Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda mění kalendář: Chce 2 nové významné dny

Autor: ČTK, mah - 
27. února 2017
17:01

Připomínat bychom si měli vyhlazení tzv. terezínského rodinného tábora a druhý odboj, ten by se připomínal v den posledního boje českých parašutistů. Uzákonění těchto dvou významných dnů dnes podpořila vláda. V novele o státních svátcích měli ministři doporučit formulační úpravu.

Terezínský rodinný tábor byla zvláštní sekce vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince, do níž bylo z terezínského ghetta postupně v letech 1943 a 1944 deportováno zhruba 17 500 vězňů.

Návrh, za nímž stojí sociální demokraté Robin Böhnisch a Karel Černý, podepsalo 101 poslanců že všech klubů, tedy ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09 a Starostů, ODS, KDU-ČSL a Úsvitu. Podpořili ho i nezařazení členové hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Předseda vlády byl hostem pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Podívejte se:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Novela předpokládá, že v seznamu významných dnů přibude 9. březen jako Vyhlazení terezínského rodinného tábora v Auschwitz II-Birkenau a 18. červen jako Den hrdinů druhého odboje. Významné dny mají spíše symbolický charakter. Na rozdíl od státních a jiných svátků jsou běžnými pracovními dny, pokud nepřipadají na víkend.

Kabinet měl podle podkladů zákonodárcům doporučit, aby název významného dne 9. března zněl „Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince“. Podobě by měli zákonodárci upravit formulaci pojmenování existujícího významného dne „Vyhlazení obce Lidice“, který připadá na 10. června.

Předkladatelé navrhují, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně už v prvním čtení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 28. února 2017 07:46 )

bohuuus si timto krokem mysli, ze dostane hlasy od pozustalych, kterym zvysi starobni duchody o 40kc/mesic a navysi elektrinu o 100kc/mesic. do ceskeho kalendare by se mel zavest vyznamny den a to odchod tradicnich politickych stran do vecnych lovist. dlouholebec sobotak by mel uspech i v minulosti, dnes je down.... batman se stava deadmanem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa