Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tučné odstupné, úleva i handl: Dienstbier a Němeček opouštějí úřady

Autor: Václav Lang - 
30. listopadu 2016
05:20

Premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) se bude od středy lépe dýchat. Ve vládě totiž skončí dva ministři za ČSSD, kteří byli trnem v oku jeho mocných soupeřů Andreje Babiše (ANO) a Miloše Zemana, ale také veřejnosti – Dienstbiera nesnášeli xenofobové, ale klacky pod nohy mu házeli i ve vlastní straně. Němeček byl zase otloukánkem Babiše a čelil výtkám za netransparentní hospodaření nemocnic.

Syn oblíbeného disidenta a polistopadového ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera staršího se popularity svého otce nedočkal. V Sobotkově kabinetu působil spíše jako černá ovce. Jak sám říká, neobliba pramenila hlavně z témat, jakými se zabýval.

„Každý, kdo to myslí s ochranou lidských práv vážně, nemůže k tomu v zásadě přistoupit jinak. Všeobecnou popularitu vám to rozhodně nezíská. Kdybych seděl ve své kanceláři a užíval si ministerské funkce, vadil bych méně lidem,“ řekl v rozhovoru pro ČTK.

Dienstbier byl fackovacím panákem xenofobů, kteří jeho jméno vyvolávali během protiuprchlických demonstrací. Jeho snahy o začleňování menšin do společnosti u nich - nikoli překvapivě - něnašly pochopení. Stejně tak jeho slova o tisících uprchlíků, které by Česká republika byla schopna přijmout.

Takto Dienstbier před rokem hovořil o své pozici ve vládě:

Video  Studio Blesk: Jiří Dienstbier o svém postavení ve vládě.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Co však pro něj zřejmě bylo ještě těžší, bylo nepochopení od vládních kolegů nebo přímo ze své vlastní strany. Dienstbier se snažil vystupovat proti těm, kteří podle něj stranu využívali ve svůj prospěch. A tak byl často otloukánkem i v ČSSD, třebaže měl blízko k předsedovi Sobotkovi.

Po oznámení svého odvolání z vlády dokonce řekl, že šlo o handl, kdy má Sobotka výměnou za jeho vyhazov mít od silných členů strany umetenou cestičku ke znovuzvolení předsedou. „V ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán Tejc a Zimola+pražs.mafie-pračka peněz Poche a podvodník Březina. Nová krev?“ napsal si nedávno na Twitter.

Jeho odchod jistě potěšil i prezidenta Miloše Zemana, který s Dienstbierem válčil nejen v prezidenteské kampani, ale i po ní. Dokonce ho na rozdíl od Němečka nepozval na Hrad, aby mu poděkoval za odvedenou práci. A trnem v oku je i šéfovi ANO Andreji Babišovi, který označil jeho post za zbytečný, zatímco Legislativní rada vlády je podle něj zpolitizovaná. Jeho odvolání ocenil.

Němečka vinil Babiš z opilosti

Ještě víc však vicepremiérovi ležel v žaludku druhý odvolaný – ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Soudě alespoň podle množství výpadů, které na něj podnikl v souvislosti s hospodařením nemocnic. „I když osobně s panem Němečkem nemám problém, jeho výměna je správný krok,“ nechal se slyšet Babiš.

Končící ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Končící ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. | ČTK

Jejich spory přitom zasáhly i do osobní roviny. A to když Babiš nařkl před dvěma lety Němečka, že na výjezdním zasedání sněmovního zdravotnického výboru vyzýval namol opilý své kolegy k tanci. Poslanci se tenkrát Němečka zastávali, že se nechoval nevhodně.

Za Němečka nastoupí od prosince do funkce Miloslav Ludvík, dosavadní ředitel nemocnice Motol a pražský zastupitel za ČSSD. „Pod mým vedením bude ministerstvo zdravotnictví ministerstvem pacientů,“ prohlásil. Bohuslav Sobotka o něm v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére řekl, že nebude potřebovat jediný den na to, aby se zorientoval v resortu.

Podívejte se, co o výměně ministrů řekl premiér Sobotka:

Video  Premiér Sobotka v pořadu Blesku komentoval výměnu ministrů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Chvojka zatím zůstává spíše nečitelným. Vystudovaný právník a místopředseda poslaneckého klubu o sobě dá čas od času vědět nějakým křiklavým návrhem, jako nyní v případě tzv. lex Babiš, tedy snahou znemožnit členům vlády vlastnit média. Před rokem to byl on, kdo si u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání stěžoval na vystoupení xenofobní kapely Ortel v anketě Český slavík. Po nedávné schůzce s prezidentem Zemanem oznámil, že by chtěl v rámci resortu dělat hodně věcí jinak než jeho předchůdce. Konkrétní chce být ale až po nástupu do funkce.

Foto: 

Dienstbier odejde s prázdnou, Němeček dostane tučné odchodné

Nejenže Dienstbier „přijde“ o poděkování od Zemana, také na rozdíl od Němečka nedostane na odchodnou žádné peníze. Jak upozornila Mladá fronta Dnes, Němeček dostane za své necelé tři roky ve funkci odchodné čtvrt milionu korun.

Šéf Motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) navštívil coby nastávající ministr zdravotnictví na Hradě Miloše Zemana (22. 11. 2016). Šéf Motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) navštívil coby nastávající ministr zdravotnictví na Hradě Miloše Zemana (22. 11. 2016). | ČTK

Končícím ústavním činitelům totiž ze zákona náleží jeden měsíční plat, k němuž se připočte násobek částky a počtu celých ukončených let ve funkci. Hrubý plat ministra letos činil 125 tisíc korun. Dienstbier, který je zároveň senátorem, na odchodné tak nedosáhne.

rockyshowman ( 7. ledna 2017 16:58 )

 Tak Němeček, to bylo rok před volbama zbytečné a americi toho měli již dávno dát do gumového člunu, místo žrádla pádlo a nakládačku a poslat jej přez Atlantik tak odkud přišel. Kdyby se chtěl snad vrátit se svými kamošema z jihu tak ho dobít tím pádlem. Jen se parazitoval a Bohuš ho trpěl. Jsou obaq stejní!!!!!!

zednik ( 30. listopadu 2016 10:13 )

Zvláštní je, že se na ně Zákoník práce nevztahuje. Nemají odpovědnost, nemají povinou prac. dobu, mají plně placenou nemocenskou atd. Ale jak jde o prachy, tak najednou odstupné mají, zrovna jako ti, kteří podle ZP jedou

joudajoudovy ( 30. listopadu 2016 10:10 )

tazi se, kdo z vedeni redakce odsouhlasil tvrzeni, ze disident a polistopadovy ministra zahranici dienstbier starsi byl oblibenym politikem? opet z lidi delate tupce s neznalosti historickych faktu a nekomu jako havlovi, davate nalepku bezchybnosti. vsichni znali vztah havloidu ke komunistum a kdyz si kamosove havla obsadili ministerstva, u dienSTBiera na MZ se zadne cistky nekonaly. stbacti pracanti zustavali na ambasadach dale a to nekolik let, vcetne nove prichozich, jenz byli synatori a dcerenky rudych knizek ci hlavounu od lidovych milici i stb. a do tohoto ranku spadal i dnesni krikloun alias vecny prevlekac kabatu pithart. dienSTBier mladsi je obycejny protekcni fracek, ktery se vezl na vlne neohrozenosti s jeho analnim lezectvim k amikum. proste a jednoduse, jeden nemakacenko mlacejici prazdnou slamu. a takova prazdna hlasna trouba byla placena z nasich dani. je na case, ze byl vyhozen.

st.rec ( 30. listopadu 2016 09:57 )

Za celá léta v politice se Dienstbier obohatil až dost a slušný člověk by vrátil co mu nepatří.Nesplnil sliby o začlenění nepracujících a ještě urážel a napadal kritiky své ne-práce.

neko ( 30. listopadu 2016 07:45 )

Co ty tupé netáhlo víš o práci?? Ty bys musel zaměstnavateli, pokud by tě vykpnul, ještě přinést výpalné....hňupe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa