Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Anonym hrozil Sobotkově vládě jedem a chtěl miliony. Němce (27) teď obžalovali

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně  (Autor: ČTK/Michal Doležal)
Autor: ČTK, kal - 
12. srpna 2016
18:05

Z krádeže jedovatých látek a z napomáhání při pokusu o vydírání obžalovali ve Švédsku 27letého německého studenta univerzity v Uppsale, uvedl server The Local. Policie mladíka vyšetřovala v souvislosti s pokusem o vydírání české vlády. Jeho přímé spojení s e-mailem, který hrozil otrávením vzduchu a vody v nákupních centrech, se ale prokázat nepodařilo.

Student doktorského programu podle prokuratury ukradl z univerzity v jihošvédské Uppsale několik toxických látek. Přímé spojení s e-mailem, který po české vládě požadoval 5000 bitcoinů (podle současného kurzu 71 milionů Kč) se ale prokázat nepodařilo, a prokuratura ho tak obžalovala pouze z napomáhání v pokusu o vydírání. Česká policie ale podle serveru The Local žádného možného komplice německého studenta nezadržela.

Balíček s jedem dostalo české ministerstvo vnitra v roce 2014. V e-mailu, který podle serveru The Local obdržel úřad ještě týž den, hrozil anonym otrávením vzduchu a vody v nákupních centrech, pokud vláda nezaplatí požadovanou částku. Česká vláda podle serveru The Local žádné peníze nevyplatila.

Studenta odhalily skryté kamery

Studenta z Uppsaly švédská policie odhalila díky skrytým kamerám na univerzitě, které ho zachytily při balení jedovatých látek a tisknutí štítků s adresou, uvedl státní zástupce Henrik Söderman. Přinejmenším jednou z několika látek, které student z univerzity ukradl, byl ricin.

Podle Södermana švédská policie muže vyšetřovala rovněž v souvislosti s pokusem o vydírání slovenské vlády. „V listopadu 2014 byl údajně podobný dopis odeslán slovenské vládě. Je to stejný postup, dopis zaslaný Slovensku ale už neexistuje, tak jsme ve vyšetřování nepokračovali,“ uvedl prokurátor.

Zásilky s jedem mířily i na velvyslanectví

V listopadu a v prosinci 2014 dorazily zásilky obsahující jedovaté látky na české velvyslanectví v Bratislavě a na ministerstva vnitra a financí v Praze.

Úřadům v české metropoli byly zásilky odeslány ze Slovinska, zatímco na ambasádu přišla obálka s nebezpečným obsahem ze Švédska. K té se přihlásila skupina říkající si „Mstitel“.

Nejde přitom o jediný z případů pokusů o vydírání v posledních letech. Loni v polovině prosince poslal slovinský soud do vězení na 15 měsíců Itala slovinského původu Ivana Cernice, který poslal o rok dříve otrávený dopis českému ministrovi financí Andreji Babišovi.

aaobcanka ( 12. srpna 2016 18:30 )

Jan Krupička : Zakázat muslimů v celé Evropě napořád ! A ne jenom burkiny (plavky s hadrem na hlavě). Ale především Islám jako náboženství, které staví ženy na úroveň domácího spotřebiče a podporuje domácí násilí. Pavel Kuneš, Letohrad : Průměrné IQ muslima je 88 109 Židé 106 Japonci, Korejci 105 Dánové, Češi 104 Německo, Švýcarsko, Rakousko 103 Rusko, Polsko 100 Anglie, Francie 99 Itálie, Řecko 96 Amerika 88 Arabské země blízkého východu 84 Romové 81 Státy rovníkové Afriky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa