Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek bude sedět v koutě? Na pravici bují spojenectví, TOP 09 je mimo

Autor: Jakub Veinlich - 
22. února 2017
17:00

Zatímco politické strany od středu doprava se před sněmovními volbami čile druží, Miroslav Kalousek a jeho TOP 09 zůstává na pravici tak trochu raritou. Naposledy ohlásili spojenectví ODS a Soukromníci. Okopírují model, na kterém fungovala TOP 09 s podporou STAN. Mají šanci? A co své pozici říká sám Kalousek, připadá si jako pověstný kůl v plotě?

Společnou koalici chystají do voleb Lidovci a STAN. Mají před sebou ale těžký úkol. Aby se dostali do Sněmovny, musí získat ve volbách aspoň 10 procent hlasů. ODS a Soukromníci riskovat příliš nechtějí. Vypůjčili si proto model z minulosti, kdy kandidovala TOP 09 s podporou Starostů. Je to výhodnější – ke zvolení totiž stačí překročit jen pětiprocentní hranici.

„V podstatě je to stejná šablona jako TOP 09 a STAN. ODS s podporou Strany Soukromníků za Soukromníky na kandidátkách bude nominováno zhruba 40 našich zástupců napříč všemi kraji,“ nastínil model spolupráce v rozhovoru pro Blesk.cz předseda Soukromníků Petr Bajer.

Obě strany mohou dát ze zákona na volební kampaň dohromady maximálně 90 milionů korun. Kolik dá ODS a kolik Soukromníci, to zatím není jasné. Jisté ale je, že Soukromníky podporuje senátor a miliardář Ivo Valenta, který v minulosti také poslal štědré dary do kasy ODS. 

Bajer: Osobní ambice musely jít stranou

Jednání o vzájemné volební spolupráci trvala několik měsíců. Soukromníci vyjednávali ale o podobném projektu také s KDU-ČSL a STAN. Kvůli programovým rozporům s lidovci, například kvůli EET, ale dali přednost Občanským demokratům. Nejtěžší dohadování bylo podle Bajera v době, kdy se dělila místa na kandidátkách.

„Někde byly větší ambice jak u našich lidí, tak lidí z ODS. Samozřejmě tím, že my zaplníme některá jejich místa, tak to mohlo některým jednotlivcům vadit, ale tohle všechno musí jít stranou s ohledem na to, jaký výsledek potřebujeme mít,“ zmínil.

Spojenectví ODS se Soukromníky fungovalo už v minulosti. Od roku 2010 zhruba tři roky. Soukromníci například v rámci dohody měli náměstka na ministerstvu průmyslu a obchodu. Později ale spolupráce ochladla, a tak se Soukromníci pro loňské krajské volby spojili například se Svobodnými Petra Macha.

„Já vidím v tomto spojenectví obrovský přínos v tom, že my jsme takovým katalyzátorem v růstu ODS. Protože hodně lidí, hodně našich živnostníků a podnikatelů si není jisto, že ODS splní jejich program, což mi zaručujeme, protože my jsem v posledních několika letech, co jsem slíbily, to jsme dodrželi a nikdy jsme neuhnuli,“ dodal šéf Soukromníků Bajer s tím, že smlouva se vztahuje zatím jen na podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

„Naši zvolení zástupci by měli být automaticky v poslaneckém klubu ODS,“ dodal. Případnou další spolupráci, například v komunálních nebo evropských volbách, budou muset strany ošetřit novou smlouvou.

Kalousek: Jde tu o konkurz u Babiše

A co říká pozici své TOP 09 a párování ostatních Miroslav Kalousek? „Záleží na tom, čím je jaká strana motivována do voleb. Já jsem navrhoval blok, který by měl jednoznačně čárku na vítězství ve volbách. To jsem si myslel, že má ten smysl,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Kolegové se pospojovali tak, že jim to nedává šanci na vítězství, ale chtějí mít co nejlepší výchozí pozici do konkurzu, koho vezme Andrej Babiš do vlády a to není náš motiv. My nikdy oligarchii podporovat nebudeme a niky nevstoupíme s hnutím Andreje Babiše do vlády. To znamená, že tou alternativou jsme my. Takže to nevidím jako nevýhodu,“ dodal šéf TOP 09.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
bleskbulvar ( 2. března 2017 14:25 )

Oni novináři dovedou vybrat tu správnou fotku ke každému článku.

bleskbulvar ( 2. března 2017 14:22 )

To je přesné. Podnikatelům jde jen o jejich prachy, kolik zaplatí zákazník je jim jedno. EET podle mně utne jejich malou domů a to je, oč tu běží!

Blackhole ( 2. března 2017 09:25 )

EET a krach hospůdek...........??? Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná. Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám : Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ???.... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to, co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. A tak bych mohl uvést desítky nařízení, po kterých by museli krachnout daleko rychleji, než když si pořídí kasu za 5 - 20 tisíc korun a ta je investicí na desítky let ! Podnikatel, který nemá buď v provozovně počítač s internetovým připojením, je už dlouhá léta unikát. Kdo neumí zacházet s JEDNODUCHÝMI PROGRAMY na PC , je NEGRAMOT a nepatří do této doby. Kdo nemá webovou stránku, na které si potencionální návštěvník najde veškeré informace o ubytování v jeho penzionu, nebo hotýlku, ten NEEXISTUJE. Neumím si představit, že nějakého normálního podnikatele v tomto oboru může ohrozit to, že při placení vystaví jak hostu v restauraci, tak v ubytovacím zařízení NORMÁLNÍ ÚČTENKU a odklikne ji na počítači s nasměrováním na MF. Proč se nikde v médiích stejně razantně a často nemluví o tom, že současně se zavedením EET snížil Babiš sazbu DPH zpátky na 15% , takže hospodští při tržbě např. 1000 Kč neodvedou státu 210 Kč, ale jen 150 Kč?! Na každé tisícikoruně tak hospodský ušetří 60 Kč ! To není potřeba zveřejňovat ??? Nechám na každém z Vás, aby si z toho všeho udělali zdravý a objektivní úsudek, co se v této zemi děje a jak nás média opět, stejně jako např : o imigrační vlně, islamizaci Evropy atd. informují a kam naše myšlení zkouší nasměrovat. Co z toho plyne ? N E V Ě Ř I T -- M É D I Í M !!!

krupan10 ( 23. února 2017 06:40 )

jen největší kreténi můžou hájit zablitýho Vencu z Ruzyně

krupan10 ( 23. února 2017 06:35 )

vylízanej chudáku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa