Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ministru dopravy „to ujelo“: Ťok neví, kolik stojí dálniční známka

Autor: Jakub Veinlich - 
28. února 2017
05:02

Nová dálniční známka platí sice zatím třetí měsíc, my už ale víme, kolik zaplatíte za tu na rok 2018. Cena kuponu ale pořádně zamotala hlavu samotnému ministru dopravy Danu Ťokovi. Když reportér Blesk.cz zjišťoval, zda šéf resortu plánuje zdražení, Ťok netušil, kolik stojí dálniční známka právě teď. Reportéra se tak snažil přesvědčit, že cena je o 100 korun vyšší.

Kdo jezdí po dálnici, ten to ví na beton. Roční dálniční známka pro osobní auto stojí 1500 korun. Kdo by si však měl osvěžit paměť, je ministr dopravy Dan Ťok. Když se ho redaktor Blesk.cz ptal, jestli cena známky zůstane v roce 2018 stejná jako letos, tedy 1500 korun, ministr ho opravil, že stojí 16 stovek.

„Ono je to 1600, ale… ale měl by zůstat stejný, ano,“ odpověděl ministr.

Ministr, který oznámí ve volebním roce zdražení čehokoliv, může být při volbách odepsaný, stejně jako jeho strana nebo hnutí. Ťok se proto chválí za to, jak se daří peníze za dálniční známky dobře vybírat. „Ten výběr je kolem pěti miliard ročně a myslím si, že to je důležitý příspěvek do Státního fondu dopravní infrastruktury,“ dodal ministr s tím, že klasické kupony si budeme lepit na sklo auta do doby, než se podaří zajistit digitální systém.

Podívejte se na video, kde Ťok opravuje redaktora Blesk.cz:
Video  Dan Ťok – dálniční známky  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Roční dálniční známka začíná platit vždy v prosinci a řidiči ji mohou používat až do konce ledna roku následujícího. Řidiči ji nemusejí mít od letošního roku na dalších 111 kilometrech dálničních úseků, které tvoří nejčastěji obchvaty velkých měst nebo přes které vedou silnice první třídy.

Dálniční známce je 22 let

Dálniční známky pro osobní automobily do 3,5 tuny si mohou řidiči koupit krátkodobé – měsíční za 440 korun nebo desetidenní za 310 Kč. Dálniční kupony platí v České republice od roku 1995. Tehdy stál kupon 400 korun. V roce 2011 už to bylo 1200, od roku 2012 pak řidiči platí za roční používání dálnice 1500 korun. Stále častěji se ale mluví o tom, že by i řidiči osobních aut platili v budoucnu mýto, stejně jako „kamioňáci“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petram11 ( 28. února 2017 19:02 )

Bohužel k naší smůle, Ťok toho neví o dost víc. Taky ten rezort vypadá jak vypadá.

najka ( 28. února 2017 13:39 )

...ti naši politici jsou tak zblblí z cen v jejich kantýně, že si myslí, že to tak je všude!!!

ppadys13 ( 28. února 2017 12:33 )

Stropnický a odborník ???????????????????????Tak už jsem se dlouho nezasmál.

ppadys13 ( 28. února 2017 12:31 )

tak je to vždy,když dostane blbec funkci.

rockyshowman ( 28. února 2017 12:16 )

Ten ani neví, jaký má plat. Za mýtné měl být již dávno vyhozen, šišlavý Mládek vyletěl a ANO by si mělo rozmyslet , jaké lidi dává do vlády. Pak by měla vyletět ta pro místní rozvoj. Asi neví, jak se chovají úředníci stavebních úřadů. Při volbách udělat pořádné síto, vyškrtat politické strany a ztmelit hnutí. Nedovedu si představit, kdyby se někdo zeptal Bendy, Diensbiera a jim podobných kolik stojí pro mnohé nedosažitelné máslo, nebo potrava důchodců a rodin malými dětmi(myslím ty co řádně pracují). Jedinou věc co po bolševikovi zůstala a je správná je : Kdo nechce pracovat , ať nejí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa