Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na „čmoudily“ přišla první udání. A Brabec chystá další dotace na kotle

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. února 2017
14:10

Smogová situace v Česku i boj s notorickými „čmoudily“ pokračuje, podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) první kontroly kotlů v domácnostech „nesou ovoce“. „První udání skutečně už přišla,“ řekl Blesk.cz ve Sněmovně, kde v pátek představil sadu opatření – včetně druhé výzvy v rámci kotlíkových dotací. Mezi lidi se má rozdělit zhruba 3,4 miliardy korun.

Jak zabránit lidem, aby doma nepálili vše možné, co jim přijde pod ruku? „Opatření mohou být pozitivní i restriktivní, v České republice fungují obě. První jsou kotlíkové dotace, tedy možnost, aby si lidé pořídili nový moderní kotel, který mj. právě většinou už neumožňuje, pokud jde o kombinovaný kotel s automatickým přikládáním, aby tam lidé odpady házeli,“ řekl Blesk.cz ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Lidé se sami hubí, varuje ministr

Vedle toho Brabec připomněl i novelu zákona o ochraně ovzduší, která platí od 1. ledna a úředníkům umožňuje zkontrolovat obsah kotle domácností.

„Umožňuje za přísně stanovených podmínek kontrolu kotle, ale především, což už mnohé úřady takto aplikují, má především edukační charakter. Je mnoho lidí, kteří neví, jak topit – topí mokrým uhlím či mokrým dřevem, pak jim to kouří, nebo mají nevyčištěné spalinové cesty, špatně provozují kotel,“ vypočetl ministr.

„Tito lidé nevědomky emitují spoustu rakovinotvorných látek, které sami dýchají nebo to dýchají jejich děti, protože spad je samozřejmě v řádech prvních metrů či desítek metrů od jejich domu. Ti lidé se sami v podstatě hubí. A mnohdy to ani neví,“ podotkl Brabec.

Vedle toho jsou však samozřejmě i lidé, kteří spalují v kotlích různé věci vědomě. „Úřady mají zjištěno, že to v žádném případě nejsou jenom sociálně slabí lidé, kde jsou výmluvy, že lidé nemají na kvalitní palivo. Jsou to lidé, kteří na něj mají, ale dělají to dlouhodobě. Pak přichází ta možnost kontroly topenišť,“ zmínil.

Úřadům přišla první udání

Kontroly kotlů jsou dle zákona možné od začátku roku, nejdříve však musí „čmoudilovi“ přijít upozornění. Až poté vyráží do terénu kontroloři. „Máme zpětnou vazbu z řady městských úřadů, že se snížil počet lidí, kteří notoricky čmoudili několik let. Začali se bát, že by ta kontrola mohla přijít a zanechali toho,“ tvrdí nyní Brabec, podle kterého tak má novela zatím především preventivní charakter.

Na tiskovce však také říkal, že kontroly v domácnostech již „nesou ovoce“. Jak to myslel? „První udání skutečně už přišla a zatím, co já vím, tak to byly spíš jednotky případů. Ale v řadě případů si ty podněty obstaraly samy úřady. Ony věděly za ta léta, kdo je notorický čmoudil. Šly najisto,“ prozradil Blesk.cz Brabec. 

Úředníci dle něj poznají tmavost kouře či podle čichu to, že někdo topí PET lahvemi či dřevem napuštěným barvou, což se několik let nesmí. Brabec však upozorňuje, že přijít na kontrolu je možné skutečně až po písemném upozornění.

Brabec: Kvalita ovzduší je největší problém

Pokrok u domácích topenišť si ministerstvo slibuje právě od nových kotlů, které ale nejsou jen o ochraně ovzduší. Lidé na provozu mohou ušetřit až 6 tisíc korun ročně, uvádí ministerstvo. Rozdíl je totiž i ve spotřebě paliva.  

Zlepšení kvality ovzduší je však hlavním cílem. „Jak můžeme vidět i venku, opět se vrátila smogová situace. Kvalita ovzduší je největším problémem ČR v oblasti životního prostředí. Dnes se jasně ukazuje, že viníci jsou tři,“ podotkl Brabec a kromě domácích topenišť ukázal i na průmysl a dopravu.

U dopravy a právě lokálních topenišť vidí největší mezery a potenciál v zlepšení situace ohledně snížení škodlivých látek. Samotné obce by dle něj např. měly více sahat k regulacím v oblasti dopravy ve chvílích smogových situací, které sevřely Česko. 

Co podle Brabce zajímá desítky tisíc lidí, je pak ona nová výzva na kotlíkové dotace, která se v těchto dnech připravuje. Vyhlášena pro kraje by měla být do konce března. Větší důraz chce klást na dotaci pro obnovitelné zdroje – tedy tepelná čerpadla, biomasu atd.

3,4 miliardy na nové kotle a tepelná čerpadla

Na rozdíl od první výzvy se tentokrát nenavrhuje podpora čistě uhelných kotlů. „Nechceme podporovat kotle výhradně na uhlí, tedy čistě uhelné kotle, které byly v první výzvě,“ potvrzuje Brabec. Ve druhé výzvě je připraveno zhruba tři miliardy korun, tedy podobně jako v první výzvě. „Bude to nakonec patrně 3,4 miliardy korun,“ prozradil Brabec.

„Jsou to peníze, které jdou z Evropské unie. Jsou to čistě jejich peníze. Dříve kotlíkové dotace – ten malý projekt předtím – byl 50 procent státu, krajů, dnes 100 procent peněz dává EU s tím, že míra financování z pohledu žadatelů je jiná. Někde byla nula procent, někde 20 až 25 procent tam, kde nebyly prioritní oblasti,“ řekl o financování nových kotlů ministr.

Zvýhodněn má přitom být Moravskoslezský kraj – v něm totiž spojí druhou kotlíkovou výzvu a třetí dohromady a pro kraj bude uvolněno celkem téměř 900 milionů korun na výměnu kotlů. Brabec upozorňuje, že právě tento kraj má dlouhodobě nejhorší kvalitu ovzduší, a dle něj si proto určitě zaslouží, aby v něm kotlíková výzva probíhala rychleji.

„Pokud druhá výzva bude tak úspěšná jako první – a my si myslíme, že ano – tak budeme mít spíš problém, že všichni budou zase chtít více, než dostanou. My se ale budeme snažit, aby stát získal další peníze na kotlíkové dotace. Jsem přesvědčen, že je to opravdu skvělý projekt a jediná šance, jak ještě rychleji do roku 2022, kdy už to bude povinné, vyměnit ty nejstarší kotlíky,“ dodal Brabec.

S tím, že nejstarších kotlů první a druhé emisní třídy je v Česku až 400 tisíc a nyní se podaří vyměnit třetina až čtvrtina. I proto se na příští rok bude připravovat třetí kotlíková výzva.

bobou ( 14. února 2017 11:32 )

Je hezké, že nám chtějí "kotlíkovou dotací" zlepšit životní prostředí, ale jaksi se nikdo nezmińuje o kvalitě uhlí, kterým se v těch nových kotlích topí. A to je hlavní kámen úrazu - nové kotle vůbec nejsou dělané na toto velice nekvalitní uhlí a tím pádem vypouští majitel nového kotle mnohem více škodlivin, než jak bylo u starých kotlů, protože ty na to nekvalitní uhlí byly vyrobeny!!! 1. Kotlíková dotace ano, ale pouze s kvalitním palivem - no a na to zase většina lidí nemá finance. 2. Naše kvalitní uhlí se vyváží do ciziny no a u nás se prodává ten sajrajt zvaný uhlí z Polska. 3. Tím pádem jsme zase na začátku a budeme se stále dusit. 4. Hlavně by se měly hlídat továrny a jejich znečišťování. 5. Omezit kamionovou dopravu a vrátit většinu přepravy zpět na koleje.

bijecods ( 8. února 2017 07:44 )

Spalovat hnědé uhlí na ostravsku je ZLOČIN !! Smog je všady přítomen a denně se dívat na souseda jak se z nízkého komínu nad kterým je dekl proti vodě valí průměrem 300 mmm karcinogení žlutavý sajrajt, který se plazí při inverzi 2m nad zemí - to je hrůza. Vláda na to sere 25 let. Místo slev na plyn podporuje kotlíkovýma dotacema výrobce karcinogenů - já nechci umřít na rakovinu !!

panda82 ( 4. února 2017 09:45 )

Myslím, že jsem svépravný občan tohoto sice zkorumpovaného státu, ale rozhduji si o sobě sám, a ne že mi stále někdo něco nařizuje,kontroluje a to panstvo na sebe nedá sáhnout a kradou bez ostychu, a myslí si, že si nás koupí dotacemi, aby zas mohli kontrolovat a úředníci měli nějakou náplň práce a vozit si *** od domu k domu, a brát provize

bb88 ( 3. února 2017 16:04 )

Tak buzerovat vlastní občany neustálými zákazy to by vám šlo. Kupovat si nové auta, kontrolovat komíny vlezením do jejich soukromí, zakazovat kouřit, nutit nás sledovat lživé zprávy na Čt 24,Vykopat si kanalizaci k domu, když má občan půjčku a ještě navychází s almužnou apod. Důchodcům, kteří tady dřeli celý život dát40 Kč a jednou za 4 roky to zašmodrchat 300stovkami atd....Všechno co mělo nějakou cenu jste rozprodali konkurenci. Havla plácali v USA na ramenou, protože jim odevzdal celý a nejvíc prosperující průmysl.Bylo na vaše přehnané příjmy.No a teď co vypokujete v investujete do čmoudíků, z který uděláte studenty, kteří neumí číst a psát a chtějí být doktoři a mají tady všechno grátis Do smrti je budem živit, tak je třeba hledat na nás, kde přitáhnout.V nemocnicích už pomalu místo pro Čechy.A Sobotka mele a mele o hovně a hraje kinga.Teď na mě slizák Chovanec může poslat svoje komando.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa