Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Europoslanci si volí nového šéfa. Kdo se hlásí do čela?

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2017
15:00

Europoslanci si v úterý ve Štrasburku volí nového předsedu na další dva a půl roku. Na rozdíl od předchozích voleb je výsledek zcela otevřený, jelikož již neplatí dohody mezi nejsilnějšími frakcemi v Evropském parlamentu (EP). Dvě největší politické skupiny (socialisté a lidovci) se totiž v posledních letech ve vedení střídaly v polovině funkčního období. Nový předseda vystřídá Martina Schulze, který úřadoval od roku 2012. O místo se uchází sedm kandidátů.

Socialisté do boje vyslali šéfa své frakce v Evropském parlamentu Gianniho Pittellu. Dosavadní předseda EP Martin Schulz ze socialistické frakce už nekandiduje, protože se vrací do německé politiky. Podle dva a půl roku staré dohody měl nyní socialisty ve vedení EP vystřídat zástupce lidovců.

Za lidovce se o předsednictví uchází Antonio Tajani, současný místopředseda EP a bývalý evropský komisař. Své kandidáty postavily i další parlamentní skupiny. Za frakci ALDE kandiduje bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt a Evropští konzervativci a reformisté (ECR) navrhli svou místopředsedkyni Belgičanku Helgu Stevensovou.

I menší frakce představily své kandidáty. Sjednocená levice a Zelení (GUE/NGL) nominují Italku Eleonoru Forenzovou, za Zelené/Evropskou svobodnou alianci kandiduje Britka Jean Lambertová a za Evropu národů a svobody (ENL), jíž spolupředsedá francouzská krajně pravicová politička Marina Le Penová, se o vedení EP uchází rumunský europoslanec Laurentsiu Rebega.

Hlasování

Pokud žádný z kandidátů nezíská absolutní většinu v prvních třech kolech volby, bude předseda volen prostou většinou ve čtvrtém závěrečném hlasování. V tom se bude rozhodovat mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z třetí volby.

V prvním kole ke zvolení předsedy nedošlo. Nejvíce hlasů získal Tajani, nezískal však absolutní většinu 342 hlasů potřebných v tomto kole.

Ani ve druhém kole ke zvolení předsedy nedošlo. Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Největší počet hlasů má nicméně stále Tajani, a to 287. Za ním následuje Pittella s 200.

Třetí kolo hlasování ve Strasburku rovněž jasně nerozhodlo o novém předsedovi EP. Tajani získal 291 hlasů, Pittella 199. Následovat bude čtvrté kolo.

Kandidáti

Gianni Pittella: Vystudovaný doktor, v současnosti předseda Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů. Za tuto frakci také kandiduje. Původem italský politik Demokratické strany a autor knih o historii Evropské unie.

Antonio Tajani: Italský politik. Do EP kandiduje za Evropskou lidovou stranu. Opakovaně byl viceprezidentem Evropské komise zodpovědným za oblast dopravy. Od února 2010 zastává funkce místopředsedy Evropské komise a je komisařem pro průmysl a podnikání.

Kandidát na předsedu Antonio Tajani Kandidát na předsedu Antonio Tajani | ČTK

Guy Verhofstadt: Kandidát Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Bývalý premiér Belgie, vystudovaný právník. Verhofstadt bude zastupovat Evropský parlament při jednáních mezi EU a Velkou Británií o brexitu.

Helga Stevensová: Místopředsedkyně a kandidátka Skupiny Evropských konzervatistů a reformistů. Belgická politička. Je známa svým bojem za práva lidí se zdravotním postižením.

Eleonora Forenzová: Členka komunistické strany v Itálii. Na předsedu EP kandiduje za frakci Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice.

Jean Lambertová: Kandidátka frakce Zelení-Evropská svobodná aliance. Britská politička a vystudovaná učitelka. Autorka řady spisů o ekologických tématech, právech uprchlíků, odborech a sociální inkluzi.

Laurentsiu Rebega: Rumunský politik, kandidát Evropy národů a svobody. Vystudovaný zemědělský inženýr. Je hlasitým zastáncem sjednocení Rumunska a Moldávie.

VOLBU MŮŽETE SLEDOVAT ZDE 

TrojanSlovakia ( 17. ledna 2017 14:23 )

Schulz bez maturity a vzdelania EÚ už rozbil. Naša generácia sa chystá do Ruskej federácie. Na troskách Brexitu sú nalomené aj piliere EÚ. Kaviareň nech si buduje 4 ríšu s Adolfínou Merkel. V FR vyhrá Lepenka a kaviareň emigruje asi k Saudom - študovať ľudské práva bičom a budovať IS.

kurna1 ( 17. ledna 2017 14:22 )

Ať to rozpustí tu zkurvenou organizaci

asijo ( 17. ledna 2017 14:21 )

Měl by tam být někdo,kdo půjde tvrdě proti migraci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa