Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko nemá kam dávat vězně, na každého vychází jen 3 metry. Co s tím?

Autor: Václav Lang - 
5. prosince 2016
05:20

Situace v českých věznicích je kritická. Na jednoho vězně připadají v současnosti sotva čtyři čtvereční metry prostoru a podle výpočtů ministerstva spravedlnosti zbývá rok a půl, než se tato míra smrskne na nejnižší zákonem povolenou hranici tří metrů. Pak už nebude možné přijímat nové vězně. Šéf resortu Robert Pelikán (ANO) se proto urychleně shání po nových místech, kam vězně umístit.

„Aktuální stav počtu vězněných osob je 22 445. Máme-li dodržet zákonem předvídanou normu čtyři metry čtvereční na osobu, což pro vaši bližší představu jsou přibližně dvě poslanecké lavice, maximální kapacita našich věznic dnes je 20 853 vězňů. Čili v tuto chvíli překračujeme tuto kapacitu už o téměř dva tisíce osob,“ prohlásil ve čtvrtek před poslanci ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Přeplněné věznice jsou dlouhotrvajícím problémem. Podle Pelikána vlivem nového trestního zákoníku z roku 2010 počty vězňů stoupají a brzy bude kapacita vyčerpaná. Prudký nárůst zaznamenal ministr zejména u žen.

„Máme také překročenou - raději ani nesledujeme o kolik, ale také překročenou kapacitu čtyř metrů, ale v zákoně je ještě druhá hranice, a to je kapacita tří metrů. Pod tu už jít prostě nesmíme, pak už vůbec nesmíme brát do vězení,“ varoval Pelikán. Tato hranice činí 1626 žen, přičemž nyní jich je 1458. Podle výpočtů resortu bude tato hranice dosažena v srpnu 2018.

Náramky snad už na jaře

Pelikán má proto rok a půl na vyřešení situace. „Je zcela zřejmé, že pokud máme dodržovat zákony, musíme najít nové kapacity pro věznice, které v tuhle chvíli také intenzivně hledáme. Jednáme o několika objektech,“ prozradila Blesk.cz mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Bližší podrobnosti sdělit nechtěla.

Pelikán má zájem o vybudování nové ženské věznice na místě bývalého dětského ústavu v Králíkách. Tamní obyvatelé sice v referendu věznici odmítli, pro ministerstvo spravedlnosti ale není výsledek plebiscitu závazný.

Možností, jak ulevit přelidněným věznicím, je více. Ministerstvo se už léta snaží zavést elektronické náramky pro domácí vězení. Podle Schejbalové to konečně vypadá, že by jich v prvním čtvrtletí příštího roku mohlo přijít prvních 200. „Další věcí, na kterou apelujeme, je častější použití peněžitých trestů,“ dodala.

Peněžité tresty podle ní soudy ukládají jen ve čtyřech procentech případů. Většinou se navíc jedná o sankce spojené s trestnou činností v dopravě, ačkoli majetkové postihy mohou být účinné u majetkové nebo hospodářské kriminality.

V České republice je 35 věznic, včetně deseti vazebních. Podívejte se, jak to v nich vypadá:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 5. prosince 2016 14:45 )

jen 22tisíc? a kde se věznilo těch 200tisíc co hlasila ČT včera, že bylo za komoušů,

Hunt ( 5. prosince 2016 14:12 )

Ať to s Putichvostem dohodne patolízal Zeman a zároveň bude prvním muklem!

nemocna ( 5. prosince 2016 12:36 )

3 metry? to mají víc než dost, chudáci bezdomovci nemají ani to a nejsou kriminálníci, nemají ani 2 m svou postel a už vůbec teplo a třikrát denně stravu, vězni mají mít trest ne lázně, stravu chleba a vodu ne si vybírat z několik jídel, jo za komunistů to byl trest ti se s nimi nepárali do ešusu hořké bílé kafe spíš voda a tvrdý zelený kousek chleba a když došel nedostali ti poslední v celách nic, svátek byl kousek marmelády, dělat musel každý i mladiství lepit obálky nebo navlékat korálky, ted se do vězení schválně ženou hlavně na zimu mají teplo, jídlo, postel, nemusí dělat a další vymoženosti jsou tam jako v lázních a to jim ještě chcete zase další přilepšit? za co? tam dejte ty peníze potřebným a ne kriminálníkům za větší prostory

tendertouch ( 5. prosince 2016 12:32 )

Zajišťovat tyto služby třeba v Číně. Určitě to dělají za levnější peníze a ještě si myslím, že už podruhé do kriminálu se nebudou chtít vrátit. A jsou i další země, které to budou provozovat za levnější peníze. Věřte tomu, že náprava by byla rychlá . A když to nepřežije? Ušetří se za zpáteční cestu.

tendertouch ( 5. prosince 2016 12:22 )

Také důvod, proč naše soudnictví vypadá tak, jak je. Obnovte trest smrti, deportace cizinců do své země, a hlavně nedělat z kriminálu hotel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa