Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dienstbier na odchodu varoval: Sociální bydlení je v šibeniční fázi

Autor: uni, ČTK - 
30. listopadu 2016
14:50

Zákon o sociálním bydlení by vláda nemusela stihnout do parlamentních voleb prosadit. Pro přijetí normy by musela být silná politická vůle, ani v koalici ale úplná shoda nepanuje. ČTK to dnes řekl odcházející ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Za úspěch by nyní považoval, kdyby se podařilo zákon dokončit, aby ho mohla případně rovnou předložit příští vláda.

Dienstbier, který měl spolu s ministerstvy práce a pro místní rozvoj přípravy normy o sociálním bydlení na starost, dnes v úřadu končí. Střídá ho poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

„Nejsem příliš spokojen s tempem přípravy, protože v zásadě už jsme v šibeniční fázi z hlediska projednání ve Sněmovně. Nakonec i já jsem byl nucen předložit skoro 50 stran zásadních připomínek. Začínám se obávat, že se to nestihne - mimo jiné i proto, že ani na vládě nebo na koaliční úrovni není úplná shoda na nastavení sociálního bydlení,“ řekl Dienstbier.

Dodal, že by nyní považoval za úspěch, pokud by se do voleb podařilo vypořádat všechny připomínky a návrh úplně dokončit. „Aby nějaká další vláda, pokud bude mít tu ambici sociální bydlení prosadit, mohla návrh vzít a předložit," uvedl odcházející ministr. Kdyby podle něj panovala na pravidlech sociálního bydlení shoda a byla silná politická vůle, bylo by možné normu ještě do podzimních voleb stihnout v parlamentu projednat.

Podle Dienstbiera patří zákon o sociálním bydlení k předpokladům pro účinné využití peněz z EU, které by mohly v příštích pěti letech do ČR na sociální začleňování přitéct. Sedm desítek obcí a měst by mohlo získat kolem deseti miliard korun. Potřeba jsou k tomu ale i normy, které umožní oddlužení více lidem, zajistí chudým bezplatnou právní pomoc a umožní hlásit reálný pobyt místo trvalého, míní Dienstbier.

Na tiskové konferenci dnes hodnotil své téměř tříleté působení v úřadu. „Celá řada věcí se podařila, posunuli jsme je někam dále, stálo to za to,“ řekl odcházející ministr novinářům. Podle něj se zkvalitnila legislativa díky tomu, že vládní legislativní rada projednávala víc chystaných zákonů. Kabinet přijal „ambiciózní dokumenty“ s opatřeními na podporu sociálního začleňování, rovnosti žen a mužů či romské integrace. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa