Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidovci a STAN plánují „svatbu“: Do voleb půjdou zřejmě jako dvojkoalice

Autor: ČTK - 
4. února 2017
15:30

Lidovci na celostátní konferenci v Brně začali jednat o možné spolupráci s hnutím STAN, do pavilonu na výstavišti, kde se konference koná, přicházeli s různými názory. Někteří se obávali ztráty značky KDU-ČSL. To se ale zřejmě nestane. Lidovci chtějí jít do voleb se STAN ve dvojkoalici. Pro vstup do Sněmovny by v takovém případě potřebovalo uskupení namísto 5 % hned 10 %. STAN ale schválil jako nejlepší variantu vznik nové strany, návrh KDU-ČSL projedná příští týden.

Na dnešní lidovecké jednání dorazil i šéf hnutí STAN Petr Gazdík, v rozhovoru s novináři mluvil o vytvoření integrační strany či koalice, vyloučil ale, že by byli zástupci STAN na kandidátce jiné strany. Hnutí Starostové a nezávislí už v úterý schválilo, že chce do sněmovních voleb v říjnu kandidovat spolu s KDU-ČSL, SNK-ED a regionálními stranami. Uskupení integrované v jedné volební straně by podle Gazdíka mělo být schopné konkurovat nejsilnějším hráčům.

Třetí síla by měla mít ambici získat více než 10 procent, a proto by byla legitimní koalice. Na integrované politické hnutí je podle mého názoru trochu málo času,“ řekla novinářům před jednáním také bývalá europoslankyně Zuzana Roithová.

Podle ministra zemědělství a místopředsedy lidovců Mariana Jurečky je koalice, na které se nakonec lidovci dohodli, poměrně velkým riskem. „Horká fáze volební kampaně může někdy přinést nečekané zvraty a třeba nějakou kauzu, na kterou je potom velice komplikované reagovat. A mít pak výsledek 9,99, to je naprosto fatální,“ řekl.

V případě vzniku nového subjektu nebo nasazení zástupců STAN na kandidátky lidovců by stranám pro vstup do Sněmovny stačilo pět procent hlasů, v případě volební koalice by se klauzule sčítaly. Dvojkoalice by tedy potřebovala 10 % hlasů.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík vítá dnešní rozhodnutí celostátní konference KDU-ČSL jít s jeho hnutím do sněmovních voleb ve dvojkoalici. „Je to odvážné rozhodnutí,“ řekl Gazdík. Hnutí původně schválilo variantu společné strany, návrh lidovců projedná příští týden.

„Toto rozhodnutí KDU-ČSL svědčí o její upřímné snaze, aby prodemokratické nesocialistické síly neztratily vliv na dění v naší zemi,“ dodal šéf STAN. „Koalice dvou stran by musela překonat desetiprocentní uzavírací klauzuli. Od počátku jsme preferovali kandidovat na kandidátkách nové volební strany. Ta by vytvořila věrohodnou alternativu a platformu pro osobnosti z regionů, kteří chtějí být silnou alternativou vůči ANO a ČSSD,“ doplnil ho prohlášením první místopředseda Vít Rakušan.

Účast dalších subjektů

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek už dříve ČTK napsal, že je pro spolupráci se STAN a vznik třetí síly a že preferuje účast dalších subjektů na kandidátce lidovců v důstojné a rovnoprávné pozici. V regionech lidovci určitou formu spolupráce většinou podporují, často ale odmítají možnost vytvoření integrační strany. Kraje se většinou obávají toho, že by v takovém případě KDU-ČSL jako značka ve volbách vůbec nefigurovala a nová strana by se nestihla u veřejnosti vžít.

STAN s KDU-ČSL začaly o spolupráci jednat v prosinci. Bělobrádek minulý týden v dopise straníkům napsal, že kandidátky by se sestavovaly podle síly obou uskupení v jednotlivých krajích. Gazdík je pro to, aby se o tvorbě kandidátek jednalo případ od případu. Bělobrádek v dopise také uvedl, že lidovci nebudou se STAN spolupracovat za každou cenu. KDU-ČSL podle něj bude žádat, aby kandidáti za STAN nehlasovali v rozporu se zásadními etickými hodnotami KDU-ČSL.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

defakto ( 4. února 2017 23:06 )

... lidovci a Stan se spojí i s dáblem , jen aby zabránili volebnímu vítězství Babišovi strany , tolik se ho bojí . ... Gazdík , Bělobrádek , Janečka , Hermann a další si potřebují zajistit své vlivné místa i do budoucna , aby mohli dál krást a obohacovat se.

moiaza ( 4. února 2017 22:02 )

Pro hloupé a bezprávné voliče je tento slepenec velmi vhodný pro zvolení do vlády. Jelikož dobře znám české voliče, určitě se tento směšný slepenc do vlády dostane. Pak se spojí s kýmkoliv, jen aby nemusel do opozice. Lidovci mě nikdy ničím nepřekvapili. Jsou pořád stejní neřádi.

sensadrak ( 4. února 2017 21:42 )

zdenekk:

hejhej ( 4. února 2017 21:34 )

Zloději, lháři, podvodníci se spolčují, aby zabránili zveřejnění zlodějen ( asi 800 miliard) za vlád ODS, TOP09+ STAN, KDUČSL a ČSSD. Jejich odporná "politická korektnost" = štvavá předvolební kampaň proti Babišovi a Zemanovi. Voliči by neměli zapomínat na církevní restituce schválené pomoci kriminálníka z ODS, rozkradená republika - kolik milonů skončilo na soukromých účtech politiků???? KDUČSL - jejich ministr - lhář a podvodník Herman.

petrpupkin ( 4. února 2017 21:12 )

Volit Gazdíka a Hermana a ty co se postarali o církevní restituce,nikdy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa