Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Češi zapomněli na kontroly kotlů, topenáři nestíhají: Hrozí pokuty až 20 tisíc

Čím topíte? Úředníci budou moci díky novele zákona o ovzduší kontrolovat kotle.
Čím topíte? Úředníci budou moci díky novele zákona o ovzduší kontrolovat kotle.  (Autor: ČTK)
Autor: uni - 
28. listopadu 2016
10:56

Do konce roku je každý majitel spalovacího zdroje na pevná paliva o příkonu 10 až 300 kW povinen provádět kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje, tenhle úkol však Češi začali řešit na poslední chvíli. Topenáři to přičítají slabé kampani státu i radnic.

Povinnost kontrolovat kotle odhlasovali poslanci už v roce 2012. Češi si ale klasicky dali na čas. Až teprve před třemi měsíci se majitelé domů rozhoupali, jenže od té chvíle se většina techniků nezastaví. Upozorňuje MF Dnes.

„Je to jako obvykle u nás, hasí se na poslední chvíli. Jen co se to připomnělo v televizi, tak tu máme denně čtyřicet telefonátů s objednávkami,“ řekl pro MF DNES technik Petr Bačůvka z Fryštáku. Podle něj se při tomto tempu rozhodně nedostane na všechny, přitom by stačilo, aby si lidé vzpomněli o chvíli dřív, zvlášť když o tom věděli už několik let.

Čechy zkrátka blížící se platnost nařízení dlouho nezajímala. Nebo o ní nevěděli. Teď je však kvůli tomu evidentní, že minimálně desetitisíce domácností, které topí pevnými palivy, již během čtyř týdnů nestačí experty sehnat.

Vyškolených techniků s potřebnou certifikací je dnes v Česku asi šestnáct stovek. To je dva krát více, než tomu bylo v polovině roku. Jejich seznamy jsou na stránkách Asociace podniků topenářské techniky a také hospodářské komory.

Co se kontroluje a kolik to stojí?

Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje.

Během prováděné kontroly revizní technici poskytnou další poradenskou a konzultační činnost. Například poradí, jak ušetřit nebo jak to udělat, aby kotel nekouřil více, než je nutné.

Za kontrolu topeniště domku zaplatí zhruba tisícikorunu a zpravidla si ještě pár stokorun připlatí na cestovném pro technika. I když jde o poměrně zajímavé peníze, někteří topenáři o smysluplnosti zákona pochybují.

„Tyhle povinné revize jsou strašná volovina. Pokud i nadále budeme přikládat neekologické uhlí, nic moc neřeší," řekl pro MF DNES topenář Josef Tusík z Bílova.

Kolik zbývá času a jaké pokuty hrozí?

31. 12 .2016 - Do tohoto data musí být kontrola provedena. Od 1. 1. 2017 si může úřad obce s rozšířenou působností vyžádat doklad o kontrole. Nejpozději za dva roky se musí kontrola opakovat.

Pokud bude chtít obecní úřad provést kontrolu a vy nebudete moci předložit osvědčení o kontrole, může úřad fyzické osobě za tento přestupek uložit pokutu do výše 20 tisíc korun u domácností a až 50 tisíc v případě právnických osob.

agfor ( 28. listopadu 2016 12:02 )

Nestačí. I jiní chtějí připustit k lizu.

agfor ( 28. listopadu 2016 12:00 )

Tak hlavně, že je na všechno likvidační pokuta. Měla by se také uzákonit blbost. To by se vládní šašci nedoplatili.

strycbrady ( 28. listopadu 2016 11:29 )

Co ekolog, to pi ča.

Zobrazit celou diskusi