Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechy zabíjí špatný vzduch 10x častěji než autonehoda. Co s tím dělá vláda?

Autor: mib - 
4. prosince 2016
19:00

Špatné ovzduší trápí témař padesát procent obyvatel ČR, až šest tisíc lidí v důsledku toho umírá předčasně, a to i přes to, že vláda investuje do ochrany životního prostředí stále více. Kabinet premiéra Sobotky teď projedná antifosilní zákon, aby lidé například méně topili uhlím. Teče mu ale tak trochu do bot, současná vláda má totiž před sebou už poslední rok. Podle ekologa Jiřího Koželuha by ale měla stihnout omezit uhelné kotle i elektrárny.

Desetkrát častěji než při dopravní nehodě lidé předčasně umírají v důsledku znečištěného ovzduší. V ČR je to za rok až šest tisíc lidí, u kterých se špatný vzduch podílí na smrtelném onemocnění. Nezabíjí však přímo, jak se to dá určit v případě úmrtí na silnicích, uvedl pro Blesk.cz Jiří Koželuh z hnutí DUHA. Podle něj to má ale významný vliv.

Až 40 procent lidí, i přes větší investice státu do ochrany životního prostředí, totiž dýchá špatný vzduch. To zjistili meteorologové spolu s hygieniky i městy ve svých měřeních při porovnání s registrem obyvatel. Smog ale podle ministerstva životního prostředí (MŽP) způsobilo sucho a vysoké teploty, a nelze to dávat do souvislosti s kvalitou ovzduší. Podle MŽP naopak počty respiračních nemocí a rakoviny díky zlepšování vzduchu meziročně klesají.



Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové se na znečištění ovzduší podílí až třetinově lokální topeniště. To by měly změnit tzv. kotlíkové dotace, díky kterým lidé vymění své neekologické zdroje tepla. MŽP dostalo téměř 25 tisíc žádostí. Další kolo má vláda spustit do konce března 2017, řekl pro Blesk.cz premiér Bohuslav Sobotka.

Podle Koželuha jsou ale současné dotace neefektivní, protože si lidé mohou žádat také o nové kotle na uhlí, které se na znečišťování budou sice podílet méně než ty staré, ale škodlivé látky půjdou do ovzduší nejméně dalších 15 let.

„Dotace, které jsou z evropských peněz, by měly podpořit výměnu kotlů už ale bez těch na uhlí. Z hlediska budoucnosti je to rizikové také z toho důvodu, že bude množství uhlí klesat a bude ho nedostatek. Pak bude drahé kvůli dovážení odjinud,“ vysvětlil ekolog.

ČR zaostává s antifosilním zákonem. Sobotka má rok

Podle premiéra Sobotky vláda výrazně zvýšila investice do ochrany životního prostředí, a to na více jak 40 miliard korun. Do konce roku má tripartita projednat antifosilní zákon, jehož cílem je podle Sobotky „snížit závislost českého průmyslu na fosilních palivech“, kam spadá právě uhlí. Vláda má už jen poslední rok ve svém funkčním období, aby zákon prosadila.

Právě to ekologové z hnutí DUHA považují za prioritní, i díky zkušenostem ze zemí, kde platí. V Británii i Francii se zákon podle nich osvědčil, protože nabízí několik opatření na snížení znečištění. „Zavést obcím možnost zakázat topení hnědým uhlím na svém území, tak to má například Polsko a obce to využívají,“ popsal příklad Koželuh. Ten navrhuje řešit také zastaralé uhelné elektrárny, situaci v dopravě i průmyslu.

MŽP uvedlo, že vláda už v dopravě podporuje rozvoj elektromobility, ale podařilo se ji také vyjednat dohodu v EU, která urychlí výstavbu dálnic. Na obchvatech se tak nebudou zdržovat zástupy aut, které patří mezi hlavní „viníky“ znečištění. V průmyslu musí firmy do roku 2020 naplnit nové evropské limity. Hlavní kartu pak sází MŽP na zavedení zákona o ochraně ovzduší, který má začít platit na začátku příštího roku. „Kromě jiného umožní silnější kontrolu notorických ,spalovačů‘,“ slibuje si Sobotka.

Zamořené ovzduší má vyřešit zákon o jeho ochraně i kotlíkové dotace:

Zobrazit celou diskusi