Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Špatná zpráva pro hospodské: Nekončí jen oni, ale končí jich nejvíc

Autor: bel - 
15. prosince 2016
17:11

My končíme? Od včerejška, kdy deník Blesk zveřejnil seznam obcí, ve kterých jsou v souvislosti s evidencí tržeb (EET) ohroženy některé služby, vystrašení provozovatelé hospod žádají vysvětlení. O to jsme požádali Stanislava Polčáka (36, STAN), šéfa Sdružení místních samospráv, které údaje od starostů dotčených obcí získalo.

„Nejsem si vědom toho, že jsme zavřeli. Nemohu ani popsat mé rozhořčení, jelikož chci psát ve vší slušnosti,“ napsal například Šimon Hendrich z pohostinství U Huberta ze Středočeské Čími.

„Ještě vy se nás snažíte utopit. Stát to dělá málo?“ ptá se řečnicky provozovatelka hospody v Chorušici. Podobných reakcí přišly desítky. Podle Stanislava Polčáka ale seznam nezmiňuje pouze hospody, ale také další provozovny v obcích, u kterých starostové vědí a prostřednictvím dotazníků nahlásili, že jim hrozí zánik. Špatnou zprávou pro hospodské, alespoň podle Stanislava Polčáka, je, že i nadále patří mezi tu nejohroženější skupinu živnostníků.

Jak jste získávali odpovědi na váš dotazník?

Už od jara jsem byl mnoha starosty konfrontován tím, že mají avizováno od svých nájemníků, kteří jsou v obecním majetku, že jakmile začne EET, tak skončí. Na to konto jsme udělali na základě poptávky našich členů dotazníkové šetření, které nesměl zodpovídat nikdo jiný, než starosta, který ručil za to, že co uvádí, je pravda. Zjistil si ve své obci, že ten provoz bude končit. My se opíráme o to, že dotazník zodpověděli naši členové – starostové s tím, že se jedná o zanikající provozy, nebo provozy ohrožené.

Video  Tvrzení europoslance Polčáka: EET „zadusí“ až 700 provozoven, některým se to možná hodilo.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


O jakých provozech se tady ale bavíme?

Bavíme se o hospodách a těch, co najíždí. Bavíme se o pohostinských zařízeních, ubytovacích zařízeních a maloobchodech, které nabíhají v březnu.



Problém je v tom, že nám se teď ozývají hospodští z těch asi 550 dotčených obcí…

Ano, ale to není vždycky hospoda. Může to být krám, může to být i kadeřník, může to být i ubytovací zařízení.

V tiskové zprávě vaše Sdružení uvádí: „Dosavadní data z měst a obcí potvrzují zánik 700 provozoven (především hospod bez služby teplého jídla) a ukazují, že dopad především na venkovská pohostinská zařízení bude výrazný“. Jak jste zjistili, že nejvíce zaniká hospod, když v dotazníku se ptáte na provozovny?

Ono to tak prakticky je. Neumím úplně odhadnout, kolik z těch sedmi set je hospod, ale troufnu si tvrdit, že jich je převážná většina. Řekněme něco kolem pěti set. Převažovaly tam především hospody.



To číslo 700 vyplynulo z dotazníku?

Ano. Pokud by byly problémy ve sporných datech, zpochybňovalo by to, co řekl ten starosta. My jsme s těmi daty vůbec nic nedělali. Jen jsme je dali do mapy a rozčlenili jsme je na kraje. Pokud nám ten starosta kvalifikovaně odpověděl, tak jsme to zahrnuli do toho výsledku.

Ale trváte tedy na tom, že nejvíce ohrožené z těchto provozoven jsou pohostinská zařízení?

To rozhodně, to je pravda.

Video Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta. - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

noacojezase ( 16. prosince 2016 14:19 )

Koho asi tak myslel, tím druhým?

dzery ( 16. prosince 2016 09:54 )

Jeden hlupák stále blije a druhej si natloukl při saltu kokos.

salto ( 16. prosince 2016 09:51 )

Jsi hulvát a jestli budeš mluvit sprostě, tak ti bude smrdět z pusinky

salto ( 16. prosince 2016 09:48 )

Pán tam má chybu - má tam být - proti EET za svobodnou zlodějnu

Hunt ( 16. prosince 2016 09:05 )

carmin:Ty hovvado fašisticko-bolševické,když je v Česku všechno špatně,tak proč netáhneš třeba do Ruska, Bulharska nebo do přímo do KLDR-zmrrde!?Na to ty sviině nemáš co bys vyblil!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa