Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Paraziti a „Honza Kapsa“. Dojatý Mládek na derniéře útočil na Sobotku a Babiše

Autor: val - 
20. února 2017
17:30

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) poprvé promluvil poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil návrh na jeho odvolání z vlády. Mládek se hájí tím, že záležitosti, kvůli nimž byl v posledních dnech pod palbou kritiky, jsou jen na komunikační úrovni. Podle svých slov byl terčem mediální kampaně a předseda vlády se rozhodl nikoli na základě jeho výsledků, ale podle svých PR poradců. Připomeňme si i výroky a přezdívky, kterými se Mládek v minulosti „vyznamenal“.

Mládek vystoupil před kamerami dvě a půl hodiny poté, co Sobotka oznámil záměr jej odvolat. Odmítl, že by činil kroky v rozporu s vládní politikou. Vyloučil, že by bránil zrušení roamingu. A výrok svého náměstka, že se za polskými cenami mají odstěhovat do Polska, označil za nešťastný. Naopak řekl, že byl terčem mediální kampaně.

„Chtěl bych zdůraznit, že všechny tyto záležitosti jsou v komunikační oblasti a ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ani já osobně nedělalo žádné věcné kroky, které jsou v rozporu s vládní politikou, to musím jasně odmítnout,“ posteskl si Mládek, aby přešel do útoku: „Pan premiér rozhodl. Pan premiér má na to právo, pan premiér rozhodl podle svých PR poradců a medializací, a nikoliv podle skutečnosti. Ano, možná patřím do staré školy, která rozhoduje podle ekonomických dat a čísel, a ne podle výkřiků médií.“

„To, co je mi vnucováno jako selhání, to jest zajištění soutěže mobilních operátorů a nízké ceny mobilních dat, není v kompetenci MPO, dokonce MPO se do toho vměšovat nesmí, toto by měly zajistit Český telekomunikační úřad a Úřad na ochranu hospodářské soutěže,“ dodal.

Těžko skrýval zklamání a navezl se do Sobotky

Na začátku tiskové konference Mládek avizoval, že ještě v neděli netušil o svém odvolání, proto bude brífink částečně improvizovaný. Bylo na něm patrné rozčarování i lítost, na otázky v závěru konference odpovídal někdy poněkud chaoticky.

Jan Mládek se na tiskové konferenci vyjádřil k návrhu premiéra na jeho odvolání z funkce ministra. Jan Mládek se na tiskové konferenci vyjádřil k návrhu premiéra na jeho odvolání z funkce ministra. | ČTK/Vít Šimánek

„Z odvolání jsem na jedné straně zklamán, na druhé je pro mě i úlevou. 37 měsíců jsem téměř neměl volno a málo času i na rodinu. Teď si odpočinu a budu se věnovat práci poslance a o své další budoucnosti se teprve rozhodnu,“ prohlásil.

Končící ministr upřesnil také, že mediální kampaň vůči němu vedl primárně vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Přitom se mu prý za svého působení na ministerstvu podařilo dosáhnout většiny cílů, které od vlády měl: nastartovat hospodářský růst, podpořit export nebo získat zahraniční investice. Pochválil se také za to, že za jeho ministrování výrazně klesla nezaměstnanost, podařilo se čerpat evropské fondy a stabilizovat situaci v OKD.

Sobotka informoval o odvolání Mládka v pondělí odpoledne. Ministry o tom na předcházejícím jednání vlády nezpravil. Ve čtvrtek se má premiér setkat na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem, kterému chce také jako prvnímu sdělit jméno Mládkova nástupce. Podle informací Blesk.cz by se jím mohl stát dosavadní státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

S Honzou „Kapsou“ se to táhlo už od parazitů

Jan Mládek měl problémy už před tím, než nastoupil do vlády. Jen tak tak ustál svůj výrok o tom, že živnostníci „parazitují na zaměstnancích“. Věta, kterou pronesl na sjezdu ČSSD v roce 2013, jej měla v budoucnu připravit o vládní křeslo, ale Sobotka mu přesto důvěru dal.

Nedlouho nato už byl ale adeptem na odvolání. Pár týdnů po výroku Bohuslava Sobotky, že chce ve vládě dravé štiky, a ne líné kapry, se začalo v létě 2015 mluvit o vládní rošádě, kdy měl Mládka nahradit právě Tomáš Prouza. I tehdy ale Mládek svou pozici uhájil.

Mládkovi rozhodně nepomáhala ani jeho image z minulosti, pro kterou se mu mezi zainteresovanými vžila přezdívka Honza „Velká Kapsa“, implikující údajné úplatkářství. Jakákoli nařčení ale Mládek vždy odmítal a před nástupem na ministerstvo naopak říkal, že mu přezdívka a jeho pověst může pomoct, neboť „tím pádem bude větší kontrola, ať už mediální, nebo jiná“.

Vaz mu ale zlomila až současná kauza kolem mobilních operátorů, kdy Mládek podle kritiků hájil vyšší ceny za roaming. Pak řekl, že v případě českých spotřebitelů je roaming „elitářskou záležitostí“. Jeho náměstek pak vzkázal lidem, že pokud chtějí mít ceny dat jako v Polsku, ať se tam odstěhují. Načež za to Mládek vyhodil tiskového mluvčího.

Nejen o konci Jana Mládka ve vládě bude řeč v dalším vydání pořadu Ptám se, pane premiére. Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude hostem moderátorky Kláry Brunclíkové v úterý od 9:00 živě na Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Inka ( 21. února 2017 08:24 )

...ty jeho excesy a bonmoty, postoje, které vyjádřují naprostou devastaci lidského chování. Všude ve světě by musel takový politik podat demisi a nečekat na odvolání a cítit se ještě ukřivděně !

joudajoudovy ( 21. února 2017 07:55 )

zrejme se mladoch nechtel se sobotou v nedeli rozdelit o baksis. bohus se uz videl v RD a ma utrum. nekolikamilionovy byt porizeny z nahrad poslance mu musi stacit. krasa nesmirna.... zdravotne postizeny pobirajici soc.davky na peci je v pripade hospitalizace musi vrtit a socan bohus je nepostizitelny. hnus....

hejhej ( 20. února 2017 22:04 )

Mládek spolu Chovance, Zaorálkem a Valachovou neměli být nikdy ve vládě. Mládek opět, jsko správný socan svádí vinu na Babiše. Že by Babiš mohl i za dnešní poněkud větrné počasí ????? Už, aby byly volby a výše jmenovaní spolu s vlastizrádcem a lhářem Sobotkou zmizeli.

111pavel111 ( 20. února 2017 21:48 )

Jsem OSVČ a nekradu

jarby ( 20. února 2017 21:38 )

 Závist a blbost na druhou , převýchova od Bureše je znát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa