Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministři bojují o čas a na zákony jdou „zkratkou“. Za Ludvíka zaskočil lidovec?

Autor: val - 
7. února 2017
21:10

Stávající vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) už stříhá metr, ale ráda by do voleb stihla ještě prosadit některé novinky. V časovém presu se někteří ministři uchylují k fintě, jak zvítězit v boji o čas. Za určitých podmínek lze totiž zdlouhavý legislativní proces o jedno kolečko zkrátit.

Z kola ven může jít připomínkové řízení. Pokud některý resort přijde s novým návrhem zákona nebo novely, předloží ji do připomínkového řízení, kde se k němu mohou vyjádřit ostatní ministři, přičemž ti mají mnohdy řadu připomínek.

To však neplatí u poslanců, kteří rovněž mohou návrhy zákonů předkládat. V takovém případě už je funkce vlády pouze poradní, připomínkové řízení u nich také chybí. A právě toho nyní využívají ti členové vlády, kteří jsou zároveň poslanci.

Jen za poslední týden to takto udělal ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) s novelou zákona o veřejném ochránci práv nebo ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s úpravou, která by měla do ústavy vtělit právo lidí použít legálně drženou zbraň k zajištění bezpečnosti.

Milan Chovanec (vpravo) podá svůj kontroverzní návrh ohledně zbraní nikoli jako ministr vnitra, ale jako poslanec. Milan Chovanec (vpravo) podá svůj kontroverzní návrh ohledně zbraní nikoli jako ministr vnitra, ale jako poslanec. | Blesk/Michal Protivanský

Kaňkovský: Zákon předkládám za sebe

Nabízí se i varianta, kdy si ministerskou předlohu „osvojí“ některý ze spřízněných poslanců a předloží ji svým jménem. K takovým úvahám zavdává například novela zákona o zdravotnických prostředcích lidoveckého poslance Víta Kaňkovského. Z detailů počítačového souboru lze vypátrat, že vznikal na ministerstvu zdravotnictví, kterému teď šéfuje Miloslav Ludvík (ČSSD). Poslanec ale odmítá, že sloužil jen jako prostředník.

Novelou má pomoci zdravotnickým zařízením, která od minulé úpravy musí pro servis zdravotnických přístrojů a školení pro práci s nimi draze shánět zástupce výrobců.

Kaňkovský podle svých slov na předpisu pracoval delší dobu a nezapírá, že mu v tom ministerstvo pomáhalo. „Ale není to tak, že by to ministerstvo vypracovalo, dalo mi to a řeklo: Kaňkovský, předlož to! Takhle to nebylo. Bylo to z mého popudu, na základě poznatků z praxe,“ uvedl pro Blesk.cz. „Že se teď některé poslanecké novely objevují v souvislosti s tím, že ministerstva nestíhají, je asi určitě pravda, ale tohle není ten případ,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa