Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

EET ráno hlásila error. Pokladny měly asi hodinu problémy

Autor: čtk/deb - 
13. prosince 2016
20:21

Elektronická evidence tržeb měla v úterý ráno první větší výpadek. Pokladny napojené do systému hlásily problémy zhruba 45 minut. Generální finanční ředitelství nejdříve tvrdilo, že se nic nestalo. Chybu ale po několika hodinách přiznalo.

Datová zpráva nebyla zpracována kvůli technické chybě nebo chybě dat. Tato hláška se vracela obchodníkům v úterý mezi  07:46 a 08:30, výpadek zaznamenal portál HlídačEET.cz.

Generální finanční ředitelství nejdříve problémy popřelo, ovšem potvrdilo upgrade systémů mezi šestou a osmou hodinou ranní, napsal Michal Bláha z HlídačEET. Později zádrhel přiznalo.

„Po ukončení plánované instalace úprav příjmové části EET se projevila na jednom z datových center chyba, v jejímž důsledku systém odmítal přijmout část tržeb, přibližně polovinu účtenek. Chyba se projevovala mezi 7:40 a 8:15, tedy cca 35 minut.  Od 8:15 již příjem datových zpráv běží opět plynule a bez problémů,“ informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Dodala, že co se týče tržeb zaevidovaných během nedostupnosti, drtivá většina pokladních zařízení disponuje tzv. off-line režimem, který ukládá informace o tržbách realizovaných v průběhu nedostupnosti služby do paměti a následně po obnovení spojení je automaticky odešle na servery Finanční správy.

„Pokud tato funkce není na pokladním zařízení automatizována, měl by podnikatel sám aktivovat funkci odeslání těchto tržeb, a to do 48 hodin od doby, kdy byla tržba evidována,“ popsala Petlachová.


Za 12 dní ostrého provozu odeslali restauratéři a hoteliéři na servery Finanční správy zhruba 31,1 milionu účtenek. Správa zároveň evidovala 1128 oznámení o nevydání účtenky. Elektronická evidence tržeb platí od 1. prosince a je do ní zapojeno 40 658 podnikatelů.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

VŠE O EET ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE >>

Video Babiš o EET: Honíme všechny, necílíme na malé podnikatele. - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Video Start Babišovy EET: Takhle vypadá účtenka a nová pokladna. 
Video se připravuje ...

salto ( 15. prosince 2016 09:22 )

Urážka od tebe je pro mě ctí a od toho druhého taky

e.44 ( 14. prosince 2016 18:07 )

Něco k věci bys neměl, demente?

noacojezase ( 14. prosince 2016 17:07 )

No jo no, těžce se prodávají poklopy od kanálů, ukradené okapy, signální kabely a podobně, viď. Zkus se živit jinak.

kkkastr ( 14. prosince 2016 17:01 )

V timto státě bylo vždy víc zlodějů než, těch co mskaj. Každej má plnou hubu, že je živnostník, apřitom krade jak komoušská vekslácká hnída

kkkastr ( 14. prosince 2016 16:56 )

Živnostníkˇje socka Socka je ten kdo krade a nechá se živit z daní dělníků. Tvoji parchanti pokud jsou tvoji a nemusel je někdo udělat za tebe, jako daně se učí a léčí s našich daní a ne z daní vás komoušskejch veksláčků. Asi socko neodepíšeš viď?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa