Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech z hranice s Mexikem: O Trumpově zdi proti migrantům i drogovém králi

Autor: simao - 
29. ledna 2017
05:02

Donald Trump slibuje, že na hranicích USA a Mexika vyroste zeď proti migrantům. Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) byl přitom v oblasti, kde má zeď vyrůst, na obhlídce. Viděl tam staré ploty, tunely pro pašování lidí a především drog. Právě to je dle lidovce problém, který tamní pohraničníky notně trápí. Benešík se přitom sešel i s agentem, který se naboural do impéria kolumbijského drogového krále Pabla Escobara.

Americký prezident Donald Trump se nadále pevně drží myšlenky na zeď proti migrantům, která má vyrůst na hranicích USA s Mexikem. Ve středu dodržel svůj předvolební slib a vydal exekutivní příkaz k vybudování stavby na hranici dlouhé 3 200 kilometrů.

V oblasti, kde mají Američané podle Trumpa zeď budovat, byl přitom před časem poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) – na pozvání amerického ministerstva zahraničních věcí. A přivezl si odtud zajímavé postřehy. „Podíval jsem se na místa, kam se dostane leda policajt, migrant z Mexika nebo tato návštěva,“ řekl Benešík Blesk.cz.

„Pro mě bylo trochu překvapení, když jsem zjistil, že v té nejkrizovější oblasti, kde plot či zeď má smysl, tak tam už vlastně je. Zhruba 20 let tam stojí, je tam i ochranné pásmo, nejrůznější detektory pohybu,“ podotkl český poslanec.

Plot inicioval už Clinton, říká český poslanec

Benešík k tomu dodává: „Paradoxní je, alespoň tak mi to říkali místní pohraničníci, že je tam na popud Billa Clintona. V kampani se Hillary Clintonová přitom docela ostře vyhraňovala vůči Donaldu Trumpovi a naopak. A plot se stal jakýmsi symbolem toho. Přitom její manžel ten plot vlastně inicioval.“

Samotný plot však lidi nezastaví, pouze zpomalí, vyslechl si Benešík v USA od pohraničníků, kteří pak mohou snáze zasáhnout. „Na lidi tam ale nestřílí, pokud tedy nejsou ohroženi. To není jako u nás v roce 85 nebo 76. Někdy se ale stane, že agresivní je pašerák, který tam migranty vede,“ upozornil Benešík.

Poslanec Ondřej Benešík se byl podívat na hranicích USA a Mexika, kde chce Donald Trump vystavět zeď proti migrantům. Poslanec Ondřej Benešík se byl podívat na hranicích USA a Mexika, kde chce Donald Trump vystavět zeď proti migrantům. | Archiv O. Benešíka

Tunely pod plotem: Kvůli migrantům i drogám

Tamním specifikem jsou tunely, které pod plotem vedou. „Tunely jsou do velké míry i o pašování lidí, ale co je zásadní, jsou drogy,“ podotýká Benešík a poměry v oblasti, kde má Trumpova zeď vzniknout, přibližuje dál.

„Oni tam rozeznávají tři druhy tunelů – zaječí díry, tedy amatérské tunely, krátké a vykopané pod ploty, které mají krátkého trvání, ale splní účel. Pak jsou středně sofistikované tunely a pak ty, které mají i osvětlení a vše možné. Vznikají právě v oblasti San Diega, které sousedí s mexickou Tijuanou. Je to hustě osídlená oblast na jedné i druhé straně hranice a půdní podloží je pro tunely velmi příhodné,“ říká.

Podél hranice tam vede i velmi frekventovaná dálnice, a tak mají policisté kolikrát problém dle zvuku či podobných indikátorů poznat, že někdo někde něco kope.

Existují ale i různé fígle. To když si gangy např. pronajmou prostor v průmyslové zóně na jedné i druhé straně hranice. „Prokopou se z haly do haly. Policisté pak sledují auta s podezřelým nákladem, která z nich vyjíždí. Drogové gangy a pašeráky lidí, kteří to kopou, sofistikovaný tunel, který má délku kilometr až dva, vyjde na milion až dva miliony dolarů,“ uvádí Benešík.

Obtíže Trumpovy zdi: Pozemky i neuhlídatelné planiny

Zatímco plot na hranicích už stojí, případná Trumpova zeď bude narážet i na další obtíže. Jiná situace je totiž o něco dál na východě Kalifornie, v Texasu či Arizoně, kde se nachází rozsáhlé planiny. „Postavit uprostřed planiny už třeba jenom plot, to se jim tam zdá naprosto neefektivní a neuhlídatelné. V těchto oblastech – na rozdíl od těch hustě osídlených – plot moc smysl nedává,“ pokračuje lidovec v líčení svých zkušeností z americko-mexické hranice.

„Řada těch opravdu hraničních pozemků je v soukromých rukách. A ve Spojených státech se nedají vyvlastnit tak, jako v Evropě. Nereálné to ale není, situace však bude hodně ztížena tím, že tam stát nevlastní pozemky a převod majetku nemusí být vždy bezproblémový,“ podotkl Benešík.

Donald Trump o stavbě protimigrační zdi mluvil během předvolební kampaně opakovaně. Mexická vláda však na ni přispět odmítla. A Trumpa naopak zkritizovala za výroky směřující na Mexičany, o jejichž vyhošťování ze Spojených států Trump mluvil také.

Když se vyhoštěný Mexičan vrací zpět

Trump totiž otevřeně hovoří až o třech milionech ilegálních migrantů, kteří by měli být vyhoštěni nebo skončit ve vězení.

„K vyhošťování dochází poměrně často. Ale situace momentálně je taková, že se ti lidé umí vrátit. Udělají to samé, co předtím - nějakým způsobem překročí hranice, mají své cestičky. A to se opakuje. Části Američanů to hodně vadí, že je tam tato recidiva, že to ti lidé udělají několikrát. Jsou vyhoštěni, ale vrací se. Vymahatelnost práva v této oblasti je trochu pofidérní. Na druhou stranu: Co by dělala americká ekonomika bez těchto lidí?“ upozorňuje Benešík.

Lidovecký poslanec připomíná, že Mexičané jsou často pracovní silou, která vykrývá spoustu pozic, jež samotní Američané vykonávat nechtějí. 

„Mexičani zaplnili pracovní prostor jen do určité míry a myslím, že z velké části je to pozitivní. To, co pracovní trh v USA hodně narušilo a stálo hodně pracovních míst, je odliv práce a výroby do Asie. Hlavně do Číny, kde je výroba levnější a zároveň se tam dodržují jen velmi malé sociální a ekologické standardy. Donald Trump na tom však ve smyslu volebního výsledku vydělal. Když přišel s tím, že chce lidem vrátit práci,“ doplňuje Benešík.

I Trumpovi však rozumí ve snaze příliv migrantů nějakým způsobem regulovat. „Půlku latinské Ameriky nepřestěhujete do USA, stejně jako nepřestěhujete půlku Afriky do Evropy.To chce jiný druh pomoci. Vidíme to i v Evropě – pomáhat u nich, zamezovat ekologickým škodám, které je sem vyhání, jako jsou nedostatky vody apod.,“ podotýká lidovec.

Setkání s agentem, který infiltroval Escobarův gang

Z Mexika se do USA dostává po této trase nejen pracovní síla. Do USA tudy proudí i drogy. „Zdaleka ne celý objem končí ve Spojených státech. Jde dál do světa, včetně Evropy. Paradoxně kontrola hranice v oblasti kontroly pašování drog by mohla mít pozitivní efekty i mj. do Evropy,“ míní Benešík.

Při své americké „misi“ se přitom český poslanec setkal také s Robertem Mazurem – někdejším tajným agentem, který se v 80. letech infiltroval do drogového gangu kolumbijského bosse Pabla Escobara. Jeho příběh se stal námětem i pro film Infiltrator.

„Nemohlo se fotit ani filmovat, je už mimo službu, je to borec po šedesátce, nicméně velmi zachovalý. Povídal nám i o tom, jak to snášela jeho rodina. Několik let žil dva životy, jeho manželka a děti z toho byly na prášky, bylo to pro ně hrozně složité. Ale byl to i test jeho osobního života a manželství, že to zvládli. Jeho vyprávění o vztazích mezi mafiány, praní peněz a fiktivních firmách v Panamě atd. na mě udělalo velký dojem,“ řekl Benešík Blesk.cz o setkání s mužem, který pomohl připravit léčku, do níž nakonec Escobar spadl.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadal první prezidentský projev Donalda Trumpa

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

marais ( 29. ledna 2017 14:52 )

 Proč se Mexiko lépe nestará o své lidi, aby nemuseli utíkat do USA ? MEXIKO je přece také kapital. stát jako USA... tak kde je problém ?

agfor ( 29. ledna 2017 12:20 )

Je přece jasné, že se vládnoucí dobytek jezdí učit do zemí po celém světě. Ale to jak by přilepšili lidem, kteří je "zvolili", ale učí se jak lépe své voliče okrádat a nacpat si svá tučná konta.

dietr ( 29. ledna 2017 08:45 )

„Pro mě bylo trochu překvapení, když jsem zjistil, že v té nejkrizovější oblasti, kde plot či zeď má smysl, tak tam už vlastně je. To, že tam plot už dávno stojí, ví i malé dítě, pane poslanče

olympic ( 29. ledna 2017 08:42 )

Poměrně fajn dovolená za naše peníze. Přínos ovšem 0. Stále platí, že Senát a Parlament jsou nejlepší cestovky u nás.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa