Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš se brání: EET neohrožuje stovky hospod. Loni jich zavřelo 4410

Autor: simao, ČTK - 
16. prosince 2016
16:00

Andrej Babiš (ANO) se vydal na tiskovku bránit elektronickou evidenci tržeb. Podle něj EET neohrožuje stovky hospod, jako argument uvedl mj. to, že loni jich zavřelo přes čtyři tisíce a dříve ještě více. S počtem ohrožených provozoven vystoupil ve Sněmovně europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který upozorňoval, že je ohroženo na 800 provozoven. Nejčastěji prý hospod, kde zákazníkům nenabízí teplé jídlo.

I kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) jsou ohroženy různé živnosti ve stovkách obcí, jejichž starostové se dosud zapojili do ankety Sdružení místních samospráv. Starostové měli označit provozovny za zanikající, zaniklé nebo ohrožené. Na tiskovce pak mluvili zástupci sdružení o celkem 800 provozovnách. Nejen hospodách, jejichž údajné zavírání kvůli EET se stalo předmětem sporu.

Podle Babiše mají končící hospody různé důvody

To, že u nás končí každý rok tisíce hospod, však není neobvyklé, ohradil se ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Je to úplně normální, že lidi podnikají, že končí podnikání a začínají podnikání. Jenom v roce 2015 bylo zavřeno 4410 hospod a letos do 20. listopadu téměř dva a půl tisíce, takže určitě, pokud někdo končí s podnikáním, na to má různé důvody a není to určitě EET, které je zneužito informačně a vytváří se taková atmosféra,“ uvedl na vlastní tiskovce.

„Ministerstvo financí se chce zásadně ohradit proti informacím ohledně velice sugestivní ankety Sdružení místních samospráv, která tvrdí, že kvůli EET v České republice zavírají stovky hospod,“ podotkl Babiš. „My jsme se snažili těmto hospodám, které nenabízí jídla a kde je sleva na DPH od 1.12. z 21 na 15 %, vyjít vstříc snížením DPH na čepované pivo,“ zopakoval Babiš jeden ze svých argumentů, který však ještě neprošel Sněmovnou.

Babišovu reakci vyvolaly právě informace od Sdružení místních samospráv. „Asi 800 provozoven v tuto chvíli podle hlášení od našich kolegů starostů je ohroženo. Nebo už tedy zaniklo. Je to poměrně vysoké číslo, i nás toto číslo překvapilo, protože jsme nečekali takovýto výrazný dopad a není to pouze způsobeno EET, ta možná byla poslední kapkou pro mnohé,“ řekl předseda sdružení a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

VIDEO: Europoslanec Polčák promluvil o EET ve studiu Blesku

Video  Tvrzení europoslance Polčáka: EET „zadusí“ až 700 provozoven, některým se to možná hodilo.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sám Babiš dostal na základě své výzvy na sociální síti, kdy chtěl, aby se mu hlásily podniky v problémech, prý padesátku reakcí. Negativní zpětné vazby prý dostává o některých poskytovatelích pokladen. 

„Asi 50 zařízení, ale to jsou samozřejmě zařízení, kdy některé to neměly jako hlavní činnost, kdy nějaký podnikatel má nějakou výrobu a při tom má restauraci. Já samozřejmě po Novém roce budu chtít navštívit ty provozy. Ale máme i plno informací, kdy někteří končí živnost a zakládají firmy. Někteří se snaží obejít ten zákon tím, že se tváří, že jsou klub anebo že zavřou a že jsou tam jenom štamgasti,“ uvedl Babiš na dotaz novinářů, zda on sám má nějaké číslo podniků, které musely kvůli EET skončit.

Polčák: Nechceme bojovat s vládou

Polčákovi Babiš vytkl, že se na něj neobrátil a nepřišel s tím za ním. Polčák přitom na tiskovce uvedl, že v anketě odpovědělo na 1500 starostů, kteří mají pocit, že došlo k ohrožení provozu a může dojít k zániku nebo už k zániku přímo došlo.

„Nechceme bojovat s vládou, chceme upozornit na důsledek, který je na těch nejmenších obcích viditelný. Přes 800 provozoven, o kterých teď víme, se lokalizuje především v těch nejmenších obcích a městech. A to je ten problém. Je to skutečně především u hospod bez teplého jídla, ale na druhou stranu dopadají tam i maloobchody,“ tvrdil Polčák.

80letá hospodská bude muset zavřít, varoval starosta

Společně s Polčákem vystoupil na tiskovce mj. starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada (nestr.). Upozornil, že hospůdka v jejich obci je provozována 80letou paní, která „v žádném případě neumí ovládat ani chytrý telefon, natož aby si mohla zavést EET“.

Nyní hrozí hospůdce zánik. „Domníváme se, že u těchto drobných živnostníků, kterých se týká EET, by se nemusela dotýkat povinnost ve výši 250 tisíc korun obratu, ale že by bylo vhodné tuto částku zvýšit,“ podotkl Halada.

Polčák přitom podpořil návrh, aby drobní živnostníci nemuseli EET zavádět, pokud si dohodnou s daňovou správou paušální daň. Úpravu, která jde tímto směrem, již ministr Babiš předložil. Chce, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250 tisíc korun ročně. Sdružení by chtělo vyšší sumu, mluví o půl milionu korun ročních tržeb.

Ministerstvo financí: Účelově zkreslená anketa

Ministerstvo financí označilo anketu, s jejímiž výsledky Polčák a spol. seznamovali veřejnost, za „účelově zkreslenou a politicky motivovanou“. Cílem ankety je vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení kvůli zavedení EET, uvedlo v reakci ministerstvo.

Poukázalo na to, že průzkum se neuskutečnil mezi podnikateli, ale mezi „účelově vybranými starosty“. Ministerstvo také mluví o dezinterpretaci šetření a o návodných otázkách. Polčák se proti tomu ohradil. „Odmítám, že bychom jakýmkoli způsobem manipulovali daty,“ řekl k průzkumu, který stále pokračuje.

Také Babiš na tiskovce uvedl, že Sdružení místních samospráv je složené z politiků hnutí STAN a zmínil i svého kritika, kdy Babiš uvedl, že STAN „spolupracovalo s panem Kalouskem velice intenzivně“. „Mě mrzí, že je tady snaha o zpolitizování znovu EET,“ uvedl Babiš.

„EET funguje bez problémů. Od 1.12. jak začal platit zákon a ostrý provoz se napojilo asi další pět tisíc DIČ, bylo vydáno už téměř 41 milionů účtenek a my samozřejmě se připravujeme na vánoční svátky, a hlavně na konec roku, kdy čekáme, že bude velký nápor, “ dodal ministr financí.

noacojezase ( 16. prosince 2016 20:09 )

Od včerejška, kdy deník Blesk zveřejnil seznam obcí, ve kterých jsou v souvislosti s evidencí tržeb (EET) ohroženy některé služby, vystrašení provozovatelé hospod žádají vysvětlení. Podobných reakcí přišly desítky.

ivoadler ( 16. prosince 2016 18:40 )

Je to účelová politická akce STANu. Starostové se chtějí prezentovat jako zachránci chudáčků živnostníčků. Ať jdou do pr...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa