Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump to v Česku schytal za kroky proti migrantům. Okamura se raduje

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    1. 2. 2017
    06:09

    Dekrety Donalda Trumpa, namířené proti migrantům, kritizuje část české politické scény. Nařízení, kdy do USA nesmí vycestovat občané sedmi muslimských států, označují politici za unáhlené. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však tvrdí, že USA v zájmu bezpečnosti mají právo přijímat opatření k omezení pohybu osob. A Tomio Okamura (SPD) se vyloženě raduje. S Trumpem souhlasí i ve stavbě „Velké mexické zdi“. Ta se však nepozdává bezpečnostnímu expertovi Miloši Balabánovi. Zeď dle něj nebude efektivní a i Trumpův dekret je nepromyšlený. Emoce také vyvolal záměr, který odhalila agentura AP. Dle ní se chystá dekret i proti legálním migrantům, kteří jsou v USA odkázáni na pomoc státu. Dojde na jejich deportace?

  • 1.Trumpův dekret proti sedmi muslimským státům

    Americký prezident Donald Trump vzbudil světový rozruch svým dekretem, kterým zablokoval vstup občanů sedmi muslimských zemí do USA. Jak na to reagují čeští politici?

     

     „Ten dekret způsobí komplikace i lidem, o kterých netušili, že by se na ně měl vztahovat. Jsem na cestě na letiště, takže např. pilotům apod. Reakce je podle mého názoru tak trochu přehnaná a nepraktická. Chápu jeho snahy, že chce dostát volebním slibům a chránit svoji zemi, ale myslím, že je to velmi nešikovné. Je vidět, že to působí komplikace,“ řekl Blesk.cz Ondřej Benešík (KDU-ČSL), předseda Výboru pro evropské záležitosti, před cestou na jednání do Bruselu.

     

    Na podobnou věc s komplikacemi pro řadu lidí upozorňuje i profesor Karel Rais, poslanec za ANO a člen Zahraničního výboru. „Když vidím, jak vědci z muslimských zemí nemohou jet do Ameriky, tak z toho nemůžu mít radost. Bylo to unáhlené, byť rozumím tomu, že teroristy nikdo doma nechce. Ale tyto globální výstřely nejsou asi tím správným řešením,“ míní Rais.

     

    Na rozdíl od poslanců vládních stran se opoziční Tomio Okamura (SPD) vyjádřil na podporu Donalda Trumpa a jeho dekretů. „S prezidentem Trumpem plně souhlasím. Podobné kroky k zajištění bezpečnosti ČR a českých občanů by měla udělat i ČR, potažmo EU,“ řekl Blesk.cz.

    Poklidný protest proti Trumpovu příkazu na letišti v Dallasu Poklidný protest proti Trumpovu příkazu na letišti v Dallasu | Reuters

  • 2.Sobotka: USA to partnerům neřekly dopředu

    Trumpův zákaz se přitom týká občanů Sýrie a Iráku, kde se nachází  tzv. Islámský stát, ale také Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu. Rozezlení byli především Íránci, jejich ministerstvo zahraničí to označilo za „otevřenou potupu muslimského světa a íránského národa zejména“.

     

    Na Trumpovo nařízení již reagoval i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Pokud se USA rozhodnou přijímat opatření k omezení pohybu osob, pokud je to v zájmu jejich bezpečnosti, mají na to právo při respektu k mezinárodním smlouvám, které platí i pro Spojené státy,“ uvedl.

     

    Sobotka však na věc nahlíží i z jiného pohledu. USA svým krokem poněkud překvapily i své spojence. „To, že dnes Evropská komise analyzuje, zda to nemůže mít dopad na občany EU, kteří třeba mají dvojí občanství, ukazuje, že Spojené státy opatření dopředu nekonzultovaly,“ poznamenal. „Partneři a spojenci by si takové věci měli říkat dopředu, aby se na ně mohli připravit,“ míní Sobotka.

    Podle premiéra Sobotky mají Trumpovy USA právo rozhodnou přijímat opatření k omezení pohybu osob Podle premiéra Sobotky mají Trumpovy USA právo rozhodnou přijímat opatření k omezení pohybu osob | Reuters

  • 3.Chystají se deportace legálních migrantů?

    V souvislosti s Trumpovým nařízením zaujala v úterý informace agentury AP, že Trumpova administrativa chystá další opatření - tentokrát namířené proti legálním migrantům. Agentura tvrdí, že další Trumpův výnos má směřovat proti těm legálním migrantům, kteří jsou závislí na státních příspěvcích v nouzi. Následovat mají jejich deportace, v textu je prý uvedeno, že tyto osoby mají USA opustit „tak spěšně, jak je to možné“.

     

    „Mají se dodržovat zákony jak ze strany státní správy, tak ze strany migrantů. Jestli jednou už byli přijati, tak by to nemělo být zase nějakým všeobjímajícím dekretem rušeno. Já bych počkal, až co z něho, lidově řešeno, zase vypadne,“ říká Rais (za ANO).

     

    „Spíš bych se zaměřil na to, aby ti lidé pracovali, pokud jsou legálně ve Spojených státech. S opatřením tohoto druhu by mělo jít ruku v ruce opatření takové, aby ti lidé byli zapojeni do pracovního procesu, aby si do USA nejezdili pro nějaké sociální dávky. Ale pokud vím, tak ten americký sociální systém zdaleka není tak štědrý jako evropské sociální systémy,“ míní lidovec Benešík a dodává: „Obecně je v pořádku, aby se zamezovalo tomu, aby kdokoli, včetně migrantů, měl vyloženě obživu ze zneužívání dávek.“

     

    Téma migrantů a dávek Okamuru „nakoplo“. „V podobném smyslu hovořím i v rámci ČR. My přeci nechceme žádné další skupiny obyvatel, které parazitují na benefitech našeho sociálního systému. Jestli se v USA ukázalo, že tam mají migranty, kteří přišli parazitovat na sociálním systému a na sociálních benefitech, nebo-li přišli tam od té společnosti brát, nikoli dávat, tak si myslím, že je to velmi rozumný krok. Spojené státy mají tak obrovské sociální problémy se svými občany. Já jsem tam byl. Prezident Trump opět plní své předvolební sliby a chce se zaměřit na vnitřní problémy občanů USA, aby jim pomohl zvýšit životní úroveň. A to je zcela správné,“ bouří Okamura.

    Příkaz Donalda Trumpa ohledně migrantů vyvolal vlnu protestů Příkaz Donalda Trumpa ohledně migrantů vyvolal vlnu protestů | EPA

  • 4.Trumpova Velká mexická zeď

    Vedle toho Donald Trump posvětil svůj předvolební slib - a na hranicích USA s Mexikem má vyrůst zeď proti migrantům. Lidovec Benešík byl loni osobně přímo v místech, kde má zeď proti migrantům vyrůst. Upozorňuje, že šlo o jeden z nejviditelnějších momentů Trumpovy kampaně a právě proto se ho bude Trump snažit zrealizovat, i když ani tady nejde dle Benešíka o příliš promyšlenou věc.

     

    „Já si ale osobně myslím, že ta realizace vůbec nebude tak jednoduchá, jak se mnohým zdá. Už jenom na základě zkušeností, které jsem tam získal já. Nejsem si jistý, jestli opravdu bude nutné tu zeď stavět podél celé hranice, jestli v řadě těch úseků to nebude tak trochu zbytečné a drahé. Možná by bylo lepší tu hranici mít pod kontrolou jiným způsobem, než je ta fyzická zeď,“ upozorňuje Benešík.

     

    Rais s ním souhlasí. „Byl to předvolební slib, lidi ho zvolili, tak on sliby plní. Mohu si o tom myslet, co chci, ale on dělá to, co slíbil, co lidé před volbou věděli,“ komentuje bývalý rektor VUT v Brně současný rozruch kolem Trumpovy zdi.

     

    „Prezident Trump plní své předvolební sliby, což je správně, protože za to byl zvolen. Zdi se stavějí dávno, již několik tisíciletí. A na různých místech po celém světě. Vždy je to zeď proti někomu, kdo nedodržuje pravidla a ohrožuje obyvatele, kteří bydlí na daném území. To je ta příčina. Důležité je, neplést si příčinu a následek,“ komentuje zeď Okamura.

    Poslanec Ondřej Benešík se byl podívat na hranicích USA a Mexika, kde chce Donald Trump vystavět zeď proti migrantům Poslanec Ondřej Benešík se byl podívat na hranicích USA a Mexika, kde chce Donald Trump vystavět zeď proti migrantům | Archiv O. Benešíka

  • 5.Expert: Trump se snaží vyhovět voličům

    Na stejné otázky jako dotazovaní politici přitom Blesk.cz odpověděl i expert ze Střediska bezpečnostní politiky Miloš Balabán. „Je to v podstatě snaha Donalda Trumpa nějakým způsobem demonstrovat před voličským elektorátem, který ho zvolil, určitou akčnost,“ komentoval všechna tři Trumpova opatření Balabán.

     

    Ohledně dekretu, který zakazuje cestování do USA lidem z vybraných muslimských zemí, říká: „Otázka je, do jaké míry byl tento dekret promyšlen, protože není jasné, proč se týká jenom sedmi muslimských zemí, přičemž pomíjí ty země, ze kterých se rekrutovali i teroristé, kteří zaútočili na Spojené státy třeba 11. září 2001. To znamená: Mezi zeměmi není např. Saudská Arábie, která v podstatě představuje určité riziko z hlediska toho, jakým způsobem podporuje islamistickou propagandu v Evropě nebo i ve Spojených státech.“

     

    Zeď proti migrantům na hranicích Mexika je také kontroverzní záměr. „Mám pochybnosti ohledně toho, do jaké míry může být tato záležitost efektivní. Kromě toho tedy ten největší nápor migrační do Spojených států byl zhruba 15, 20 let zpátky. Myslím si, že ta zeď příliš efektivní nebude a nota bene mi připadá jako science fiction, že by to měla zaplatit mexická vláda,“ řekl Blesk.cz Balabán.

     

    Stupňování tlaku proti migrantům (byť tentokrát legálním), je vedle snahy vyhovět voličům i „snahou ukázat na skupinu voličů, která by mohla být vnímána jako určitý viník některých ekonomických potíží“. Ani Balabán si nemyslí, že je to nyní to pravé, co Spojené státy potřebují. „Příkopy byly vyhloubeny dost hluboko už volební kampaní a pokračovat v hloubení příkopů i po volební kampani, v rozdělování Spojených států, se mi nejeví jako příliš konstruktivní přístup,“ dodává odborník.

    Miloš Balabán na pražské konferenci Krize, katastrofy, kolapsy: jak jim může EU a Česko čelit? Miloš Balabán na pražské konferenci Krize, katastrofy, kolapsy: jak jim může EU a Česko čelit? | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 3. června 2017 07:56 )

Pokud dáme na ty vítací i.d.i.o.t.y budeme se my v nedaleké budoucnosti stěhovat na východ

JOMOGA ( 4. února 2017 10:25 )

NERAD POSLOUCHAM TYTO KECY OHLEDNE TOHO ŽE OKAMUROVCI LŽOU ŽE VOLILI VSTUP ČESKE ARMADY DO VALKY A JINE DEZINFORMACE.ZACHVILI SE NEBUDE MOCT VUBEC NA FC PONEVAŽ OŽILY MRTVOLY PARLAMENTU DOTOVANE SOROSEM A VLASTIZRADNOIU ŠPINOU.NAŠ STAT A LIDE SI OTVIRAJI HUBU NA CELY SVET ZASAHUJEME SVOJI POLITIKOU DO VŠECH STATU COŽ SE MU VRATI I S REPETE A NEPOMUZOU NAM ANI NEMECKE GARDY MUSLIMU JAKO V BUNDESFERU A ANI JINÉ ODNOŽE EU.PROSTE DOJDE KE KATASTROFE A SPEJEME SI SAMI DIKY POLITIKUM K LIKVIDACI STATU.DOBRA.DEKUJEME ODEJDETE NAHRABALIJSTE SI MATE PLNE BACHORY JSTE ROZEŽRANI,UDELALI JSTE ZE STATU KASU PRO VŠECHNY VŘČETNE TŘETIHO SVETA.BUDE BOJ,TAK BUDE BOJ A NEVEŘIM ŽE VLASTNI LIDI PUJDOU PROTI LIDEM JAKO NA SLOVENSKU KDE GORILA ŘADI VŠUDE PROTI TOMU KDO JE PROTI UPRCHLIKUM.A TO JE TOTALITNI REŽIM

zvonik54 ( 2. února 2017 18:13 )

Víte, na toto diskuzní fórum je již pozdě. Tedy se svými názory chodíte jako s křížkem po funuse. Naši, námi zvolení politici rozhodují a vytvářejí zákony, které jsme jim umožnili naší volbou ve svobodných volbách. Čili, pokud máme být naší vinou servilní k EU a USA, tedy respektive k NATO, bude vrchní velení české armády svěřeno NATO a nikoli českému prezidentovi. Takový zákon již schvalují všechny strany, kromě KSČM. Když tak bude v ústavě, tak se svými protesty v diskuzích proti Islámu se můžeme jít akorát vycpat. Všechny strany, krom KSČM, chtějí v Čechách Islámské Muslimy! Budete se divit, ale i SPD hlasovala pro ovládání české armády pomocí NATO! Čili, až začne válka (kde katalyzátorem bude násilné prosazování Islámu), budou Češi první potravou pro nepřátelské kulomety od nepřítele, kterého nám určí velitelství NATO a český generál a válečník - Pavel! A to všechno jsme si sami zvolili volbou našich politických představitelů.

vladimir1950 ( 1. února 2017 10:38 )

Kdysi v Rozstřelu Okamura přirovnal islám k fašismu,což je pravdivé. Islám ustrnul jako náboženství před 100 lety a v současnosti se změnil na politický systém, ktarý chce ovládnout svět,včetně USA. Nedivím se Trumpovi, je jediný z politiků, co mu to myslí. Na rozdíl od připos raných přizdisráčů, kteří před slimáky padají na pr del. A nějaká kr avka v hidžábu není Česko. Ať si táhne tam, kam ji srdce vede, třeba do Mekky,nebo do prd...

moiaza ( 1. února 2017 10:36 )

Dnes mě neustále rozesmívává rego. Kope, plive, zuří, podobně jako jeho guru Kalousek. To se pozná volič ODS a TOP 09 na první pohled. Už mu dochází i vulgární slovní zásoba. Je otázkou času, kdy se ozve první infarkt. A teď jsem zvědavý, jaké "tituly" mi budou regem přiděleny. Jen škoda, že se to nedovím. Já totíž ty jeho "moudrosti" zpětně nečtu a nevrácím se k ním. Rego- do toho, do toho, máš na to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa