Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Íránský režisér přijde o Oscary? Kvůli Trumpově zákazu ho nepustí z letadla

Autor: ČTK, sou - 
29. ledna 2017
08:11

Zákaz vstupu obyvatelům některých zemí do USA se může podepsat i na únorovém oscarovém ceremoniálu. Americká filmová akademie má obavy, že íránský oscarový režisér Asghar Farhadi nebude kvůli kroku prezidenta Donalda Trumpa moci přijet na slavnostní předávání cen do Los Angeles. Informovala o tom agentura AP.

„Jako zastánci filmařů – a lidských práv všech lidí – z celého světa považujeme za krajně znepokojující, že Asgharu Farhadimu, režiséru íránského oscarového snímku Rozchod Nadera a Simin, může být stejně jako celému štábu letošního nominovaného filmu Klient zakázán vstup do USA kvůli jejich náboženství či zemi původu,“ uvedla v sobotu akademie v prohlášení.

Snímek Klient je nominován v kategorii nejlepších cizojazyčných filmů, kterou první zmíněné Farhadiho dílo vyhrálo v roce 2013.

Jedna z hereček letošního snímku již uvedla, že bude bojkotovat předávání Oscarů v reakci na Trumpův exekutivní příkaz zamezující Íráncům a obyvatelům šesti dalších zemí cestovat do USA.

Trump vydal nařízení s tím, že podle něho pomůže Spojeným státům předejít teroristickým útokům do doby, než bude zpřísněn systém prověrek potenciálních imigrantů.

Zobrazit celou diskusi