Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiši, odhal příjmy! Sobotka chce od šéfa ANO i omluvu pro Českou televizi

Autor: ČTK, zst - 
31. ledna 2017
16:13

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby veřejnosti objasnil své minulé příjmy. Nejasnosti kolem Babišových majetkových poměrů podle premiéra nesmějí zatěžovat činnost vlády a autoritu ministerstva financí. Sobotka to uvedl v tiskovém prohlášení.

Podle Sobotky panují nejasnosti kolem původu Babišova majetku. „Je zbytečné, aby těmito podezřeními byla zatěžována činnost celé vlády a zpochybňována autorita ministerstva financí jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní,“uvedl premiér. „Ministr financí by měl co nejdříve celou věc transparentně vysvětlit a neposkytovat prostor pro útoky opozice na svou osobu i na vládu jako celek,“ doplnil. Sobotka odsoudil i Babišovy výroky o novinářích jako o „zkorumpované pakáži“. Ministr financí by se podle premiéra měl České televizi omluvit.

Babiš pak premiéru Sobotkovi, který požaduje vysvětlení nejasností ohledně vicepremiérova majetku, hbitě odpověděl. Tvrdí, že jako jediný politik zveřejnil všechny své příjmy od roku 1993. Vyzval předsedy ostatních stran zastoupených ve Sněmovně, aby udělali totéž.

I opoziční ODS volá po vyjasnění. Odpovědnost za Babiše podle ní nese Sobotka. Podle strany je nutné, aby se situace vyjasnila, pokud má být zachována důvěra občanů v politiku.

Situace se vyostřila poté, kdy Česká televize v pořadu Reportéři odvysílala na téma diskutovaného nákupu dluhopisů o Babišovi reportáž. Vicepremiér označil televizi za zkorumpovanou. „Pořad Reportéři točí na objednávku. Vy jste jedna zkorumpovaná pakáž, která natočila o mně 16 pořadů, a teď točíte zase něco o mně. Já se vám nemám co zpovídat,“ řekl doslova.

Video  Babiš osočil Českou televizi ze zkorumpovanosti. O reportérech řekl, že jsou jedna pakáž.  - ČT
Video se připravuje ...

Už dříve vysvětloval, kde na dluhopisy vzal. První verzi, kterou poskytl Deníku, ale následně ve vlastním internetovém pořadu upravil.

Obrana ministra financí Andreje Babiše, že dluhopisy Agrofertu nakoupil z našetřených a zdaněných peněz, neuchlácholila kromě opozice a premiéra ani Babišova bývalého prvního náměstka Lukáše Wagenknechta.

Je to velký problém jeho střetu zájmů a jeho vztahu k finanční správě. Ukázat se to dá na příkladu Čapího hnízda. Auditoři, kteří pracují na ministerstvu financí, udělali audit. Ta zjištění nejsou nekvalifikovaná, ale ten závěr je: ‚My nemůžeme dát auditorské ujištění, že je to v pořádku, ale zároveň říkáme, že to v pořádku je.‘ A to je to zásadní selhání. Opět nevíme, zda je to na pokyn pana ministra, nebo to udělali úředníci sami svou cenzurou. Analogicky vztaženo k tomu podezření můžeme mít pochybnosti, že finanční správa bude postupovat jinak,“ řekl ve Studiu Blesk.

Podívejte se na celý jeho komentář:

S pochybami o Babišově majetku přišel jako první server Echo24. Podle něj Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy Kč. Vicepremiér pro Deník uvedl, že jeho čisté příjmy do roku 2015 činily 1,526 miliardy Kč, Echo24 ale na základě majetkových přiznání podávaných do Sněmovny dospělo k závěru, že do roku 2013 Babiš vydělal 1,11 miliardy Kč, což by na nákup dluhopisů nestačilo. Babiš poté oznámil, že kromě dříve uvedených příjmů, které podléhaly zdanění, měl i nedaněné příjmy 650 milionů Kč z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání, takže prostředky na nákup dluhopisů měl.

Babiš kvůli nákupu dluhopisů čelí i trestnímu oznámení. Považuje ho ale za účelový krok, veškerou kritiku odmítá, je podle něj součástí politického boje.

panda82 ( 3. února 2017 11:15 )

Sobotko ráno jak se mrkneš do zrcadla tak si odplivni, to co předvádíte národu je hnus, Babiš šel do politiky bohatý a netajil se tím, ale vy jste byl chudý a dnes jste za vodou, tak kam míří vaše šípy najednou po třech letech vás naočkoval Kalousek, ten byl ministr financí a kam národ zahnal, kolik podniků krachlo, a za Babiše se lidem dýchá líp a to se Sobotkovi nelíbí, píšete že Babiš ojebal stát, běžte to říct havířům do Paskova jak jste je ojebal vy

hejhej ( 1. února 2017 10:20 )

Bezcharakterní, bezpáteřní, slizoun Sobotka!!!!! Když potřeboval být za každou cenu premiérem, při sestavování vlády mu pan Babiš nevadil. Pár měsíců před volbama spolu se zlodějskou ODS, skomírající TOP09 požadují po Babišovi odhalení příjmů. Proč nereagoval po dobu vlády na Babišův podnět, aby všichni politici po roce 1989 doložili , jak k majetkům přišli. Sobotkovi teče do bot a chová se jako nejhnusnější hovado, kterému jde jenom o koryto.

joudajoudovy ( 1. února 2017 09:18 )

zalezi z jakeho uhlu podledu se hledi.... ze babis dostava dotace jako vsichni po cele evrope, ze odvadi dane v cesku naproti zahranicnim firmam, ktere odiraji ceske zamestnance, ze si korporatnici urcuji podminky a drancuji planetu pro sve zisky, pak babis je hrobar. dle vas je lepsi pudu prodat, dovazet geneticky upravovane potraviny, oblekat se do krokodyla, obouvat nice ci adidas a pouzivat kosmetiku l'oreal, jejiz majitelka byla souzena za danove uniky. http://www.forbes.cz/nejbohatsi-lide/

kubicek2012 ( 1. února 2017 08:56 )

Omlouvám se za překlepy, normální člověk rozumi

kubicek2012 ( 1. února 2017 08:49 )

Já souhlásim, Sobotka je na tom hodně blbe, prezentuje se ze on všechno navrhl , krade myšlenky, ale az k nám pri jdou cinani, tak začne šilhat , podporuje ministra Babice, ať všem co kradou , klepe přes prsty , držím mu palce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa