Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smog spory o kontroly kotlů neudusil: „Zrůdnost,“ hřímá první dáma ODS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. ledna 2017
17:30

Smogová situace v Česku přinesla i nové kolo debat o to, zda je správně, že úředníci mohou kontrolovat, čím lidé topí. ODS podává na zákon ústavní stížnost, první dáma strany Alexandra Udženija jej tvrdě kritizuje a označuje za „jednu z největších zrůdností, co tato vláda vymyslela“. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se brání, že v rozporu s Ústavou není. A šéf Zelených Matěj Stropnický radí Brabce podpořit.

„Smog nám v těchto dnech dost jasně připomněl, že elektromobilita, nové kotle v domácnostech nebo třeba robustní veřejná doprava nejsou zeleným romantismem, ale nutností,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k aktuální smogové situaci, kvůli které požádal ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby ve středu referoval o současných řešeních i systémových opatřeních na vládě. „Zdraví lidí a čistý vzduch jsou priorita!“ upozorňuje Sobotka.

O čistší vzduch se přitom vláda pokusila zasadit i prostřednictvím zákona, kterým nařídila kontroly kotlů v domácnostech – tedy toho, čím lidé topí. Jenže proti tomu se ostře ohradila opozice. Poslanci ODS a TOP 09 celou věc ženou k Ústavnímu soudu. A první místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija vysvětluje proč. 

Udženija: Můj dům, můj hrad a nabourání soukromí

„Soukromí má být nedotknutelné, můj dům – můj hrad! Zákon dovolující úředníkům vrazit k vám do domu, kdykoliv si zamanou, je pro mě jedna z největších zrůdností, co tahle vláda vymyslela,“ hřímá nyní Udženija. 

Podle ní navíc zákon nic nevyřešil. Hromada PET lahví v kotelně, které se v Česku s oblibou pálí, majiteli nedokáže, že je tam třeba nerecykluje. A že jimi skutečně topí. Dle Udženija sběr popela z kotle nedokáže, kdy se případně PET lahví topilo. A kdo topil.

„Jediný způsob, jak chránit životní prostředí, je přesvědčit lidi, aby své staré kotle vyměnili za automatické kotle III. a vyšší třídy,“ shoduje se výjimečně se Sobotkou, který také vyzval k novým kotlům.

Právě v tomto ohledu jsou populární tzv. kotlíkové dotace. „A nejdůležitější je osvěta, že moderní kotel je správně a nejenže šetří životní prostředí, ale šetří i peníze, protože topí efektivněji a levněji,“ podotkla první dáma ODS, dle které je dobře, že poslanci ODS ženou vše až k Ústavnímu soudu.  

Ministr Brabec: Čouzení z komínů ubylo

Ministr životního prostředí Brabec však věří, že zákon o ochraně ovzduší, který právě kontrolu kotlů v domácnostech obsahuje, nijak neporušuje Ústavu. Opakovaně upozorňuje na to, že novela vznikala za spolupráce s ústavními právníky a prošla i Legislativní radou vlády či Ústavně právním výborem Sněmovny.

„Po této nové možnosti kontroly dlouho volali především starostové a my už od nich máme první pozitivní ohlasy, že v některých regionech čouzení z komína viditelně ubylo. A to ani k samotným kontrolám ještě nedošlo,“ upozorňuje Brabec, podle kterého má nařízení i preventivní efekt.

K narušení domovní svobody podle ministra nedochází. Brabec upozorňuje, že již před 1. lednem 2017 mohli úředníci vstupovat do obydlí a to na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Třeba když se snažili zjistit zdroj hluku, který by překračoval hygienické limity. „Ostatně to je úprava, která byla schválena v roce 2015 se souhlasem současné opozice,“ podotýká nyní Brabec.

Fyzická kontrola provozu kotle v domácnostech je pak dle Brabce až krajním řešením. „Občan musí být úřadem předem upozorněn, že bude-li mít úřad opakované důvodné podezření o porušování zákona o ochraně ovzduší, pak právě s kontrolou přímo v domácnosti musí občané počítat,“ dodal ministr v prohlášení.

Stropnický: Lidé občas topí vším, co jim přijde pod ruku

Ekologií se přitom i přímo ve svém programu zabývá Strana zelených. „Současná smogová situace má zejména tyto zdroje: zastaralé průmyslové provozy, automobilismus, zvláště nákladní, a domácnosti, které topí občas vším, co jim přijde pod ruku,“ řekl Blesk.cz Matěj Stropnický. 

Co říká na ústavní stížnost ODS? „Je příznačné, že pravice podala kvůli údajnému omezování svobody ústavní žalobu proti zpřísnění zákona o ochraně ovzduší. Načež se Česko zrovna natruc zahalilo do dlouho nevídané vrstvy smogu. Svoboda umřít patřila ovšem vskutku vždycky mezi ty základní,“ podotkl Stropnický.

Šéf Zelených přitom přidal i souhrn opatření, která by se dala udělat. Zastal se přitom i ministra životního prostředí Brabce.

„Co s tím? 1. Kdo znečišťuje, ať platí – je třeba zvýšit daně velkým firmám, naopak těm, kdo znečišťují minimálně, daně snížit. 2. Obnovit podporu obnovitelných zdrojů energie, ale s podmínkou majetkové účasti obce tak, aby se nenapakovali akorát akcionáři na doručitele jako posledně,“ vypočítává Stropnický.

Zaměřuje se přitom i na dopravu, největšího znečistitele ve velkých městech. „3. Zvýšit mýtné, zejména u nákladních vozidel, a postupně převádět kamionovou dopravu na železnici. 4. Budovat alternativy k automobilové přepravě, zejména vysokorychlostní trať Praha-Brno, pak další. 5. Zavést výkup plastových lahví, aby bylo výhodnější je vracet, než jimi topit. 6. Brabcův zákon samozřejmě podpořit,“ dodal v reakci pro Blesk.cz Stropnický.

salto ( 25. ledna 2017 08:46 )

První dáma? Dobrý, ale opravdu dobrý fór, spíš první slepička

zednik ( 24. ledna 2017 20:15 )

Jednak jde o to vytáhnout z lidí peníze (doufám, že napříště se to bude týkat i kamen. Kdo má čvtery zasmrdí víc jak jedním kotlem) A druhak, a to hlavně, potřebují mít seznam, kdo kde jaký kotel má..Vše se eviduje.

zednik ( 24. ledna 2017 20:12 )

Stropnický: Lidé občas vším, co jim přijde pod ruku... Takže zde máme opět kolektivní vinu. Stropnický cílí svým obviněním úplně na všechny. Baví mě vždy ten obrázek jednoho kouřícího domku , který ve srovnání s jedním jediným továrním kominem nebo letadlem, je naprostý břídil.

aIIahakbar ( 24. ledna 2017 19:01 )

První dáma ODS, no to je ale hnus!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa