Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump zuří ze srovnání s Obamou. Bílý dům: Jmenování sledovala celá zeměkoule

Autor: bru/ČTK - 
22. ledna 2017
11:07

Americký prezident Donald Trump a poté také mluvčí Bílého domu Sean Spicer v sobotu ostře kritizovali média, že prý chybně poukazovala na poměrně malou účast lidí na Trumpově páteční inauguraci. Trumpa rozhořčily především fotografie, na nichž bylo vidět velké prázdné plochy v parku National Mall před Kapitolem během pátečního ceremoniálu. Podle Trumpa noviny snímky záměrně ořízly, napsala dnes agentura Reuters.

Některá americká média uvedla, že na Trumpovu inauguraci přišlo do centra Washingtonu méně lidí než na Obamovu inauguraci v roce 2009 a 2013. Média toto tvrzení doložila snímky pořízenými z výšky.

„Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí,“ prohlásil Trump při své sobotní návštěvě sídla Ústřední zpravodajské služby (CIA). „(Novináři) ale ukázali plochy, kde prakticky nikdo nestál,“ dodal rozhořčeně.

Bílý dům: „Snižovat nadšení z Trumpa je ostudné“

K Trumpovým rozhořčeným komentářům se poté přidal také mluvčí Bílého domu Sean Spicer. „Byl to největší počet diváků, který sledoval inauguraci. A to jak osobně, tak po celé zeměkouli,“ uvedl Spicer v prohlášení. „Snahy snížit nadšení ohledně inaugurace jsou špatné a ostudné,“ dodal.

Agentura AP s poukazem na dostupné fotografie a videa napsala, že se Trump mýlil, když tvrdil, že se davy táhly přes celý park National Mall „až k Washingtonovu památníku“.

Podle některých zpráv amerických médií bylo na Trumpově inauguraci pouze asi 250.000 lidí. Agentura Reuters uvedla, že podle snímků přišlo na Trumpovu inauguraci očividně méně lidí než na tu Obamovu v roce 2009, které se zúčastnilo podle washingtonských úřadů odhadem 1,8 milionu osob, což je vůbec největší dav, který se kdy v parku National Mall sešel.

Další část Trumpovy bitvy proti médiím?

Trump opakovaně napadá média, která označuje za nepoctivá a zkorumpovaná. Jako hlavní prostředek komunikace používá Twitter. Většina velkých listů stranila před volbami jeho demokratické sokyni Hillary Clintonové a některá z médií se snažila upozorňovat na desítky Trumpových nepravdivých tvrzení během předvolebních debat a veřejných vystoupení.

gabreta ( 22. ledna 2017 19:50 )

"Trump opakovaně napadá média, která označuje za nepoctivá a zkorumpovaná". A má pravdu. Stejně jako média v celé EU pracují na zakázku, jak mnohokrát předvedli a nakonec to potvrdila i ČT!!

oldedek ( 22. ledna 2017 17:21 )

Ježíši to je ale trapný narcis - stejnej jako Zeman - jsou to takoví "Jáskové" - já, já, já .... Furt si tito lidé včetně ostatních světových mocnářů musí natřásat to svoje ego a manipulovat s lidmi ... Trapný, trapný !

bizon_pepa ( 22. ledna 2017 17:03 )

Ona je potíž spíš vtom, že levičáci nejsou schopni přiznat porážku. A tak budou neustále prudit a prudit. Hodl jim Trump rozbil bábovičky a oni teď dělají vše, aby mohli škodit.

sensadrak ( 22. ledna 2017 16:04 )

Jednou je prezident a tudíž veřejná osoba, tak musí nějakou to kritiku skousnout. To by si měl uvědomit i náš hradní alkoholik Zeman.

deep_ass_flsting ( 22. ledna 2017 15:21 )

Ty jsi na to kápnul, adlere!

Zobrazit celou diskusi