Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr (24) sedí za pokus o vraždu. Čas si krátí výrobou autíček i skládaček

Autor: Tomáš Polák - 
8. prosince 2016
06:20

Barevná autíčka, domečky, puzzle nebo skládačky pro děti z mateřských školek. I takové jsou nevinně vypadající výtvory zločinců a trestanců z věznice Nové Sedlo na Lounsku. Ta se mimo jiné specializuje na odsouzené s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním psychotropních látek. V tamní truhlářské dílně sice peníze neplatí, ale zato dostanou odsouzení na konci certifikát. Jedním z nich je i Petr (24).

Petr je trestaný za pokus o vraždu. Ve Věznici Nové Sedlo na okraji obce už si odpykává svůj trest pátým rokem. Čas si mimo jiné krátí i v tamní truhlářské dílně, kde vyrábí různé hračky, puzzle, skládačky pro školy nebo pomůcky pro zlepšení motoriky.

„Jelikož vzhledem k mému trestu jsem neměl možnost se dostat do práce, vzal jsem to první, co mi bylo nabídnuto, a byla to truhlárna. Jsem tomu rád, jsem vyučen truhlářem a tato práce mne baví. Na dílně pracuji již dva roky,“ řekl Petr Blesk.cz.

Protože se jedná o kurz, v truhlářské dílně Petr žádný plat nedostává. „Jejich odměnou po vykonání závěrečných zkoušek je obdržení osvědčení o absolvování kurzu, které jim má pomoci při hledání zaměstnání na trhu práce,“ vysvětlil vychovatel Josef Michl. Šikovnější odsouzené lze i přesto odměnit mimořádnou finanční odměnou. Ta se podařila získat i Petrovi, a to rovnou třikrát v celkové výši 1100 korun.

„Stále je se čemu učit. Mohu také sledovat, o co je největší zájem, a chtěl bych to využít po propuštění. Jsem rád, že se dřevem jsem stále v kontaktu,“ připustil Petr. Podle něj je o práci na dílně zájem i přesto, že není honorovaná. „Ale pouhý zájem o tuto práci nestačí. Jde také o manuální zručnost, ale tu zde mnoho lidí nemá. Proto je třeba personál pečlivě vybírat a před jeho trvalým zařazením danou osobu prověřit z hlediska schopností,“ doplnil.

„Vstáváme v půl šesté, spíme před devátou“

Přestože práce Petra v dílně baví a prý i naplňuje, možná by rád ocenil změnu přísného programu. „Budíček máme v 05:30 hodin. Následuje hygiena a základní úklid, jako je úprava postele. V 06:00 je prověrka početního stavu a následuje snídaně. Po snídani pokračuje úklid na ložnici nebo přiděleného prostoru,“ popsal začátek běžného dne. „Do 07:30 jsme již na dílně, dáme si nezbytnou ranní kávu a cigáro, přitom řešíme mezi sebou, jak budeme plnit stanovené zadání. Na dílně pracujeme zhruba do 13:00 hodin, někdy i déle.“

Po příchodu z dílny na ubytovnu se Petr jde vysprchovat. „Pak následuje odpočinek, díváme se na televizi nebo si čteme. V 16:30 je večeře, v 18:00 prověrka početního stavu, následuje úklid a doba osobního volna. Večerka je ve 20:45 hodin,“ dodal Petr.

„Nadšenci bývají přínosnější“

Jelikož je pro vězeňskou službu zaměstnávání odsouzených prioritou, mnohdy se stává, že dílna o ty největší talenty přichází. Jdou totiž za placenou prací. Dále se prý ukazuje, že ne každý odsouzený vyučený v oboru je vhodný pro práci v dílně, ne všichni se totiž truhlářství chtějí věnovat. „Praxe nám ukázala, že pokud se odsouzený dostal k práci se dřevem i třeba okrajově, ale o tuto práci má zájem, je pro nás přínosnější,“ prozradil také vychovatel.

„Razíme zásadu, že každý odsouzený musí odejít se stejným počtem prstů, se kterými přišel. Vštěpujeme odsouzeným, že se nesmí bát truhlářských strojů, ale že před nimi také musejí mít určitý respekt,“ dodal Michl. Podle něj lze konstatovat, že za dobu činnosti zařízení nedošlo k závažným úrazům, pouze k několika drobným zraněním.

On sám působí v dílně už od jejího založení v roce 2001. Tehdy bylo ve věznici zřízeno oddělení pro drogově závislé. V rámci programu tohoto oddělení byla vytvořena i truhlářská dílna pro pracovní terapii s těmito odsouzenými. „Začáteční podmínky byly skromné, dílna byla umístěna ve dvou menších místnostech a vybavena základním ručním nářadím. Jediným elektrickým zařízením byla vrtačka,“ vzpomíná vychovatel.

První výrobky proto byly jednoduché, jednalo se například o rámečky na obrázky. Postupem doby se dílna dovybavovala do stávající podoby. „V současné době se ve věznici staví učební komplex z dotací Norských fondů, ve kterém bude dílna umístěna. Pro její vybavení jsou již nakoupeny další stroje z prostředků Norských fondů, které pomohou zvýšit další úroveň prováděných prací,“ doplnila mluvčí věznice Eva Koreneková.