Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalousek pěnil ve Sněmovně: „To je snad jen fór.“ A na gaye se zas nedostalo

Autor: simao - 
23. února 2017
16:25

Několik momentů poznamenalo první polovinu čtvrtečního jednání ve Sněmovně. Písemné interpelace na premiéra a ministry zabraly nezvykle jen několik málo minut, poté se však řešilo, čím se poslanci budou zabývat dál. Na řadu se dostal i návrh, který předložili Miroslav Kalousek (TOP 09) a spol. před třemi lety. „To snad je opravdu jenom fór,“ kroutil hlavou Kalousek. V momentě, kdy se mělo jednat o registrovaných partnerech, si pak KDU-ČSL vzalo přestávku.

S blížícími se volbami bude atmosféra ve Sněmovně dál houstnout, je přitom otázka, kolik toho poslanci ještě stihnou projednat. Ve čtvrtek přišel na řadu i návrh poslanců Miroslava Kalouska (TOP 09), Věry Kovářové, Stanislava Polčáka (oba STAN) a dalších na změnu notně zaprášeného ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

Tři roky starý návrh na pořadu dne

Novela, se kterou TOP 09 přišla, spočívá v částečném zrušení imunity zákonodárců, která by se zachovala jen v případě projevů a hlasování v parlamentní komoře. Háček byl v tom, že návrh předkládali Kalousek a spol. již před třemi lety. „Ano, ten tisk je skutečně velmi starý. Koneckonců já už také nejsem nejmladší,“ posteskl si Kalousek.

Vládní koalici poté Kalousek zkritizoval, že dala návrhu prostor až nyní. „Milá koaliční většino, dnes je pro nás významný den, protože po třech letech, kdy jsme tento návrh zákona předložili, jste se rozhodli zařadit ho na program,“ říkal Kalousek.

Poukázal na to, že návrh předkládali s Polčákem v době, kdy byl ještě Polčák poslancem a nikoli europoslancem, kterým se stal v červenci 2014. „A to, jak jistě víte, je už vážně hodně dlouho,“ podotkl Kalousek.

Kalousek: Máte smysl pro humor

Matador Kalousek proto zvolil ironický tón. „Chci vám vyslovit své uznání pro váš smysl pro humor, protože otevírat sedm měsíců před volbami v prvním čtení ústavní změnu, to snad je opravdu jenom fór,“ dodal Kalousek a návrh z projednávání coby předkladatel stáhl.

Aby návrh prošel, to ostatně ani cílem vládní koalice nebylo. Podle vlády je totiž současná podoba imunity dostatečná. Podle šéfa TOP 09 a spol. naopak imunita ztratila smysl a o vydání či nevydání poslance k trestnímu stíhání rozhoduje Sněmovna politicky bez ohledu na konkrétní případ.

Sklenák: Tohle jsme si nedomluvili

I díky stažení návrhu se však nedlouho poté dostalo na návrh skupiny poslankyň Heleny Válkové (ANO), Jitky Chalánkové (TOP 09), Pavly Golasowské (KDU-ČSL) a dalších ohledně vydání zákona pro umísťování dětí s nařízenou ústavní výchovou do školských zařízení.

Ani tady se však poslanci ke zdárnému projednání nedostali. Chalánková si přitom stěžovala, že ani po dvou letech fungování nového občanského zákoníku nejsou odstraněny neblahé dopady změny v umísťování dětí do sítě školských zařízení.

„Nesmírně chybí pobyt v tzv. diagnostických ústavech. V současné době je systém zablokovaný. Děti, které by diagnostiku potřebovaly, tak se jim diagnostiky nedostane. Na druhou stranu děti v diagnostických ústavech zůstávají nadměrnou dobu a nejsou přemísťovány kvůli přesycené kapacitě soudnictví do potřebných zařízení,“ uvedla Chalánková. 

Podporu návrhu vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Omlouval přitom soudy, které problematice pozornost věnují, ale soudci nejsou v této oblasti odborníci a musí čekat na znalecké posudky. 

Ani Pelikánova podpora však nic neřešila, se stížností přišel šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Podle něj se tento problém dostal na pořad dne taktéž bez předchozí domluvy.

„Také často navrhuji změny v pořadu schůze. Ale vždycky to dělám tak, abych navrhl změnu, která se týká následujícího dne nebo dalších dnů. To, co se tady stalo, je ne úplně korektní z mého pohledu. Tady se před několika desítkami minut navrhla změna a teď projednáváme bod, o kterém řada lidí nevěděla, že bude projednáván, jiní to zase věděli,“ kritizoval poslance Sklenák.

Lidovci vytěsnili duhové rodiny pauzou

A tak poslanci projednávání přerušili a na děti v diagnostických ústavech se také nedostalo. Stejně tak nepřišla na řadu ani problematika spojená s registrovaným partnerstvím.

Registrovaní partneři stojí o to, aby si mohli osvojit partnerova biologického potomka. Sněmovna se tím v úterý zabývat odmítla. I když ve čtvrtek registrované partnerství svítilo na sněmovní tabuli jako další bod jednání znovu – pod číslem 84, což je návrh poslankyně Radky Maxové (ANO) – opět se na něj nedostalo.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola si totiž vzal 55 minut přestávku na jednání klubu. Na dotaz Blesk.cz popřel, že by si pauzu vzali lidovci právě kvůli novele zákona o registrovaném partnerství.

„Pauzu jsem bral k zákonu o ústavním soudu, k němuž vláda zaujala negativní, ale spíše měkce odmítavé stanovisko. Chtěli jsme zjistit mezinárodní komparace výše platu ústavních soudců a výše jejich ‚výsluh‘ v kontextu pravomocí jim svěřených ústavou a zákonem o ústavních soudcích,“ napsal Blesk.cz Mihola.

Sociolog: Politici kašlou na registrované partnery

Zástupci LGBT komunity však mají jasno. Politici na jejich problémy „kašlou“. „Nechtějí před volbami tohle téma otevírat. Nikomu nijak nepomůže, respektive pomůže jen odpůrcům. Těm, kteří jsou pro, to plusové body nepřinese. Gayové a lesby totiž nevolí podle toho, kdo podporuje jejich práva,“ postěžoval si v rozhovoru pro Lidovky.cz Zdeněk Sloboda, sociolog a zakladatel spolku PROUD, který hájí zájmy LGBT komunity. Podle něj jde o téma, které mají poslanci za okrajové. Přitom se týká tisícovky rodin.

Že ale prosazení této novely nebude ve Sněmovně snadné, ostatně naznačil i Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Ptám se, pane premiére. „Je to věc, která dělí sociální demokracii, dělí i Poslaneckou sněmovnu, a řekl bych, že to jde i napříč jednotlivými poslaneckými kluby,“ uvedl Sobotka s tím, že taková věc se hůře ve Sněmovně prosazuje.

Témata:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Přidat názor
ji-ri ( 6. července 2017 07:09 )

Kalousek patří do politiky ,nespí v poslanecké lavici jako ostatní ale je aktivní. Hold je to politik tělem i duší .

zednik ( 24. února 2017 11:09 )

Homosexualita není nemoc. To ti nějak uniklo. Gay nejsem, ale taky , zaplaťpánbůh, nejsem nevzdělaný debil jako ty.

joudajoudovy ( 24. února 2017 07:23 )

nasi poslanci i senatori, kteri se nazyvaji zakonodarci, by udelali lepe, kdyby se pouze staralali o plne popelnice, bezpecne ulice ci psi vykaly ve svych obvodech, ale pokud maji tvorit zakony, ktere vypracuje team odborniku a oni na nej napasuji sve zmetky, pak se neni cemu divit, ze ceske paragrafy vypadaji jak vypadaji, neb princip zni jasne: nejdrive osetrit zajmy sve i svych kamosu, aby to dobre sypalo a nikdo nemohl byt stihan. to, co se ze statni kasy ci eu dotaci odkloni, doplati obcane na danich, poplatcich, pokutach a zvysenych cenach. pokud nastane stav, ze nekdo jiny vyuziva zakonne zmetky, kona se zboureni zakonodarcu a honem se vymysli nova pravidla a to takova, aby to jejich osobu nepostihlo. tradicnim politickym stranam jde pouze o dobre bydlo, plne zoky penez, druzbu se spratelenymi firmami, korporatniky ci neziskovkami, a na lidi z vysoka kaslou. tito zmetci vyrabejici zmetky ani nemuzou pochopit starosti normalni rodiny, jako je bydleni, zamestnani, skolky, skoly, obchody, lekari, doprava, neb sami vyuzivaji protekcni kliky se vsim nej a vozi se ve sluzebnich vozech s majackem, aby jim do cesty nahodou neskocila baba kracejici pas svoji kozu lizu.

noacojezase ( 23. února 2017 22:43 )

Kalouska, abstinenční záchvat, nemá šanci dostihnout.

hejhej ( 23. února 2017 22:02 )

Na fotce má Kalousek abstinenční záchvat nebo je opilý???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud