Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matika potrápí u maturity i studenty odborných škol. Vláda posvětila rozšíření

Matematika bude povinná pro některé obory od školního roku 2020/2021.
Matematika bude povinná pro některé obory od školního roku 2020/2021.  (Autor: ČTK / Wavebreak)
Autor: zst, ČTK - 
20. února 2017
10:30

Povinné maturity z matematiky budou od školního roku 2021/2022 i na středních odborných školách. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v pondělí ve vládě prosadila seznam většiny oborů. Zkoušky z matematiky nebudou pouze na uměleckých, zdravotnických a sociálních oborech. Valachová novinářům řekla, že naopak povinná maturita z matematiky bude na zemědělských oborech. Proti tomu byli lidovečtí ministři.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Twitteru uvedl, že vláda rozhodla o jeden hlas. „Tento návrh není domyšlen a je špatný,“ uvedl. Valachová trvá na tom, že vynětí zemědělských oborů by nedávalo smysl. „Představte si, že například agropodnikání jako zemědělský obor by maturitu z matematiky nemělo, a naopak ekonomika jako ekonomický obor by měla,“ řekla novinářům.

Nadšená není ani opozice. „Posunutí termínu maturity z matematiky pro odborné školy není šťastné. Obávám se, že to bude předmětem dalšího politického dohadování a handlu. Chceme, aby každý student dosáhl co nejlepší znalosti matematiky, jakou mu umožňuje jeho studijní obor. Proto by měla být matematika povinná a náročnost jednotné zkoušky by měla umožnit zohlednit typy oborů a různost požadavků, které se na ně kladou,“ reagovala na rozhodnutí expertka na školství Anna Putnová (TOP 09).

Na odborných školách budou povinné maturity z matematiky zavedeny rok poté, co je poprvé absolvují studenti gymnázií a lyceí. Ředitelé gymnázií a lyceí chtějí povinnou maturitu z matematiky napadnout u Ústavního soudu. Valachová odmítá, že by rozhodnutí vlády mohlo být protiústavní. „Myslím, že ústavní stížnost má v tuto chvíli zcela nulovou šanci na úspěch,“ řekla.

Ředitelé na ní ale trvají, protože nechtějí roční odklad pro odborné střední školy. Senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), dlouholetý ředitel Gymnázia Jana Keplera, bude chtít jednotný termín prosadit do novely školského zákona, kterou bude projednávat Senát. Pokud by tento návrh neuspěl, následovala by ústavní stížnost, řekla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Vláda o povinné maturitě z matematiky jednala v prosinci. Tehdy pouze schválila, že bude od jara 2021 zavedena na gymnáziích a lyceích. Dnes se shodla na zbývající úpravě. „První maturantské ověřování v těchto oborech proběhne na jaře 2022, pouhopouhý rok po gymnáziích a lyceích a já si myslím, že takhle je to fér,“ uvedla Valachová. Roční rozdíl je podle ní nutný kvůli tomu, že je potřeba ještě obsahově dopracovat rámcové vzdělávací programy.

Úroveň vzdělání se nezvýší

 „Schválený návrh je nekoncepční, nesprávný a úroveň středního odborného školství nezvýší,“ uvedl Jurečka. Valachová trvá na tom, že vynětí zemědělských oborů by nedávalo smysl. „Představte si, že například agropodnikání jako zemědělský obor by maturitu z matematiky nemělo, a naopak ekonomika jako ekonomický obor by měla,“ řekl Jurečka novinářům během jednání kabinetu.

Ředitelé gymnázií a lyceí chtějí povinnou maturitu z matematiky napadnout u Ústavního soudu. Valachová odmítá, že by rozhodnutí vlády mohlo být protiústavní. „Myslím, že ústavní stížnost má v tuto chvíli zcela nulovou šanci na úspěch,“ řekla.

Jurečka však míní, že schválený výčet oborů poškodí odborné obory. „Střední odborné školy nemají takovou dotaci hodin, jako mají například gymnázia, přesto po nich budeme chtít stejnou úroveň zkoušky,“ řekl novinářům v průběhu jednání vlády. Navýšení dotace by šlo na úkor odborných předmětů.

Matematika bývá předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů. O zavedení povinné maturity měli zájem zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. Bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude cizí jazyk.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aneleh71 ( 20. února 2017 16:14 )

Přesně...nechápu co to těm studentům na střední vůbec tlučou do hlavy....nedivím se,že jsou z toho jalový a propadají.A v kombinaci s kvalitou učitelů....tragedie

aneleh71 ( 20. února 2017 16:10 )

Přesně...nechápu co to těm studentům na střední vůbec tlučou do hlavy....nedivím se,že jsou z toho jalový a propadají.A v kombinaci s kvalitou učitelů....tragedie

aneleh71 ( 20. února 2017 16:07 )

Nechápu,k čemu na odborné škole....moje dcera studuje obor diplomacie a troufám si říct,že tam matematiku v tomto případě zase až tak nevyzužije.Alespoň ne takovou,jakou se učí (někdy mám pocit,že už studuje MATFYZ)Ale paradoxně nemá třeba zeměpis,ten asi není k tomuto oboru potřeba a kvalita výuky cizích jazyků taky nic moc.Tak hlavně že bude mít tu matiku .Podle mého názoru by měla být maturita z matiky povinná pouze pro ty obory,kde jí člověk využije a pokud se chce matematikou zabývat a studovat ji,jistě si každý zvolí dle toho i školu.Spíš by se měli zaměřit hlavně na kvalitu výuky...a to už na základní škole..

Milann ( 20. února 2017 13:15 )

Není to správné ani spravedlivé.Kolik předmětů mají na středních školách a kolik na gymnáziích.kolik hodin matematiky můžou odučit na středních školách a kolik na gymnáziu.Přitom kdo ukončí gymnázium a nejde dál tak je k ničemu i kdyby měl tu nepoužitelnou matematiku za 1.

6010 ( 20. února 2017 12:51 )

Ona totiž není matematika, jako matematika.O tom (příspěvek shora)může takto hovořit jen člověk, který nestudoval střední školu.Tam matematika již nemá s normální matematikou nic společného.Tam je to jeden nesmysl za druhým.Jen motají studentům hlavu.Nevím, který blb to vymýšlí. Navíc tuto matematiku jsem v životě nikdy nevyužila a ihned jí z hlavy vypustila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa