Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Česku vznikne „otevřená věznice“. Trestanci budou bez dozorců za betonovou zdí

Autor: ČTK, bog - 
23. listopadu 2016
16:23

Vedle nápravného zařízení v Jiřicích na Nymbursku vznikne příští rok takzvaná otevřená věznice, která má trestance před propuštěním připravit na běžný život. Odsouzení budou ubytováni v několika domech bez mříží a bez dozorců. Areál pro 32 vězňů bude obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Pobyt v otevřené věznici se má blížit životním podmínkám na svobodě. Projekt vyjde na 23 milionů korun, sdělilo ČTK ministerstvo spravedlnosti – investor projektu.

Otevřená věznice má snižovat rizika spojená s návratem vězňů na svobodu. Takový přechod bývá pro vězně velkým šokem, uvedla Zuzana Procházková z tiskového oddělení ministerstva. Díky formátu otevřené věznice se vězni do svobodného života přesouvají postupně. Pobyt v otevřené věznici má posílit samostatnost odsouzených a omezit závislost na odborných pracovnících. 

Podle ministerstva se investice vyplatí. „Při hlubším pohledu zjistíme, že pro společnost je ekonomicky výhodný takový trest, který působí na odsouzeného tak, aby po návratu na svobodu nepáchal další trestnou činnost,“ řekl pro Mladou frontu DNES, která informaci přinesla, Daniel Škvařil z tiskového odboru ministerstva.

Zpočátku bude působit v otevřené věznici osm zaměstnanců, mezi nimiž nebudou dozorci, ale například vychovatelé či psycholog. Od okolí bude odsouzené dělit betonová zeď s ostnatým drátem. Věznice Jiřice byla vybrána s ohledem na polohu a dostatek vhodných volných ploch pro výstavbu otevřené věznice.

„Inspiraci pro projekt otevřené věznice jsme nalezli zejména v Norsku a Německu. Formát otevřených věznic je v zahraničí využíván již více než 70 let a v současné době je možné jej nalézt v mnoha evropských vězeňských modelech,“ řekla Procházková.

Věznice má být hotová na konci příštího roku. Během několika let by se měl areál zhruba ztrojnásobit. Pokud se nový koncept osvědčí, vzniknou otevřené věznice i u dalších českých káznic.

 

snehulak ( 23. listopadu 2016 17:28 )

To bude dozajista neskutečná sranda. A nebudou tam mít také Kápa, která si sami zvolí?

keep.smiling ( 23. listopadu 2016 17:13 )

to někde odkoukali nebo to je vlastní návrh českých politiků?? oni vězni potom až vyjdou "z otevřené věznice", dostanou někde byt, nebo dokonce domek? Spousta z nich nemá kde bydlet.. ani jich dost nezavadí práci, jsou to většinou hnědoši

Zobrazit celou diskusi