihu Čech u studentů a stavby dálnice.

Co říkáte na Kalouskovu kritiku?

Ne, to není pravda. Chtěl jsem dorazit, žádal jsem kolegy ve Sněmovně prostřednictvím pana Faltýnka (předsedy poslanců ANO, pozn. red.) v 10:30, aby mi bylo umožněno vystoupit v 17:00. Byl jsem na dlouhodobě plánovaném výjezdu v Jihočeském kraji. Já bych to v pohodě stihl na 16:00, oni odhlasovali, že tam nemám přijít. Absolutně to odmítám, nebylo to žádné pohrdání.

Chtěl jsem vystoupit. Následně jsem požádal pana Faltýnka, aby přečetl můj projev, který jsem tam chtěl přednést. Je zajímavé, že i komunisti podporují Kalouska. Je to jednotná protibabišovská fronta ve Sněmovně, která se tady vytvořila. Náš koaliční partner dokonce navrhuje do usnesení, aby mě pan premiér odvolal, když se nevyjádřím. Přitom já jsem se k tomu vyjádřil x krát.  

Jaký byl přesně váš program na jihu Čech?

Začínal jsem ráno od 7:45 ohledně druhé vlny elektronické evidence tržeb (EET). Navštívil jsem prodejny, obchodní centrum. Následně jsem byl na vysoké škole v Českých Budějovicích a právě na otvírání D3 jsme intenzivně komunikovali se Sněmovnou a byli jsme připraveni okamžitě přijet. Na to je dost svědků, to bylo i nahráno na kameru.  

VIDEO: Miroslav Kalousek kritizoval Babiše za pohrdání Sněmovnou i parlamentní demokracií

Jak vůbec vnímáte to, že Miroslav Kalousek prosadil na jednání Sněmovny bod s názvem „Daňové podvody ministra financí“?

Považuji to za skandální. Samozřejmě říkám, že ten bod, když se prosadil, že to jsou podvody ministra financí Kalouska. Na to sepsal protikorupční nadační fond knížku – jsou tam všechny jeho kauzy za posledních 20 let od padáků, přes CASA, gripeny, ekologickou zakázku, kde chtěli ukrást desítky miliard. Občané vědí, kdo je to pan Kalousek, který prodražil církevní restituce o 54 miliard, který zadlužil naši zemi o 670 miliard.

Kritika však mířila především na vás za korunové dluhopisy.

Nejhorší na tom je, že všechny věci, které mi oni vytýkají, se staly před 10 lety nebo před dlouhou dobou, kdy jsem byl podnikatel. Já jsem podnikal podle zákonů. U dluhopisů udělal pan Kalousek špatný zákon pro někoho – asi pro jeho kámoše. Ale teď to nechce zdanit a já jsem zdanění navrhoval. Na to je třeba být těch 20 let v politice, jako jsou pan Sobotka a pan Kalousek, aby na mě takto cynicky a pokrytecky útočili. Přitom oni mohou za to, že se ty dluhopisy nezdaňují.

Nebyli pro zdanění, za které mě kritizují. To je skutečně neuvěřitelné. Jsem jediný politik, který za posledních 20 let všechna daňová přiznání, je to v tom ověření příjmů. Proč je nezveřejní i pan Kalousek a pan Sobotka? Jaké měli příjmy, kolik zaplatili daní?

Kalousek se Sobotkou se dle vás proti vám spojili?

Je to dnes nová koalice. Dnes dělá Kalousek beranidlo pro ČSSD, podporují ho komunisté i KDU-ČSL. Máme ve Sněmovně hodně zákonů, které se nestíhají a je třeba je projednat. Ale znovu tam máme aféru po Čapích hnízdech, což byla stejná pseudokauza, velice dobře organizovaná. A i když ty lži vyvrátím, tak jsou opakované, protože to nikdo nechce slyšet.       

Jsem přesvědčen, že jako fyzická osoba jsem tady zaplatil nejvíc daní – za posledních 10 let 350 milionů. Vždy jsem měl firmy v Čechách, dividendy jsem tahal do Čech. Mě nikdo nemůže ani v rámci podnikání něco vyčítat. A už vůbec ne v politice. Jako politik a ministr mám dobré výsledky, mnohem lepší, než tihle dva pánové, kteří tady nadělali dluhy za 1070 miliard.  

Co říkáte na usnesení Sněmovny, kdy Sněmovna žádá, abyste věrohodně vysvětlil své příjmy na nákup korunových dluhopisů Agrofertu?

Já jsem je vysvětlil už asi desetkrát. Tady jsou ta dvě ověření mých příjmů (ukazuje je – pozn red.). Já jsem to zveřejnil na Facebooku, na Twitteru, v médiích a jednoznačně to potvrdilo, že jsem měl dostatek příjmů na nákup dluhopisů. Vyvrátil jsem lži, že jsem na to neměl peníze. Panu premiérovi jsem napsal dva dopisy – 20. února, kde velice podrobně mluvím o dluhopisech.

13. března jsem napsal další dopis. Sněmovna ode mě chce, co už jsem udělal. Pošlu jim to znovu. Abych vyvrátil „vážná podezření“ z daňových úniků? To je lež pana Kalouska. Transakce proběhly podle zákona. Ale jsme tam, kde jsme byli v roce 2013. Systém na mě útočí a snaží se mě poškodit. Je to stejné jako s kauzou lex Babiš nebo Čapí hnízdo a další věci.          

Sněmovna požádala premiéra Sobotku, aby v případě toho, že vše nevysvětlíte, vyvodil důsledky. Není řečeno jaké. Jak vidíte toto a to, že jste dostal čas vše vysvětlit do 30. dubna 2017? 

To byl návrh KDU-ČSL – také překvapující, že jsme v koalici a na mě také KDU-ČSL útočí, to je novum. Doposud to byla ČSSD. Celý víkend na mě útočili, že jsem oligarcha, ohrožení demokracie, že jsem cizopasná rostlina, fíkus. A že tuneluju demokracii, jak říkal pan Bělobrádek. Já samozřejmě se k tomu vyjádřím v rámci té lhůty – do 30. dubna se k tomu písemně vyjádřím, aby neřekli, že pohrdám Sněmovnou. A já chápu, že dnes ve Sněmovně to většina stran využívá, je to moderní, kopat do mě.

VIDEO: Babiš: Kalousek je beranidlo, Sobotkovi napíšu další dopis. Už jsem mu psal dva, říká o kauze korunových dluhopisů šéf ANO

Premiér Sobotka v prohlášení uvedl: „Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní.“ Co vy na to?

Pan premiér na mě útočí už relativně dlouho. Asi má nové americké poradce. Tam si rozumí s panem Kalouskem, střídají se. Bohužel těmi útoky pan premiér poškozuje dobré jméno vlády. Stále na mě útočí. Já jsem mu napsal tolik dopisů! Ale samozřejmě věci, které jsou pro něj nepříjemné, tak k tomu se nevyjádřil. Neodpověděl, proč nehlasoval za zdanění dluhopisů.

Tam je 500 firem, které vydaly dluhopisy stejně jako moje bývalá firma. Kolik tam oni mají kamarádů a sponzorů, kteří jim asi nechtějí dovolit, aby hlasovali za můj návrh. Chci napravit jejich chybu, ale oni nechtějí. Panu premiérovi určitě odpovím. Znovu mu napíšu další dopis, už to bude třetí.

Většina běžných lidí korunové dluhopisy nikdy nekupovala. Jak byste jim vysvětlil, o co ve vašem případě šlo? Jak byste popsal své jednání v této záležitosti?  

Korunové dluhopisy zavedl pan Kalousek. Nebyl schopen najít peníz na financování našeho dluhu, nasekal dluhy za 670 miliard, chtěl vlastně uplatit investory vysokým úrokem. A tím, že to nedanili. Dokonce i jeho náměstek, pan Minčič, veřejně radil, že je to v pořádku, propagovali to. Na to jsou videa, to si mohou lidé dohledat.

Byla to propagační akce pod vedením pana Kalouska. Dluhopisy nakoupilo mnoho občanů, následně to vydávaly firmy. Oni udělali chybu v zákoně a to by měl pan ministr financí vysvětlit, proč když držím 100 dluhopisů o nominále 1 koruna a 1 dluhopis o nominále 100 korun, proč tam platím jinou daň. Proč to udělal? Proč poškodil stát o miliardy?

Ale co se týká vás a dluhopisů...

Moje firma je emitovala v roce 2012, tehdy potřebovala dlouhé peníze, protože tehdy měla úvěry 22 miliard a dnes má asi 37. Desetileté peníze i ten úrok (6 procent - pozn. red.) byl na základě ocenění znalcem, je na to posudek a je to v pořádku. Ta sazba na 10 let je tržní. Kalousek říká, že úrok byl neuvěřitelně vysoký. To je další lež. Jsou tam dluhopisy za 15, za 16 či za 18,5 procenta, možná jsou to kamarádi pana Kalouska.

Já jsem navrhoval speciálně dodanit tyhle lidi, kteří si jako fyzické osoby nakoupili dluhopisy u emitentů, se kterým jsou ekonomicky propojeni - jako já například. Aby se to dodanilo. Ale oni nechtějí, aby se to danilo. 

Ještě krátce zpět ke kritice vaší nepřítomnosti ve Sněmovně. Vaši političtí oponenti tvrdí, že slavnostní zahájení stavby úseku D3 je vaše předvolební kampaň. Tvrdí, že jste místo toho měl být ve Sněmovně. Kde má být ministr spíš – ve Sněmovně, nebo na takové akci?

Ministr má chodit mezi lidi, ministr má pracovat, jako ministr. Já jsem ve Sněmovně nechtěl sedět, usiloval jsem o klouzavý mandát. Myslím, že není možné dělat i poslance i ministra, finance jsou nejtěžší resort, mají za úkol sehnat peníze pro všechny. Zavedl jsem věci, které tady nebyly. Daňová kobra, kontrolní hlášení, EET. Já skutečně ty daně vybírám, mám nejlepší přebytek rozpočtu v historii, snížil jsem dluh, chovám se transparentně, neberu žádný plat.

Ano, chodím do terénu, protože mi jde o to, abychom urychlili výstavu dálnic. A také abych získal informace. Pokud na necelých 11 kilometrů dálnice bylo třeba asi 120 různých povolení, tak to je právě to, co musíme změnit. Abychom stavěli rychle. České Budějovice jsou jediné krajské město, které není s Prahou spojeno dálnicí. Já bych to byl stíhal – program v Jihočeském kraji i doběhnout do Sněmovny. Ale oni to nechtěli.

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz | Foto Blesk - Martin Sekanina
 

Vy jste však měl také nejhorší docházku na interpelacích. Proč?

Ano, nechodím na interpelace, protože tam je to stejné. Moji političtí odpůrci mě tam interpelují stále za stejné věci, které nemají nic společného s politikou a týkají se mého bývalého podnikání. Je to více méně buzerace. Vidí tam příležitost, že mě mohou na kameru dehonestovat, ponižovat.

Předložil jsem nejvíc zákonů ze všech ministrů. 88. Myslím, že 64 je ve Sbírce. Téměř 30 procent všech zákonů koaliční vlády. Pracuji jako ministr, mám výsledky, předkládám zákony, jsem ve Sněmovně, ale interpelace ne vždy stíhám. Ale na každou písemně odpovídám.     

Ve Sněmovně vás hájil „anděl smrti“ Jaroslav Faltýnek. Tvrdil, že vaši koaliční partneři vás podráží de facto každý den. Věříte, že koalice do voleb vydrží pohromadě? A dokážete si představit, že by pokračovala i po volbách?

To uvidíme, to je na panu premiérovi. On sice stále tvrdí, že chce, aby vláda dovládla, ale vyvolává tyto roztržky. Poškozuje to vládu a je to škoda. Mohla by to být třetí vláda, která může dovládnout, ale pokud KDU-ČSL nabádá pana premiéra, že když nevím, co neudělám, aby mě odvola, tak je to zvláštní. Mám co dělat, mám tady práci, píšeme nový zákon o dani z příjmů, připravujeme účinkovou loterii a další zákony. Musím připravit rozpočet.

Pracuji sedm dní v týdnu, od rána do večera, ale pokud pan premiér se rozhodne, že mě odvolá… Nevím proč by mě měl odvolat, protože jsem nic neudělal. Je úplně absurdní, že někdo si dovolí říct, že já jsem dělal nějaký podvod. Na to jsou tu policie a soudy. Určitě to budou vyšetřovat, protože je na mě už tolik anonymních oznámení, že myslím, že to zaměstná velkou část policie. Určitě pan Chovanec (ministr vnitra a 1. místopředseda ČSSD, pozn. red.) na to dohlédne, aby to proběhlo správně.

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz | Foto Blesk - Martin Sekanina
 

Korunové dluhopisy: O co jde?

Andrej Babiš (ANO) coby fyzická osoba nakoupil korunové dluhopisy za 1,5 miliardy korun od firmy Agrofert. Díky nízkému výnosu se korunové dluhopisy nedaní, podle poslance Petra Kořenka (ČSSD) navíc Babiš vydělá 90 milionů ročně.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) to označil za „ojeb*ní“ českého státu. Miroslav Kalousek (TOP 09) prosadil narychlo na jednání Sněmovny bod „Daňové podvody ministra financí“. Babiš se brání, že žádný podvod nespáchal. Na jednání ve Sněmovně však chyběl, měl předem domluvený program na jihu Čech, kde byl mj. u slavnostního zahájení stavby nového úseku dálnice D3.

Ve Sněmovně čelil Babiš kritice, že šlo o „srabáctví“ a pohrdání Poslaneckou sněmovnou i parlamentní demokracií. I to Babiš odmítá, do Sněmovny prý přijet chtěl. Ovšem nikoli dopoledne, kdy bod přišel na řadu programu schůze, ale odpoledne. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ironicky navrhl, aby se prosadilo pravidlo, že parlament bude jednat, když má Andrej Babiš „čas a chuť“. Debatu o Babišovi bez Babiše jsme ve Sněmovně sledovali online.

Amper77 ( 18. března 2017 09:05 )

V kauze Oleo Chemical byli odsouzeni majitelé za platby za fiktivní smlouvy, čímž si snížili daňový základ o 20 mil. Babiš si snížil daňový základ o půl miliardy a vyvedl peníze přímo sám sobě. Je v něčem rozdíl?

sportak ( 17. března 2017 11:43 )

tývole, Jyříka nám ještě zavřou! rc.boct:Bulváru uniklo k tajemství Paroubka seznam.cz/zpravy/clanek/i-tento-muz-je-spojen-s-paroubkovymi-sponzory-expremier-si-na-nej-nemuze-vzp omenout-29049?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

joudajoudovy ( 17. března 2017 10:49 )

hura!!! prvok zdenekk se svym ansamblem nicku objevil geometrii verim, ze si dostatecne pochvalujes svoji aktivni rit. pouze nas musis predem informovat, zda nejdrive bude primka a pak kruznice ci kruznice a pak primka, abychom identifikovali tve dusevni pochody. pujdu-li na to akademicky, lze definovat dve podminky. 1. s prihlednutim k oblibe kalouska, tva vodorovna usecka pronikne kolmou primkou do kruznice. toto lze posuzovat jako neznalost ci hloupost. 2. s prihlednutim k vypoutejicim nazorum, tva vodorovna usecka pronikne kruznici i kolmou primkou a nasledkem zemnske pritazlivosti spadne na zem. toto lze posuzovat jako mentalni retardaci. takze si prvoku zustan u svych znalosti, nabytych ve specialni skole, drive zvlastni skole.

zednik ( 17. března 2017 10:42 )

zdenekk, jsem na tom mnohem, mnohem lépe než ty !

zednik ( 17. března 2017 10:14 )

Zatímco ve s rovnání s tebou je majitel IQ 50 nositel Nobelovky a to rovnou ve všech oborech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa